Magazin

Fogadj el így! – a Menjek/Maradjak jelenségről

Sergő AndrásRitkán látott hosszú a sor a Toldi mozi pénztáránál, ahol az utolsó jegyeket próbálják még elkapkodni, vagy reménykedni abban, hogy valaki visszamondta. Egyik sem megy, két napja már nem lehet kapni. A fanyalgóknak mondom: magyar dokumentumfilmről van szó. Valóban döbbenetes.

Sergő András írása.

A Menjek/maradjak, vagyis a külföldön élő magyarokat bemutató dokumentumfilm-sorozat esetében nem az a kérdés, hogy jó-e, hanem hogy mi az oka ennek az eszméletlen nagy érdeklődésnek. A csütörtök esti premieren jártunk.

Mert a film van annyira jó, amennyire jónak kell lennie ahhoz, hogy a kurrens téma elvigye a hátán, amennyire három fiatal, tehetséges és szorgalmas magyar srác nagyjából nulla filmes háttérrel összerakja, és élvezhetővé tegye, hiszen érezhető, hogy valódi hitelesség és őszinteség áll mögötte. Azonban az a kérdés továbbra is, hogy mi az oka ennek a nagy érdeklődésnek. A válasz talán könnyű is és nagyon nehéz egyben, hiszen egyszerűen, gyorsan rávághatjuk: hogyne volna, amikor minden eddiginél aktuálisabb a kérdés (állítólag, bár az ez irányú kutatások nyilván csak az elmúlt néhány évtizedre tekintenek vissza, de ezt most hagyjuk figyelmen kívül), amikor mindenki vagy mindenkinek a valakije volt vagy van kint, vagy lesz. Amikor lépten-nyomon halljuk, látjuk, amikor százezrek rendezkednek be, ki-ki más indokkal persze, vélt vagy valós meggyőződéssel, ahogy ezt a filmben is tapasztaljuk. Hiszen nem egységes az ő hátterük sem. Valakinek tényleg csak a több pénz kell, máson a kalandvágy, az új közeg keresése lesz úrrá, megint más egyszerűen nem bír csak egy helyen megmaradni.Menjek/Maradjak London

A helyzet azonban valószínűleg nem ilyen egyszerű, és pont ez film népszerűségének a titka: nincs olyan ember, akinek ma valamilyen módon ne hatna az érzelmeire, ha azt hallja: magyarok külföldön. A film két szereplője is hosszan lamentál a kérdésen, és talán a lepergő 60 perc leglényegesebb jelenete is az, ahol kicsit önmarcangolóan, kicsit a maguk igazát keresve érzik magukat mégis megbélyegezve, kicsit elveszítve a régit, kicsit keresve az új világot, honvággyal vagy éppen az új haza reményében.

Menjek/Maradjak London premier a Trafóban
Menjek/Maradjak London premier a Trafóban

És azt hiszem, ettől tud ilyen nagyon várt, különös érdeklődésre számot tartó lenni a film vagy még inkább maga a téma: nincs közömbösség. Jómagam nagyjából semennyire nem vagyok érintett a kérdésben. Nemcsak hogy nincs közeli hozzátartozóm, ismerősöm, barátom odakinn, de én is mindig úgy gondoltam, megfelelő hely nekem ez a város, ez az ország, a nyelv, amit a munkámhoz használok, máshol úgysem tudnám… Nem is igazán láttam fontos kérdésnek, sokkal inkább tartottam felelőtlen kalandvágyónak vagy szerencsétlen megetetettnek, aki fapadoson találja magát, hogy aztán barackot Spanyolországban, majd pár hónap múlva sikertelenül visszatérjen.

De nekem is be kellett látni, ahány ember, annyi indok; és ahogy nincs két egyforma történet, úgy nincs két egyforma oka sem annak, ki miért, mikor, honnan és hová megy vagy marad.

Fogadj el így, ez az egyetlen lényeg!

A filmet legközelebb is beszélgetéssel egybekötve vetíti a Toldi mozi július 11-én péntek este, jegyet itt lehet venni.

 

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!