Magazin Papírfény

Amikor a pénz nem boldogít – Georges Simenon: Maigret és az egyes számú zsilip

Georges Simenon: Aki a vonatokat nézte

simeon_maigret_es_az_egyes_szamu_zsilipGeorges Simenon egyik korai Maigret-története, amely most jelent meg először magyarul, a folyami hajósok nyers és egyszerű világába kalauzol.

Georges Simenon legismertebb karaktere, a párizsi Maigret felügyelő az alkotójára hasonlít folytonos pipázásban, de Simenon a nőkhöz fűződő viszonya sokkal inkább emlékeztet Émile Ducrau-éra, a Maigret és az egyes számú zsilip domináns alakjáéra. A szoknyabolond hírében álló belga író mintha saját, számottevő nőügyeivel ruházta volna fel a tehetős kereskedőt. Számára nincs érdektelen nő, mindegyikben meglátja az elmúlt vagy rejtőzködő bájakat, de mintha egyiket se tisztelné igazán. Kivéve talán egyet, mert egy különleges nő mindig akad egy férfi életében. És lehet, hogy pont az a legfontosabb nő, akiről senki sem sejtené.

A két világháború közötti békés, mégis pezsgő Párizs megnyugtató hangulata ellentétben áll a benne élő emberek aljas és megbotránkoztató szándékaival. Aperitiftől ittas tengerészt mentenek ki a Szajnából, amikor a segítségére sietők egy vízben lebegő testre lesznek figyelmesek. A környék kiskirályát, Émile Ducraut halásszák ki szúrt sebbel a hátán, szerencsére élve. Nem tudja, ki volt a támadója, de mindenáron meg akarja találni. A nyugodt és megfontolt, szinte mindig csak megfigyelő Maigret felügyelőtől kér segítséget az ügyben. Pár nappal később Ducrau fiát holtan találják, aki búcsúlevelében magára vállalja apja megtámadását.

A kör akár itt be is zárulhatna, de Maigret érzi, hogy nem ennyire pofonegyszerű a dolog. Az egyértelműnek tűnő késeléses esetből hamarosan sokkal összetettebb bűntény bontakozik ki, mert egy meggyilkolt matrózra bukkan a rendőrség a Szajna partján. Hiába tud mindenki szinte mindenről, ami a zsilip környékén történik, állítólag pont a kulcskérdésről nincs fogalmuk. Maigret-nek már csak annyi a dolga, hogy megfelelő embert kérdezze meg, hogy kitisztuljon a kép. A probléma csupán az, hogy az alkohol nem oldja meg minden matróz nyelvét.

A felügyelő apró kérdésekkel és végtelen türelmének segítségével próbál közelebb kerülni a megoldáshoz. Emberére talál a szókimondó, durva Ducrauban, akivel félmondatokból is megértik egymást. A munkásemberből lett, gazdag cégtulajdonos Ducrau látszatra ellentéte a boldog házasságban élő, kevés fizetésével is elégedett felügyelőnek, de amikor beszélgetnek – sőt ki se kell mondaniuk gondolataikat – két remek elme élvezi egymás társaságát. Kimondatlan szimpátiájuk nélkül Maigret képtelen lenne kinyomozni a különállónak tűnő esetek láncolatát.  Ducrau segítségével Maigret megérti az uszályok matrózainak és a parton düledező kocsmák vendégeinek mindennapjait, miközben Ducrau hajlandó kendőzetlenül megmutatni viszonyoktól és kapzsiságtól terhes családi életét.

Georges Simenon: Aki a vonatokat nézteEbben a könyvben a bűnténynél izgalmasabb családi dráma köti le inkább az olvasót. Olyanok leszünk, mint a kíváncsi szomszédok, akik a függönyön át leskelődve akarnak megtudni többet a – még mai szemmel is – gátlástalan életmódot folytató Ducrau köztudott és féltve őrzött titkairól. Így egyre csak lapozunk tovább és tovább a tömör és lényegre törő könyvben. Talán pont az adja a történet pikantériáját, hogy az apró utalásokból is tudjuk, mik történhetnek a zárt zsaluk vagy kabinajtók mögött. A ’30-as években erkölcsösebbnek hinné az ember a férjeket, de hát ez Párizs, a felszabadultabb értékrend városa. A felügyelő szeme meg se rebben, ha légyotton kap valakit a szobalánnyal és csak mosolyog, hogy a zavarban lévő lány bajlódik a harisnyakötőjével. A végére az olvasó is teljesen természetesnek veszi ezt, és elmerül Simenon világában.

Aki a Maigret-sorozat kedvelője, az bizonyára nem számít olyan nyakatekert nyomozásra, mint egy Sherlock Holmes-történetnél. Realisztikusabb detektívhez élethűbb bűnesetek és emberibb tettesek illenek. Maigret sikere mégis töretlen évtizedek óta, ezt több sorozat és tévéjáték bizonyítja a megszámlálhatatlan könyv és novella mellett. Azok, akik csak hírből hallottak a felügyelő kalandjairól, akár kezdhetik ezzel a kötettel, mert feszült párbeszédeivel, csavaros fordulataival kedvet adhat további Maigret-történetek elolvasásához. Simenon félrevezet, sejtet, de pontosan eltalálni az okokat és indítékokat az író akarata nélkül roppant nehéz, így a Maigret és az egyes számú zsilip végig fenntartja az érdeklődést.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya