Magazin

Friss Hús 2016: Scherer Péter és a sakkoktató kardigánja – Magyar versenyfilmek 1.

Indian_still_01Nyugodtan mondhatjuk, erősen kezdett a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Az első magyar blokk több olyan alkotást is tartalmaz, ami becsülendő szakmai színvonalon készült el, és a közönség is élvezettel nézheti. Noha sokszor keressük a kisfilmek helyét, az első blokk tartalmaz olyan darabokat, amiket „csak úgy” is érdemes nézni.

Az első magyar versenyblokk rendezőinek különös ismertetőjele, hogy mindegyikük már készített egy kisfilmet vagy más műfajú alkotást, így nagyjából el is mondható, hogy érezhető a biztos kéz, illetve több filmben is nagyon jó színészi alakításokkal találkozhatunk. Fekete Tamás A vizsgálat című filmjének főszereplője például egy iskolaorvos, akinek ugyanabba az iskolába járó gyermekét elgyepálják a szünetben. Az inkább színházban és a Munkaügyek című sorozat kormánybiztosaként ismert Kardos Róbert játéka biztosítja a történettel való azonosulást. Viszonylag egyszerű, egyvonalas történet, erős érzelmi töltettel.

Simonyi Balázs neve több film kapcsán is ismert: (terep)SZEMLE című rövidfilmje a köldöknéző művészfilmes rendezők görbe tükre, az Egy szavazat pedig egy tökéletes panoráma társadalmunkról egy választási szavazókörben. A most bemutatott Indián című film egy úttörőtáborban adja paraboláját a felnőttek világának. Rudolf Péter mint táborvezető, Lengyel Tamás mint Tamás pajtás, és egy fiú, aki indián akar lenni. Kicsinálják a táborban, persze nem ezért. Apja Amerikába disszidált, és ezt a gyereken könyörtelenül megtorolják. Gusztustalanul nehéz film.

Szintén nagy és szép film az eddig inkább dokumentumfilmek és ismeretterjesztő filmek által ismert Oláh Kata En Passant-ja. Valakit visszavárunk, és a sakkversenyre készülő Andor fatalista módon ifjú fejében összeköti a várt rokont a sakkjátszma eredményével. A blokk talán legjobb filmjében pazarul eltalált a történet ritmusa: megfelelő helyen és módon izgulunk, kiválóak a karakterek és a hozzá tartozó színészek is. Csukás Márton és az anyát alakító Gryllus Dorka párosa nagyon működik, a sakkversenyt szervező Scherer Péter annyira él, hogy lepattan a vászonról, Földessy Margit igazi nagymama, ahogy a többi szülő is egyszerűen remek. A film végére talán kiderül, mire a nagy izgulás, anya és fia szeretetkapcsolata pedig végig hiteles marad.

Enpassant

Kárpáti György Mór Gólyatábor című kisfilmje a többinél nagyobb publicitást kapott, egyrészt a téma aktualitása miatt, másrészt azért, mert a szervezők is zászlóshajóként kezelték a másfél évvel ezelőtti valódi botrányt feldolgozó történetet. Ahogy a rendező máskor is, úgy most is a hiánnyal tud a legtöbbet mondani. Az előző fesztiválon bemutatott, Provincia című filmje is elsősorban belül játszódott le: amíg akkor a régmúlt történelem, addig most a táborban történtek zajlódnak a fejben.

Barcsai Bálint 35 című filmjéről már a BuSho filmfesztivál kapcsán említést tettünk, a magyar űrhajózás szókapcsolat pedig továbbra is vicces. Aki pedig további finomságra vágyik, megtalálja még a blokkban Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs filmjét is, ami MOME diplomafilmként a tavalyi évben elnyerte a magyar filmkritikusok díját.

[author_bio author=”ryzsy”]

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés