Magazin

Félénk szuperhős, érintésmentes világ és az örök Badacsony – Ezek a premierek várnak a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Idén június 7. és 10. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol közel száz film és izgalmas programok várják a filmbarátokat Veszprémben és környékén. Lássuk, milyen filmpremierekkel találkozhatnak az ide látogatók!

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében megvalósuló Magyar Mozgókép Fesztiválon három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen zajlik. A vendégek közel száz magyar filmet láthatnak 500 Ft-os áron, közülük több most először kerül a közönség elé.

Látom, amit látsz

Veszprémben lesz a Látom, amit látsz című romantikus film premierje Vilmányi Benettel a főszerepben. Szabó Mátyás első nagyjátékfilmjének főhőse Ábel, egy különleges képességekkel rendelkező, visszahúzódó fiatalember, aki a vak Fellegi professzornál (Lukács Andor) dolgozik gyermekmentőként. Ha becsukja a szemét, az elveszett gyerekek szemével lát, így képes megtalálni őket. A Látom, amit látsz romantikus szálán két fiatal talál egymásra, ugyanis egyszer csak Ábel véletlenül egy fiatal nő látására kapcsolódik rá. A női főszerepben Hartai Petrát láthatjuk.

Premier: június 8. 18 óra, Hangvilla (Veszprém)

A vetítést követően közönségtalálkozót tartanak a film rendezőjével és két főszereplőjével.

A másik érintése

A fesztivál közönsége láthatja először A másik érintése című sajátos road movie-t Trokán Anna szereplésével. Buvári Tamás író-rendező filmje egy olyan disztópikus világban játszódik, ahol egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy megérintsék egymást. A főszereplők egy anya, egy apa és a fiuk, akik közösen keresik a kiutat az embertelen helyzetből. A történet jelene télen, Európa legnagyobb tavánál játszódik, ahol a táj jeges és hideg. Csak a visszaemlékezésekkor találjuk magunkat a meleg nyárban, egy boldogabb világban. A főszereplők – Orbán Levente, Trokán Anna és Cservák Zoltán – mellett olyan művészeket láthatunk a filmben, mint Trill Zsolt, Kálid Artúr és Epres Attila.

Premier: június 9. 17 óra, Hangvilla (Veszprém)

A vetítést könyvbemutató és beszélgetés követi a film előzményeként megjelent regényről Buvári Tamás, Kocsis Ágnes és Hegyi Zoltán részvételével.

Mellékszereplők

Hosszú idő után jelentkezik új filmmel Sopsits Árpád. A tévéfilmként készült Mellékszereplőkben három család élete fonódik össze egy régi ügy kapcsán. A személyes hangulatú film rendezője, egyik főszereplője, producere és zeneszerzője Sopsits Árpád. Az alkotást Sopsits barátja, a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták, a további szerepekben Jászberényi Gábor, Dömök Edina és Farkas Franciska látható.

Premier: június 9. 19 óra, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

A vetítést közönségtalálkozó követi az alkotók részvételével.

Böll közlegény megmentése

Szintén a fesztiválon látható először a Böll közlegény megmentése című rövid dokumentumfilm. Szederkényi Olga alkotásából kiderül, hogy Heinrich Böll, a későbbi Nobel-díjas író a német hadsereg katonájaként 1944-ben, néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, ahonnan leveleket írt a feleségének. Ebből kirajzolódik, hogyan tett hozzá a kényszerpihenő az író műveiből ismert humanista világképéhez. A filmben megszólal Áfra János költő, valamint szerepet játszik ifj. Vidnyánszky Attila és Bata Éva.

Premier: június 8. 17.30, Balaton Mozi (Balatonfüred)  

A vetítést közönségtalálkozó követi az alkotókkal.

A hegy van – az ember történik

A hegy van – az ember történik igazán autentikus környezetben mutatkozik be a nagyvilág előtt, hiszen a dokumentumfilm a Badacsonyról szól. Nagy Ernő a Badacsony rejtett történeteit keresi, amelyekben az öröktől fogva létező tanúhegy bölcs mozdulatlanságában idézi fel a rajta élő emberek küzdelmeit. A települések mai élete ugyanúgy hordozza a múlt és a jelen finom rezdüléseit, mint a történelem barbár mozzanatait.

Premier: június 8. 13 óra, Hangvilla (Veszprém)

A vetítést közönségtalálkozó kíséri.

További információk és jegyvásárlás a Magyar Mozgókép Fesztivál honlapján.

Szponzorált cikk

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com