Magazin

Félszáz filmet láthat a közönség a szegedi Super 8mm Fesztiválon

Ötven Super 8-as technikával készült film közül választják ki a legjobbakat idén is a hétfőn este Szegeden kezdődő XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon – közölte Rózsa Péter, a rendezvény egyik alapítója a programról tartott sajtótájékoztatón.

Az egyhetes fesztiválra  amely az egyetlen magyarországi, kizárólag Super 8-as technikával készült alkotásokat bemutató filmes seregszemle  annak ellenére is elegendő filmet neveztek, hogy a cambridge-i társfesztivál idén elmaradt; a korábbi években az alkotások zöme onnan érkezett, mivel egyszerre lehetett nevezni a két megmérettetésre  mondta a szakember.

A rövidfilmek alkotói között többségben vannak a magyarok. Köztük vannak a Szegedi Tudományegyetem filmszakos hallgatói, akik négy alkotással is neveztek. Mellettük nyugat-európai filmesek érkeztek a legnagyobb számban a Tisza-parti városba, Franciaországból, Belgiumból, Németországból, Lengyelországból, de neveztek műveket Szerbiából, az Egyesült Államokból, Kanadából és Dél-Amerikából is.

Idén a korábbi éveknél kevesebb kísérleti film készült, főleg az elbeszélő műfaj képviselteti magát. Mellettük több nagyon ígéretes dokumentumfilm is látható lesz  ígérte Rózsa Péter.

A technika tehát nem merült a feledésbe, hanem szárnyal tovább. „Úgy gondolom, hogy a szakmában ez olyan, mint egy olajjal dolgozó képzőművész kezében a zsírkréta vagy a porpaszta, amit ha kell, elővesz. Egy filmesnek a stúdiójában is ott van a Super 8-as kamera, és ha olyan témát talált, akkor azzal dolgozza fel”  fejtette ki a szakember.

Több mint tíz évvel ezelőtt a fesztivál csak egynapos volt Szegeden. Azóta aktív Super 8-as közösség alakult ki. A technikát használó amatőrök tábora évről évre növekszik, sőt az egyetemről minden esztendőben kikerül négy-öt diák, akik keskenyfilmre forgatják vizsgamunkájukat.

A fesztivál 50 versenyfilmjét szerdától péntekig a Grand Caféban és egy új helyszínen, a szegedi várban láthatja a közönség, ahol pénteken a díjkiosztó gálát is megrendezik. A filmek mellett kiállítás, koncertek, beszélgetések, performanszok várják az érdeklődőket, akik vasárnap a Videoton tévéjáték-bajnokságon ügyességüket is próbára tehetik.

A fesztiválról a Facebookon és ezen a linken olvashattok többet.

Avatar

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés