Magazin

Friss Hús 2018: Kepes András és a legcukibb erőszakoskodó – 4. magyar versenyblokk

Jelenetkép László Lili Mária Danika című filmjéből
Jelenetkép László Lili Mária Danika című filmjéből

A Friss Hús kimondottan erős 4. magyar versenyblokkja már jól ismert rendezőkkel (Tóth Barnabás, Vékes Csaba) és feltörekvő tehetségekkel (Nagy Szabolcs, Márton Dániel, László Lili) jelentkezett. Az önkritikus filmrendező, a lesből susogó szinkrontolmács és a váratlan fordulatot megélt cserekapus története mind őszinte örömre adott okot.

Az 1. magyar versenyblokkhoz hasonlóan a negyedikben is kaptunk egy animációs némafilmet. Bucsi Réka sajtót és világot bejárt Solar Walkjával ellentétben a Fiaskó egy rövid, s eddig ismeretlen történet egy eddig ismeretlen alkotótól. Az öregember, aki egyedül él kis kunyhójában, egy varázsló kereskedővel találkozik. Kettejük külön játszmája az idő visszaforgatásával hol erre, hol arra dől el, mindketten túl tudnak járni a másik eszén. A még csak 22 éves Nagy Szabolcs stop motion animációja a tavaly nyári Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon debütált és nyerte el a legjobb elsőfilmes díjat.

Első önálló projekt a 35 perces Rossz színész című film is. Ebben Marci (Nagy Norbert), egy fiatal srác szakítása után elhatározza, hogy részt vesz egy ismerős rendező (Jászberényi Gábor) vizsgafilmjében, ami persze a szerelemről szól, mint „a legtöbbek által ismert érzésről“. Hasonló közhelyekkel és furcsa figurákkal van tele a film forgatása, aminek címét sem tudjuk, forgatókönyve sincsen. A rendező vagy kapkod vagy szitkozódik, gyakori a káosz és a kialvatlanság. Rossz színész a film címe, pedig igazából lehetne Rossz rendező is: valószínűleg sok filmforgatási klisét megmutat a sztárallűröktől terhelt dívától (Döbrösi Laura) kezdve a lézengő stábtagokig. És a magát önmegvalósítani vágyó rendezőt, ami a Budapesti Metropolitan Egyetem elsőfilmes alkotójától, Márton Dánieltől igazán bátor vállalkozás.

Saját magát ilyen biztos kézzel megmutatni egy görbe tükörben, ráadásul a korábbi dékán (Kepes András) bevonásával a cuki erőszakoskodó karakterére – jár érte a pacsi.

Ismertebb alkotó Tóth Barnabás, egy nagyjátékfilm (Rózsaszín sajt) és sok kicsi rendezője. Susotázs című rövidfilmje egy külföldi konferencián játszódik. Két magyar szinkrontolmácsnak (Göttinger Pál és Takács Géza) egyetlen kliense van a hallgatóság között, hát persze, hogy kíváncsiak, ki az. A feltűnő szépségű nő (Osvárt Andrea) kegyeiért meg is indul a szándékos félrefordítás, amit persze csak ő hallhat. A szavakkal és a bizalmas helyzettel játszik a film. A konferenciateremben elhangzottak azért kaphatják meg varázsukat, mert az egész terem nyilvánossága ellenére megmarad az intimitás tolmács és hallgató között. Tóth Barnabás dramedy stílusa itt is hozza a szokásos formáját, ami az utolsó fordulattal kicsit adhatott volna talán többet.

Jelenetkép Tóth Barnabás Susotázs című filmjéből (Fotó: Friss Hús)
Jelenetkép Tóth Barnabás Susotázs című filmjéből (Fotó: Friss Hús)

Szintén a rutinosabb alkotók közül való Vékes Csaba, aki ősszel mozikba került elsőfilmje, a Hetedik alabárdos után ismét kisjátékfilmet hozott. A Cserekapus címszereplője egy nevesincs focicsapat tartalékjátékosa, ő azonban ragaszkodik a kétes értékű pozícióhoz. A mindent eldöntő, a feljutást is befolyásoló utolsó meccs és az előtte otthon, családi körben zajló történések párhuzamos vágása jól adagolja a feszültséget. Az alkotás azonban nem csak egy geg. Néhány perc alatt fel tudja vázolni a főszereplő minden motivációját és élethelyzetét, nem mellesleg a fő kérdést: te hogyan döntenél, amikor hirtelen eléd áll a dilemma?

A még egyetemista László Lili Danika című filmje egy rövid coming of age történet. Az apja pénzét elveszítő fiú története, aki hazafelé beleszeret a szomszéd kislányba, sok újdonságot nem tartalmaz. Hangulata azonban megkapó, a végkifejlet jól kitalált. A fiatal alkotóban van még potenciál.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com