Magazin Papírfény

Minden lépésed hiba – Gillian Flynn: Sötét helyek

Rosmaund Pike a Holtodiglan című filmben

sotethelyekA Sötét helyek a Holtodiglant is jegyző Gillian Flynn második regénye, ami 2009-ben látott napvilágot. A magyar fordítás csak idén jelent meg a könyvesboltok polcain, jó érzékkel lovagolva meg a Holtodiglan filmadaptációjának sikerhullámát. Ami a lényeg: ez is egy brutálisan jól sikerült thriller!

Az alapszituáció, amivel a könyv indít, szokatlanul nyomasztó: Libby Day hét éves volt, amikor lemészárolták a családját. Azt vallotta, tinédzser bátyja, Ben volt a tettes. Libbyt innentől kezdve nem igazán érdekelte a világ. Ha tehette, inkább elzárkózott előle. Igazából már rég véget vetett volna az életének, csak nem volt hozzá elegendő akaratereje. És talán van egy leheletvékony érzelmi szál, ami köti néhány emberhez, de ezt magának is csak nagyon halkan meri bevallani. Szóval maradt a magára zárt szoba. Egészen 31 éves koráig, amikorra teljesen lenullázza az adományok számára fenntartott bankszámláját.

Igyekszik a látszólag legegyszerűbb megoldást választani: belemegy, hogy egy bűnügyekkel foglalkozó titkos társaság számára – akik szerint akad néhány homályos folt a Day ügyben – adjon el információkat a családjáról. Nem sokkal később már nyakig benne van a nyomozásban.

Aki szeret kirakózni, imádni fogja ezt a könyvet. Kap egy izgalmas történetet, aminek részleteit három különböző szemszögből ismerheti meg. Egy áldozat, egy túlélő és az elítélt fejébe láthat bele azután kutatva, hogy mi vezetett, vezethetett ahhoz az estéhez. Merthogy nem az igazság deült ki annak idején a nyomozás során, az elég gyorsan világossá válik. A három szereplőnek vannak közös darabkái, hiszen egy család három tagjáról van szó, de olyanok is, amelyeket csak egyikük ismer. Hogy ne legyen túl egyszerű az olvasó dolga, ők sem mindig biztosak abban, hogy mit tudnak, és mit nem, sőt gyakran nemcsak másoknak, egymásnak, még maguknak is hazudnak. Ilyenek a Dayek: elfogultak, bizonytalanok, álmodozók és néha különböző okokból elferdítik, vagy elhallgatják az igazságot. Közülük is a főszereplő, Libby, aki köré felépül a történet, a legmegbízhatatlanabb.

Rosmaund Pike a Holtodiglan című filmben
Rosmaund Pike a Holtodiglan című filmben

Nem csak a történet és annak időben ide-oda ugráló szerkesztése szokatlan, az írónő a sablonkaraktereket is meghagyta másoknak. Nem pár vonallal megrajzolt szereplők jelennek meg a Sötét helyekben (sem), hanem pszichológiai igénnyel kidolgozott figurák. Libby nem egy tipikus főszereplő. Bonyolult nő, fájdalmas, sötét múlttal, akinek több ellenszenves tulajdonsága akad, mint szimpatikus: sérült, zárkózott, akaratgyenge, hirtelenharagú, bizalmatlan, és még a nyomozásba is csak azért keveredik bele, hogy pénzt szerezzen –, mégis az ő szemén keresztül látja az olvasó a leginkább ezt a történetet. A másik két főszereplő, szintén összetett, jól működő karakter, akiknél lassan bontakoznak ki az őket mozgató motivációk, amelyek elvezetnek a döntésekig, amik az említett estébe torkollnak.

Az események hátteréül szolgáló, nyolcvanas évekbeli farmereket sújtó gazdasági válság hatásainak bemutatása fájóan élesre sikerült a regényben. Flynn ezen a téren is alapos, a téma gazdasági és szociológiai vetületeit is körbejárja, ám az előtérben végig a szereplőkben lejátszódó lelki folyamatok maradnak. Végeredményben mind a karakterek, mind a történet szintjén van mit kibogozni, megérteni és összerakni, sokat titkolóznak a Day család tagjai. Nem egyértelmű velük kapcsolatban gyakorlatilag semmi. Az olvasó az egész képet legtöbbször valamivel tisztábban látja mint a könyv bármely szereplője. Nekik más úton kell eljutniuk egy-egy szükséges információhoz –, ha egyáltalán eljutnak. Így előrehaladva a történetben egyre sokrétűbbé válik feszültségadagolás. A legalapvetőbb kérdésekre pedig, egészen a könyv végéig, senki nem ismeri a pontos választ.

A Sötét helyek csatornát nyit az olvasónak, hogy belelásson a regény három fő karakterének fejébe, és levonhassa a nyomasztó tanulságot: még a hozzád legközelebb álló embereket sem ismerheted igazán. Mindenki titkol valamit. Felnyitni egy-egy ilyen szelencét pedig sok irányba vezethet. Lehet boldogító vagy pokolian veszélyes. Ha Libby Daynek születsz, legtöbbször inkább veszélyes.

Gillian Flynn elképesztően izgalmas, intelligens és kíméletlen thrillert tett le ezzel a könyvvel is az asztalra. A filmadaptáció előreláthatólag jövő évben érkezik a mozikba. A  rendező a kevésbé ismert Gilles Paquet-Brenner, de olyan nevek is szerepelnek a stáblistán, mint Chloë Grace Moretz, Charlize Theron és Nicholas Hoult.

 

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!