Magazin

Filmezzünk szívből – Kovács András könyvbemutatóján jártunk

kovacs_a_szerencse_fiaA XX. századi magyar filmgyártás kedvelőinek nem kell bemutatni Kovács Andrást, a Hideg napok (középső werkfotón), az Örökösök és megannyi játék-, tévé- és dokumentumfilm rendezőjét. Vadonatúj életrajzi regényében, A szerencse fiában olyan emlékképeket elevenít fel, amik karrierje és életútja szempontjából a legmeghatározóbbak voltak.

Kovács a társadalmi diskurzusok kiváltását megcélzó esszéfilmek egyik nagy hazai képviselője, munkáit fel lehet fogni a rendszerváltás előkészítőiként is. A rendező elsődlegesnek tartotta az erős üzenetek közvetítését filmjeiben, ami újító erővel bírt a maga idejében.

A könyv bemutatójának az Örkény István könyvesbolt adott otthont. A hangulat egy családi összejöveteléhez volt hasonló, hiszen a közönség jó részét kollégák, barátok és családtagok tették ki. Az esemény során Koltai Lajos operatőr és rendező méltatta a 91 éves művészt. Megtudtuk, hogy Kovács kisgyerekkorában még nem volt elérhető a mozi, de ez nem szabott korlátot vizualitásának, és ez később a Színház- és Filmművészeti Főiskola megjelenésével determinálta a pályáját. Kovács a bemutató végén egy-két anekdotát is megejtett a Koltai Lajossal való közös munkájával és Budapestre érkezésével kapcsolatban is. A kérdésre pedig, hogy a naplóiból készülő könyvet megírja-e, csak annyit reagált humorosan, hogy „nem tudom, hová tettem őket”.

hideg_napok_kovacs_andrasA Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész A szerencse fiában megemlékezik kolozsvári tanulmányairól, a szerelemről, az akkori filmgyár viszontagságairól és kulisszatitkairól, és olyan pályatársakról, mint Bacsó Péter, Jancsó Miklós vagy Törőcsik Mari. Koltai szavait idézve: „ebben a könyvben benne van az a szeretet, amit csak otthonról lehet hozni.” A szerencse fia tehát elsősorban azoknak ajánlható, akik érdeklődnek a ’60-as, ’70-es évek magyar filmművészete iránt. De az olvasmányos jellegét tekintve azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik szívesen megismerkednének egy alkotóval, kinek érdemei tagadhatatlanok, ő mégis elsősorban a sorsnak hálás, hogy olyan emberekkel hozta össze élete során, akik inspirálták őt, és akik miatt igazán szerencsésnek érezheti magát.

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya