Magazin

Az új Gyűrűk Ura? – George R. R. Martin: A tűz és jég dala

Trónok harca (Game of Thrones) második évad

A fantasy alapvetően rétegműfaj, ám egyre inkább betolakodik a popkultúrába már Peter Jackson A Gyűrűk Ura-trilógiája óta, most pedig az HBO hihetetlen népszerűségnek örvendő Trónok harca sorozatának köszönhetően. Szinte nem telik el hét, hogy ne látnánk valakit a metrón kezében egy George R. R. Martin regénnyel – és meg is értjük, hiszen A tűz és jég dala-ciklus igenis megérdemli, hogy a fantasy-rajongókon túlmutatva a tömegek kedvence legyen.

George R. R. Martin ezidáig öt kötetet tartalmazó regényciklusát sokan Tolkien és Jackson örök klasszikusához, A Gyűrűk Ura-trilógiához hasonlítják – a fantasy műfajából fakadóan valóban vannak közös pontok, ezeknél azonban jóval hangosabbak a különbségek. A legszembetűnőbb a két könyv stílusában mutatkozó eltérés. Míg Tolkien egyértelműen a magasirodalomba juttatta művét, Martin regénye a hétköznapiságával nyerte el az olvasók szimpátiáját. Nemcsak a történetek megfogalmazása hozza közel hozzánk a regénysorozatot, a rendkívül komplex, hús-vér karakterek is az azonosulást segítik elő. Martin alakjai nem csak hős lovagok és gonosz boszorkák, hanem legalábbis esendő, máskor egyenesen gyarló emberek, akik pillanatnyi helyzetük alapján hoznak hol helyes, hol rossz döntéseket, és gyakran megdöbbentő – ám valósághű – személyiségfejlődésen vagy -romláson esnek át a kötetek során. Talán az HBO sorozata is azért tudott ilyen sikeres lenni, mert nagy hangsúlyt fektetett a karakterek hű felrajzolására és a szereplők egymás közötti viszonyainak ábrázolására.

Ezek a viszonyok aztán lassan politikává emelkednek. A dinasztikus küzdelmek realitása lenyűgöző; Martin írása csak annyiban különbözik a történelemkönyvektől, hogy izgalmas. No és plasztikus. A regények másik jellegzetes, egyáltalán-nem-tolkieni vonása a kegyetlenség (ami azonban annál jobban illett az HBO profiljához). A középkorias fantasy-környezet nem csak a fényes kardokban nyilvánul meg, hanem az elképesztő társadalmi erőszakosságban és az ehhez illő világfelfogásban is. Martin minden szereplője feláldozható. Az író a jelek szerint nem hajlandó elkövetni azt az oly gyakori hibát, hogy a durva világot háttérként használva sérthetetlen karaktereket mozgat az előtérben; az ő világában minden gondolatnak, szónak, cselekedetnek és mulasztásnak súlyos és kiszámíthatatlan következményei vannak. Imádott karaktereket ölet meg; mint mondta, írás közben rettenetesen fáj ez neki, de muszáj, hogy az olvasók ne tudhassák a feltételezett hősöket biztonságban.

game_of_thrones_s02_e04_03_-_768

A regényfolyam két kontinens, Westeros és Essos kitalált világában játszódik, ahol az egyre közelítő tél évekig is eltarthat. Miközben Westeros uralmáért a nemesi családok folytatnak háborút (ez a játszma a „game of thrones”), északról egy kihaltnak vélt faj jelent fenyegetést az egész emberiség számára. A trónért Daenerys Targaryen, az egykori uralkodó utolsó, messzire száműzött leszármazottja is síkra száll – az ő története adja a regények harmadik szálát. Egyszerűnek tűnik, nem igaz? Martin azonban mindent elkövet, hogy megdolgoztassa az olvasót. Rengeteg szereplőt vonultat fel, akiknek komoly hátteret is kidolgoz (ezeket az információkat a könyv végén külön összeszedve is olvashatjuk). A könyv a sorozatnál nyilván sokkal részletesebben meséli el az eseményeket: a film után kicsit talán vontatottnak is érezhetjük a történéseket, míg fordítva akár hiányérzetünk is támadhat.

Kivételesen nehéz eldönteni, melyik a jó sorrend.

A jelenleg hét kötetesre tervezett könyvfolyam első része, az HBO sorozatának címét is kölcsönző Trónok harca 1996-ban jelent meg Amerikában, majd a világon végigvonulva 2003-ban az Alexandra Kiadó jóvoltából elért a magyar olvasókhoz is. A könyv elnyerte az 1997-es Locus-díjat, jelölték az 1997-es World Fantasy-díjra és az 1998-as Nebula-díjra egyaránt. 1997-ben a Daenerys Targaryen fejezeteinek gyűjteményét tartalmazó Blood of the Dragon című regény elnyerte a Hugo-díjat legjobb regény kategóriában. 2011 januárjában – az HBO sorozatának nem várt mértékű sikerét követően – a könyv New York Times bestseller lett.

A tervek szerint mindkét sorozat dinamikusan folytatódik, ám egymásra utaltságuk borús kérdéseket is felvet. Martin híresen lassú író, és jelenlegi ütemében egyszerűen nem készül el a hetedik kötettel, mire elér odáig a filmsorozat. És híresen makacs író is. Aprólékos zsenialitását aligha lesz kész feláldozni a sebesség oltárán. A rajongók tehát várnak: de ez a sorozat megéri az éveket.

Tronok harca (Game of Thrones)

Trónok harca – A tűz és jég dala I.
Alexandra kiadó, 2008.

Királyok csatája – A tűz és jég dala II.
Alexandra kiadó, 2008.

Kardok vihara – A tűz és jég dala III.
Alexandra kiadó, 2009.

Varjak lakomája – A tűz és jég dala IV.
Alexandra kiadó, 2010.

Sárkányok tánca – A tűz és jég dala V.
Alexandra kiadó, 2012.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com