Magazin

Filmforgalom-forradalom

Az Odeon-Lloyd mozi 18. születésnapja és a magyarhangyával folytatott három hónapos együttműködés lezárulásának alkalmából Donáth Péter és Borsos Erika beszélt a hazai filmforgalmazás jövőjéről.

Átlépett a felnőttkorba a videótékaként és kávézóként is működő újlipótvárosi Odeon-Lloyd mozi. Borsos Erika, a művészmozi ügyvezetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztató során elmondta, hogy a múlt héten elfogadott új filmtörvény rendkívül nehéz helyzetbe hozza a hazai artmozi-hálózatot, illetve a művészfilm-forgalmazást. Az évek óta a fennmaradásért küzdő filmszínház 15 film forgalomba hozását mondhatja magáénak, ezekből szemezgetett a december 16. és 18. közé szervezett születésnapi vetítéssorozathoz. Az esemény megszervezésében a magyarhangya is részt vett, korábbi sikereikről és az Odeonnal folytatott 3 hónapos együttműködés tapasztalatairól Donáth Péter beszélt.

Pedagógiai filmklub, Szóljon hangosan a néma, Éjszakai Lények vetítéssorozat – csak néhány a magyarhangya által szervezett filmes esemény közül, amelyek bebizonyították: szükség van egy új, alternatív, közösségi filmforgalmazási hálózatra. A magyarhangyások célja, hogy megfizethető áron hozzanak minőségi filmeket az érdeklődő fővárosi és vidéki közönség elé, új utat mutatva a jelenleg saját korlátai közt vergődő hazai forgalmazás helyett. 2010 óta ennek fényében filmműfajok és alkotók lenyűgözően vegyes palettáját mutatták be az itthoni mozikedvelőknek az utóbbi 3 hónapban, az Odeonnal folytatott együttműködésükben.

A magyarhangya-csapat képviselője elmondta, hogy a bemutatott filmjeik megtalálták közönségüket. A nagyrészt fiatal egyetemisták alkotta bázis töretlen lelkesedéssel látogatja a magyarhangya-eseményeket, azonban szívesen nézne olyan filmeket is, amiket még születésük előtt mutattak be moziban. Az Alien-sorozattól kezdve az Annie Hallon át egészen a Psychoig számos olyan kultuszfilmet találhatunk, amit ez a réteg nem láthatott a nagyvásznon. Az ilyen filmeket azonban nem lehet jogtisztán bemutatni, mivel a forgalmazók csak néhány évig vannak a jogok birtokában. Erre a problémára keresnek megoldást most is a magyarhangyások, mindeddig sajnos eredménytelenül.

A lassan filmes mozgalommá avanzsáló magyarhangya múlt héten történetének fontos mérföldkövéhez érkezett. December 6-án bemutatták első saját forgalmazású filmjüket, a csernobili katasztrófa utóéletével foglalkozó Zónát. Az Corvin-moziban tartott ingyenes premier iránt óriási volt az érdeklődés, ezzel bizonyítva, hogy az új forgalmazási rendszer működő alternatíva lehet a hazai filmkészítők számára. Donáth elmondta, hogy a forgalomban lévő filmjeiket mindenképpen el szeretnék juttatni a vidéki közönséghez is, amit 3-4 napos vetítéssorozatok és fesztiválok keretében lát megvalósíthatónak.

A magyarhangya sikereinek kulcsa, hogy egy percre sem tévesztik szem elől közönségük igényeit. Az Európában is egyedülálló közösségi forgalmazási rendszer ötlete olyan moziőrült fiataloktól származik, akik megelégelték, hogy nem lehet megfizethető áron minőségi filmeket nézni a hazai mozikban. Ez a „lentről indult” mozgalom megfelelő támogatással alapjaiban változtathatná meg az utolsó lehelletével küzdő merev hazai rendszert. Itt az ideje, hogy a magyar filmforgalmazást irányító öltönyösök is felismerjék: a mozi a közönségért van, nem pedig fordítva.

Kerényi Máté

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés