Magazin

Grimmelve – Farkasgyermekek

Mamoru Hosoda nem ismeretlen az Anilogue közönségének körében. Két éve a Nyári háborúk, azt megelőzően pedig Az idő fölött járó lány varázsolta el az anime rajongókat. Idén egy sokkal klasszikusabb, de nem kevésbé érdekes történettel, a Farkasgyermekekkel érkezett a rendező a fesztiválra.

A Farkasgyermekek meglepően hosszú film, közel két órás játékideje azonban rendkívül hamar eltelik, egyetlen percre sem lankad a figyelmünk. Pedig mi történik a vásznon? Semmi igazán megrendítő, semmi igazán extrém, semmi igazán váratlan. Egy anya neveli a gyermekeit. Persze ezek félig farkasgyerekek, ez a tény azonban csak egy adalék a szereplők motivációinak megértéséhez, nem pedig a cselekményt alapvetően szervező elem. Mamoru Hosoda korábbi filmjeihez képest sokkal nagyobb hangsúlyt heyez a belső történésekre, és csak időnként villant fel egy-egy, a farkaslétből eredő akció.

Hana, a 19 éves diáklány szerelemre lobban egy farkasember iránt. Két gyermekük születik, Yuki és Ame, akiket az apa halála után Hanának egyedül kell felnevelnie. A Farkasgyermekek hármuk megindító történetét meséli el. Egy anya magányos küzdelme, az identitás kérdése, a befogadás és elfogadás problematikája, a túlzott óvás és az elengedés közötti skála – csupa olyan téma, ami egy átlagos gyerek nevelése során is felmerül. Mamoru Hosoda remekül egyensúlyoz az általános üzenet átadása és a konkrét helyzet bemutatása között, nyilván fakadnak hol izgalmas, hol mókás jelenetek a kisfarkasokból, de a rendező ezekkel is csak aláhúzza a szülő-gyerek viszonyról szőtt gondolatait.

A film látványvilágát illetően nincs nagyon mit mondani: lélegzetelállítóan szépen kidolgozott képek, sokszor megtévesztően realisztikus ábrázolások és az anime legklasszikusabb megjelenési formái. Aki szereti ezt a világot most egy komolyabb történet segítségével merülhet el benne – még november 25-én nyolc órától a Toldi moziban.

Farkasgyermekek (Okami kodomo no ame to yuki)
színes, japán animációs film, 117 perc, 2012

rendező: Mamoru Hosoda
forgatókönyvíró: Mamoru Hosoda
zeneszerző: Takagi Masakatsu
vágó: Shigeru Nishiyama

szereplők:
Kumiko Aso
Megumi Hayashibara
Takuma Hiraoka
Tomie Kataoka
Haru Kuroki

IMDb

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com