Magazin

FM ‘tekercs podcast #19 – Köbli Norbert és a történelmi film

Köbli Norbert a magyar forgatókönyvírás és a történelmi film megkerülhetetlen alakjává vált. De mennyire tekinthetjük hitelesnek munkáit? Pontosabban ábrázolja a múltat, mint az HBO sikersorozata, A besúgó?

A magyar filmgyártásban végre újra nagy figyelmet kap a múlt feldolgozása, különösen ami a XX. század nagy traumáit illeti. A műfaj nagyágyúja, Köbli Norbert már számos remeket tett le az asztalra, melyeket a közönség és a kritika is elismerően fogadott. Legújabb munkája, A játszma sikerrel folytatja mindazt, amit több mint egy évtizede A vizsgában az író lefektetett.

Mostani adásunkban Fodor Gergő hadtörténész és múzeumpedagógus segítségével vizsgapadra ültetjük Köbli filmjeit, hogy megtudjuk, hitelesen ábrázolja-e történelmünk különböző fejezeteit. Valóban alaposabbak lennének munkái, mint a ’80-as éveket bemutató sorozat, A besúgó?

Podcastunkban a következő filmeket vesszük górcső alá: A vizsga, A játszma, A berni követ, az Örök tél, a Félvilág és a Szürke senkik.

Adásunk spoilereket tartalmaz!

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!