Magazin

Gyere velünk moziba – Programajánló (Április 2-8.)

Ideális esetben a húsvét egyet jelent a tavaszi szünettel, így egyrészt kipihenhetjük a szemeszter első felét, valamint lelkiismeret furdalás nélkül vonulhatunk moziba. A kínálat premierfilmekből sem rossz, de szerencsére akkor sem kell csalódnunk, ha kuriózumra és a filmklubok sajátos hangulatára vágyunk. Tesssenek csemegézni!

EUShorts Likes: Fashion & Poetry

Az EUShorts Fesztivál szervezői szeretnek különböző műfajokat, stílusokat egyesíteni. A múlt héten a horror és a pornó, ősszel pedig a sci-fi és a musical kötött groteszk frigyet. Ezúttal a divat és a költészet keveredik össze, azaz a steril a depresszívvel, a ridegség a lírikussággal, a minimalizmus pedig a pátoszossággal egyesül. Az eredmény megjósolhatatlan, de a zubogó kreativitás garantált. Akit foglalkoztat a téma, az pénteken és szombaton vegye az irányt a Toldi felé.

A részletes program:

Április 6., 20.00: EUShorts Likes Poetry-vetítés

Április 6., 22.00: Slam Poetry – Bounce és Ponza

Április 7., 20.00: EUShorts Likes Fashion-vetítés

Április 7., 22.00: Demon Superior, Zagar DJ-szett

Vetítések, filmklubok:

Hétfőn legjobb, ha beütemezünk egy szalonnasütést, mondjuk a Normafára.

Kedden ismét felmehetünk vagy választhatjuk a Filmvilág Filmklubot az Odeonban, ahol ezúttal Jankovics Marcell véleményes nemezisét, Az ember tragédiáját tekinthetjük meg 20 órától.

A szerda viszont már igazán sűrűnek tűnik, hiszen három opció is adódik. A héten folytatódik Az üresség nyolc leckéje című vetítéssorozat, méghozzá a meditatív filmek mesterével, Kim Ki-Dukkal. Az íj címet viselő, a magányt és emberek közötti függő viszonyokat boncolgató koreai remekművet 18 órától élvezhetjük. Ugyanekkor indul a Caravaggio a Politikatörténeti Intézetben, az ANNO Filmklub: Adaptációk, posztmodern adaptációk fejezetének keretein belül. A film a féktelen festő képein keresztül meséli el az alkotó életét, mindezt az önpusztító életének következményeképp fiatalon, AIDS-ben elhunyt Derek Jarman tolmácsolásában. A fentiek mellett nyolckor ismét megnézhetjük a filmklubok koronázatlan királyát, a Hamu és Gyémántot. Ezúttal a Filmalkotók kedvencei Filmklubban, az Odeonban. Andrzej Wajda művét Szabó István jelölte meg favoritjának, akit egyébként ki is kikérdezhetünk a vetítés után.

Csütörtökön már délután indul a program. Egészen pontosan 17:30-kor az Odeonban, méghozzá A provence-i fűszeressel. Aki kíváncsi egy kis családi drámázásra, annak mindenképpen javaslom az Egy csepp emberség Filmklub e heti darabját. A választás sajnos nem egyértelmű, ugyanis 19:00-tól vár minket a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Művház és a Kőbányai Filmklub. A héten Wong Kar-wai szomorkás drámája, a Szerelemre hangolva lesz programon. Véleményem szerint a hongkongi rendező legjobbja. Ha ez nem lenne elég átruccanhatunk Tabánba, ahol a Női sorsok a filmvásznon című tematikus vetítéssorozat a végéhez érkezett. Nyolc órakor startol A fa, Charlotte Gainsbourg főszereplésével.

Péntek az utolsó nap, amikor nem maradunk program nélkül. Egyrészt izgulhatunk egy csacsiért a Vétlen Baltazárban, amit a Nyitott Műhely mutat meg nekünk, 18 órától. A filmet a transzcendentális stílus egyik legjobbja, Robert Bresson jegyzi, akinek még két további művét nézhetjük meg a Szerzői Filmklubnak köszönhetően. Másrészt rész vehetünk egy a Norvég minta záró vetítésén. A helyszín a Tabán, az időpont 20 óra, a mozi pedig a Szerzők.

Szombaton fessünk tojást, vasárnap pedig együnk sonkát.

 

Göbl Zsombor

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com