Magazin

Gyere velünk moziba! – Heti programajánló, október 24-30.

Utálod az őszi időjárást? Idegesít, hogy a buszon ázottkutya-szag terjeng a levegőben? Szívesen kimozdulnál, na de ilyen időben? Mi nem hagyjuk, hogy a foteledbe süppedve otthon maradj: gyere velünk moziba!

Elsőként mondjuk az Örökmozgóba, ahol szombaton ér véget a 15. Filmemlékezet Fesztivál, addig pedig olyan hollywoodi filmek digitálisan felújított változatát nézheted meg, mint A taxisofőr (hétfő, 20:00), a Ben Wade és a farmer (kedd, 20:30), a Jubal (péntek, 20:30) és a Navarone ágyúi (szombat, 19:00). Ha bírod az ehhez hasonló tematikus programsorozatokat, de Amerika helyett inkább a dokuk kötnek le, csütörtöktől a Toldiban a helyed, ahol Balti út címmel szervezett dokumentumfilm-napokat az Észt Intézet – ráadásul a címadó nyitófilm vetítése 27-én este hattól ingyenes! Letölthető programfüzet itt.
Csak hogy egy kicsit elszakadjunk a fővárosból, bár Filmklub néven fut, valójában egy többnapos filmvetítés-sorozat Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a pécsi Zeneszüret Filmklub, ahol csütörtökig az alábbi filmek tekinthetők meg: Beethoven árnyékában (hétfő, 18:00), Zongoramánia (kedd, 18:00), Viharsziget (szerda 18:00), Ragyogj (csütörtök 18:00).

Szerkesztőségi körökben a hét kétségkívül legjobban várt eseménye a Filmtekercs 5 éves születésnapi bulija, amire mindenkit sok szeretettel várunk pénteken 15 órai kezdettel az Odeonba. Lesz torta, pezsgő, toast, rövidfilm-válogatás, kerekasztal-beszélgetés és jó hangulat korlátlan mennyiségben, este pedig buli a Finnegan’s Wake-kel. Addig is nyerjetek tőlünk filmes ajándékcsomagot itt!

A magyarhangya ezen a héten sem tétlenkedik: hétfő este vacsi helyett töltsd az estét az Odeonban Péter Anna gasztroblogger társaságában, aki a Zöld hentesek vetítése előtt a filmhez illő falatokkal tömi meg a korgó gyomrokat. A Kopogó Szemek után szerdán este még egyszer, utoljára, moziban, nagyvásznon megnézheted az Út a vadonba című zseniális Sean Penn-filmet, ami annak idején méltatlanul veszett el a moziforgalmazás útvesztőiben – vagy elmehetsz a Vízraktérbe a rendhagyó Mint hal a vízben-vetítésre. Ha csütörtök, akkor Pedagógiai Filmklub, este 6-tól Buddha süllyed el szégyenében – a filmet ezúttal is kötetlen beszélgetés követi a kávézóban. De csak 9-ig, amikor is irány újfent a moziterem sötétje ahol kiderül, milyen az, ha Ruttman Berlinjét az Amoeba zenekar kíséri a megszokott némafilmes zenevilág helyett. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap kiváló alkalom minden gimisnek arra, hogy a suli helyett a Mary és Maxon ücsörögjön tanítási időben, délelőtt 10-től – még mindig az Odeonban. Este 6-tól pedig az, aki eljött velünk együtt ünnepelni a szülinapunkon és már túl van a pezsgőn, tortán, toaston, valamint a rövidfilm-válogatáson, a Civil sáv keretein belül a Precious – A boldogság ára című filmet nézheti meg három civil szervezet közreműködésével. A film előtti közös szülinapozás minden belépőnek kötelező!

A Tabánban tovább dübörög a filmes kulturális élet: a Bergman Filmklubban a Tükör által homályosan kerül vetítésre csütörtök este 20 órától, előtte 5-től pedig az Animantra folytatódik a Tücsök, bogár fantázianevű tematikájával. Animációból azonban sosem elég, az egész hétvégén át tartó Animációs Világnapon rajzfilmek és animációk nemzetközi tömkelege tölti majd be a filmvásznat, helyhiány miatt a részletes program a fenti linkre kattintva olvasható. Aki nem bírja ki a hétvégéig animációs filmek nélkül, az kedden a Kinoban kárpótolhatja magát: a pszichológia és animáció mint téma nem csak, hogy figyelemfelkeltő, még érdekesnek is hangzik.

A Szerzői Filmklub a héten a Louis Malle-sorozat mellett (csütörtökön A tolvajt vetítik) Paul Schrader könyvének megjelenése (A transzcendentális stílus a filmben) kapcsán pénteken este 7-től a Nyitott Műhelyben Ozu Késő tavaszát tűzi műsorra.

Végezetül pedig: a Funzine külföldieknek szóló filmklubjában a héten a Csapd le csacsi megy angol felirattal, a kortárs svéd filmekkel foglalkozó Svédasztal pedig a Mamutot vetíti péntek este 8 órai kezdettel a Tabánban.

Reméljük sikerült választani! A pénteki Tekercs-szülinapot pedig senki se feledje: találkozzunk pénteken 3-kor az Odeonban! Addig is szép, filmekben gazdag hetet mindenkinek!

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!