Magazin

Ezt nézzük 2014-ben – 1. rész

Transcendence

Lementek az utolsó premierek is, nem lesz már több 2013-as film. Most  már érdemes arra figyelni, mi vár ránk 2014-ben! Íme, egy kis segítség, hogy jó előre tudjatok kalkulálni.

Science-fiction

Nagyon úgy tűnik, hogy nem telik majd el hónap egy valamirevaló sci-fi nélkül: lesz folytatás (A majmok bolygója: Forradalom), adaptáció (A beavatott), remake (Robotzsaru), na meg Tom Cruise (A holnap határa), mert nélküle nem élet az élet, de legalábbis tuti nyereség. Ez már így előre tényként kezelhető, az IMDb-n jelenleg ez a leginkább várt film. A holnap határa látványos, akciódús környezetben mesél Bill Cage (Tom Cruise) öngyilkos küldetéséről, melyre egy földönkívüli faj ellen vívott harc során kerül sor. A trailer alapján csavaros és izgalmas alkotás sülhet ki belőle, főként hogy A Bourne rejtélyt is jegyző Doug Liman rendezte, hacsak nem egy Hipervándor-szerű mellényúlás lesz helyette.

Igazi ínyencségnek tűnik első pillantásra a Welcome to Yesterday, ami egyben vicces, tinis, elgondolkodtatós és thrilleres beütésű. Na meg időutazós, ami mindig nagy kockázat, ugyanakkor személy szerint félelemmel vegyes izgatottságot érzek, amikor egy újabb kerül a láthatárra, hátha ezúttal nem lesznek benne óriási logikai bukfencek. Elsőfilmes rendező (Dean Israelite), ismeretlen színészek, ki tudja, mi lesz belőle.

A nagy durranás azonban minden kétséget kizáróan a Transzcendens. Először is azért, mert a stáblista így néz ki: Johnny Depp, Kate Mara, Morgan Freeman, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Paul Bettany. Másodszor pedig azért, mert a története olyan, mintha a Mátrixot ötvöznénk a Skynettel. Úgyhogy nagyon várjuk az áprilist (amerikai bemutató), vagyis inkább azt, amikor bejelentik a hazai premier időpontját.

Akció

Meglepően csekély a választék így az év elején, de azért lesz majd pár darab, amiért érdemes lesz moziba menni. Az igazán látványorientáltaknak a Transformers széria új darabja jelenthet majd örömet, de új résszel érkezik a 300 is (300 – A Birodalom hajnala), na meg a legfontosabb talán: A feláldozhatók 3! Nem mintha olyan fantasztikusan jó lett volna az előző kettő, de mindenki tudja, hogy miért is szerethető annyira. A harmadik felvonásban csak annyi lesz az újdonság, hogy még több ismerős névvel találkozhatunk, de jelen esetben ennél több nem is kell. Ráadásul fantasztikusan jó a teaser (zenéje).300 - A birodalom hajnala

Az meg ugyebár nem járja, hogy Stallone van a moziban, Schwarzi meg nincs, úgyhogy tőle is ajánlunk valamit, ráadásul, valami ígéreteset. A DEA ügynök csapatának munkáját szabotáló gonosztevőt felkutató és jól megbüntető (mégmindighiper)szupererős Schwarzenegger A Sabotage-ban fog remekelni játszani… szóval ebben lesz látható:

Igazából lehet, hogy inkább a Herkulesre kéne menni helyette, mert abban Dwayne „The Rock” Johnson legalább tényleg nagy, meg Magyarországon forgatták, csak abból sajnos még nincs trailer.

Thriller

Jó kis thrillerekből sem nagy a felhozatal, amiről viszont már vannak információk, azok kimondottan jónak tűnnek. David Fincher vászonra álmodja Gillian Flynn sikerregényét, a Holtodiglant. Ráadásul mindenki Barney Stinsonja (Neil Patrick Harris) is feltűnik benne, sokkal kisebb örömünkre Ben Affleck mellett. Egy ismeretlen újonc Samuel L. Jackson és Dominic Cooper főszereplésével forgatja le a Reasonable Doubtot. A legígéretesebbek azonban a 3 nap a halálig és a Non-Stop.

Előbbiben Kevin Costner egy személyben testesíti meg a Crank és az Elrabolva főhősét, ami nem is olyan meglepő, miután rájövünk, hogy többek között Luc Besson írta a forgatókönyvet. Viszont ez legalább garantál egy műfajon belüli elfogadható színvonalat.

Utóbbi, azaz a Non-Stop még izgalmasabbnak tűnik: szövevényes, csavaros, zártszituációs akcióthriller Liam Neesonnel és Julien Moore-ral. Ráadásul a rendező, Jaume Collet-Serra, szemtelen fiatalsága ellenére már bizonyított Az ismeretlen férfi és Az árva elkészítésével.

Dráma

A másik nagy dömping – szokás szerint – dráma kategóriában várható. Sportos, életrajzi, bibliai és háborús témában is bemutatásra kerülnek ilyen alkotások. A The Foult in Our Stars regény formában már világszerte meghódította az olvasóközönséget (idehaza a Csillagainkban a hiba címen). A két végstádiumos rákkal küzdő tinédzser szerelmét bemutató történet garantált sírást ígér, akárcsak a megtörtént eseményeket feldolgozó Foxcatcher, amelyben az aranyérmes birkózó testvérpár tragédiáját kísérhetjük figyelemmel. Ami miatt igazán érdekes a Foxcatcher, az nem is Channing Tatum (hiszen ő most a csapból is…), hanem inkább Steve Carell és a rendező, Bennett Miller (Pénzcsináló, Capote).

Rögtön az év első hetében érdemes jegyet váltani a 12 év rabszolgaságra, ami garantáltan díjesőben részesül mind a színészek mind a rendezés miatt. Ha valaki az óriási kampány ellnére még nem hallott róla, az most gyorsan pótolja be a trailer megtekintésével, vagy akár lehet azonnal jegyet is foglalni rá.

Tavaly(előtt) a Napos oldalban a Jennifer Lawrence és Bradley Cooper páros olyan nagyon bejött, hogy most gyorsan meglovagolva a sikert, újra együtt szerepelnek majd a Serena című drámában, de sztárparádé lesz a Ridley Scott által rendezett Exodusban (Christian Bale, Ben Kingsley, Sigourney Weaver, John Turturro) és Darren Aronofsky Noéjában is (Emma Wason, Russel Crowe, Anthony Hopkins, Jennifer Connelly). Úgy tűnik, visszatérünk a bibliai témákhoz, már csak az a kérdés, hogy egy Bale-féle Mózes, vagy egy Crowe-féle Noé lesz-e a sikeresebb.

exodus_gods_and_kings

Képregény

Persze nem maradhatnak el idén sem a képregény adaptációk, és a folytatások meg az előzmények… és azoknak a folytatásai meg előzményei. Úgyhogy lehet készülni a Csodálatos Pókember 2-re (az első kritikája), az Amerika Kaptány: A tél katonájára (az első kritikája),és az X-Men: Az eljövendő múlt napjaira (eddigi kritikáink: 1, 2, 3). Nem is igazán kell ragozni, mindenki tudja, hogy mire számítson. Reméljük, nem romlik a színvonal.

Akad azért újdonság is, meg olyan, amit csak sok idő után vettek újra elő. A Sin City például kilenc év után újul meg. A galaxis őrzői azonban most előszöl kerül vászonra. Annak ellenére, hogy már másfél éve beharangozták, sokat nem lehet tudni. Viszont van egy nagyon vicces (és nagyon rossz minőségben felkerült) teaser hozzá. Ha másért nem, David Hasselhoff Hooked On a Feelingje miatt kihagyhatatlan.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com