Magazin

Gyere velünk moziba! – Programajánló (December 5-11.)

December beköszöntével véget értek a fesztiválok, így a héten csak az egyestés/délutános programokból válogathatunk, azokból viszont van bőven.HÉTFŐ

A hét első estéjén a magyarhangya szervez nekünk filmpremiert az Odeonba este 18:30-ra, amikor is a freeride mountain bike világába kalauzol el minket az Inside Out. A filmet riderek készítették, így egy unalmas doku helyett ők maguk mutatják meg nekünk azokat a helyeket, ahol mindig is csapatni akartak, mi, nézők pedig velük együtt élhetjük át a vérbeli rider-életérzést.

KEDD

Kedden rögtön négy lehetőség közül választhatunk: az Odeon ismét műsorra tűzi az Inside Out-ot este 8-tól, a Godot Filmklub 18:45-től a belga A fiút fogja vetíteni Út az életbe… sorozatának keretein belül, nem sokkal előtte pedig véget ér őszi egyik kedvenc programsorozatunk, a KEDD-KINO. Az animációs filmklub délután 16 órától egy kis zenés-animált-válogatással búcsúztatja az évet, hogy aztán reményeink szerint jövőre újult erővel vágjanak bele a folytatásba.

Este 19 órától egy különleges dokumnetumfilm-vetítés kezdődik a Corvinban, amire előzetes regisztráció ellenében ingyenes a belépés. A Csernobil öröksége: a Zóna egy magyar doku, ami 25 évvel a katasztrófa után mutatja be a szerencsétlenség helyszínét, és olyan, a többség szeme elől rejtett dolgokra irányítja a figyelmet, mint hogy mi található jelenleg is a Zónában, kik élnek és dolgoznak ma is ott nap mint nap.

A Vízraktérben 20:00-kor egy új programsorozat veszi kezdetét, a BuSho Filmklub nem meglepő módon 2011 díjnyertes fesztivál-résztvevőit tűzi műsorra, az első blokkban pedig a következő filmek kaptak helyet: Elfogyott a radír, Valami kék, Kiáltozók, track32, Elveszve. Aki szeptemberben lemaradt, most bepótolhatja, aki akkor ott volt, most repetázhat.

SZERDA

A szerda a hétfőhöz hasonlóan meglehetősen szegényes, mindössze a Funzine-Odeon Film Club tartja meg szokásos, idei utolsó összejövetelét, amin négy magyar rövidfilm, az Itt vagyok (Szimler Bálint), az Erdő (Kárpáti György Mór), a Külalak (Reisz Gábor) és a Csicska (Till Attila) kerül a külföldi nézők elé.

CSÜTÖRTÖK

Na, a csütörtök már jóval mozgalmasabbnak ígérkezik, ez ugyanis a nagy filmklub-ütközések napja a héten. Először a Godot és a Louis Malle Filmklub állítják választás elé a művészfilmek kedvelőit: előbbi a szokásos 18:45-ös kezdéssel A zongoratanárnőt indítja Louis Malle Milou májusban című filmje ellen, ami negyed órával korábban veszi kezdetét a Ráday Könyvesház pincéjében.

Este 8-tól a Tabán és az Odeon vív vérre menő csatát a nézőkért: a belvárosi mozi gépésze a Skandináv filmklub igényeit szolgálja ki a Tojások vetítésével, míg a budai oldalon a Bergman Sorozat folytatódik, műsoron a Jelenetek egy házasságból.

Mivel gyakorlatilag lehetetlen átérni bármelyik korábbi filmről a később kezdődőkre, érdemes jól átgondolni, mivel is szeretnénk elütni a csütörtök esténket. Végső esetben nem marad más, mint az Ec-pec, kimehetsz.

PÉNTEK

Mozgalmas csütörtök után izgalmas péntek, az Odeonban 20:30-tól ugyanis premier előtt megtekinthető Az élet fája a magyarhangya jóvoltából. A cannesi Arany Pálmás körül elég nagy volt a feszültség, révén, hogy sokáig egyik hazai forgalmazó sem vállalta a film magyarországi vetítését, melyet végül az SPI és Corner Film vállalt magára – nekik ezúton is köszönjük elszántságukat.

Az élet fája előtt este 6-tól folytatódik a Civil Sáv programja az Odeonban, az aktuális film Hajdu Szabolcs Szemle-fődíjas alkotása, a Bibliotheque Pascal lesz. A Tabán 20:00-tól a Jelenetek két házasságbólt vetíti kortárs svéd filmes sorozatán belül (igen, egy nappal az eggyel kevesebb házasságot tartalmazó Bergman-film után).

SZOMBAT

Kivételesen hétvégére is elég színes program állt össze, kezdve a 24 órás ELTE filmnappal, amelyen a nevével ellentétben nem csak a fent nevezett egyetem hallgatói vehetnek részt. Szombat déltől vasárnap délig fogják megállás nélkül váltani egymást a sci-fik a teremben, kispárna és kellő mennyiségű koffein erősen ajánlott!

Aki hamar megunja a science fictiont, az pár órával később a Vízraktérben egy remek animével vigasztalódhat: az Anime filmklub a Tokio Godfathert tűzi műsorra 17 órától. Utána még mindig vissza lehet menni Duncan Jones világaival ismerkedni az Odeonba.

Harminc éves Dargay Attila híres Vukja, e jeles nap alkalmából pedig ismét műsorra tűzi a Corvin mozi gyerekek és felnőttek kedvenc kis rókájának kalandjait. Az előadásra jegyek csak korlátozott számban érhetők el, így aki rész szeretne venni a vetítésen, legkésőbb december 5-ig jelezze szándékát a vuk30@dargay.net e-mail címen, vagy a 214-3450, illetve a 06-30-309-4458-as telefonszámon.

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com