Magazin

Gyere velünk moziba! – Programajánló (Február 13-19.)

Az, hogy a héten több Oscar-jelölt filmet is bemutatnak, már önmagában jó hír. Az pedig, hogy ezen felül is van miből válogatni, még jobb. A heti programok nagy része a Valentin naphoz, illetve két rendező (Miloš Forman, François Truffaut) születésnapjához köthető.  

 

 

TŰZ VAN, BABÁM! – MILOŠ FORMAN FILMKARNEVÁL , MILOŠ FORMAN 80

Február 17. és 20. között egy különleges Filmkarnevál keretein belül ünnepelhetjük Miloš Forman 80. születésnapját a Toldi moziban. Az Egyesült Államokban élő cseh rendező filmjeinek vetítésén kívül könyvbemutatóra és zenés előadásokra is ellátogathatnak az érdeklődők, de természetesen sörben sem lesz hiány. A karnevált 17-én Réz András nyitja meg. Részletes program itt.

A Toldi mellett az Örökmozgó sem marad ki a Forman előtti tisztelgésből, a mozi már február elsejétől a cseh rendezőt ünnepli. A Miloš Forman 80 vetítéssorozat keretein belül hétfőn, 13-án 18:30-tól az Amadeus című, 8 Oscar-díjas filmdrámát tekinthetjük meg – F. Murray Abraham és Tom Hulce főszereplésével –, a hétvégén, 18-án az Egy szöszi szerelmét, 19-én pedig a Fekete Pétert, szintén 18:30-as kezdettel.

FILMKLUBOK, VETÍTÉSEK

A hétfői nap fénypontja mozi szempontból egyértelműen a fent említett Amadeus lesz az Örökmozgóban. Ugyanitt, 16:30-tól a Rigoletto lesz látható, a római operaház együttesének előadásában. A Művészetek Palotájában 19:00-tól a Hannibál tanár úr című filmet vetítik, a Fábri retrospektív sorozat keretein belül.

Kedden, Valentin napon már több film és program közül válogathatunk. Folytatódik a KEDD-KINO animációs filmklub, ahol 16:00-tól romantikus vígjátékokat és melodrámákat tűznek műsorra. Az első alkalom vendége M. Tóth Géza, a KEDD Animációs stúdió vezetője lesz. 18:00-tól Emidio Greco Hírek az ásatásokról című filmje lesz látható a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, 18:30-kor pedig a Gázolás kezdődik az Örökmozgóban, az ELTE Melodráma kurzusának szervezésében.
A magyarhangya nem csak filmmel készült a Bálintok napjára. 18:00-tól forralt bor, muffin és zene várja az érkezőket az Odeonban, 19:00-tól a Mint hal a vízben című chilei-francia filmdrámát vetítik, 20:40-től pedig játékra invitálják a jelenlévőket.

Szerdán este 6-kor a Sámán mítosz: 1-2. részével indul Halmy György Filmklubja a Tabánban. A Schmidt Éva halálának 10. évfordulója alkalmából rendezett vetítéssorozat második szakasza július 4-ig tart. Este 19:00-tól Hubai Gergely tart előadást a Spinoza Házban, Hogyan lopjunk egymilliót? címmel. Olyan vetélkedőkről lesz szó, amelyekben különböző technikákkal, trükkökkel manipulálták a nézőket a jobb nézettség érdekében, illetve, amelyekben maguk a játékosok játszották ki a rendszert és a szabályokat. Az interaktív előadáson a közönség is tesztelheti saját szerencséjét és tudását, tét nélkül. Valamivel később, 20:30-tól a Lőj a zongoristára! lesz látható az Örökmozgó Filmmúzeumban a François Truffaut 80 keretein belül.

Csütörtök délután 16:30-kor a Trubadúr című operafilmet játsszák az Örökmozgóban, 18:00-kor pedig az Egy másik történet című Franco Angeli film kezdődik az Olasz Kultúrintézetben. Azonban az este további részében sem maradunk program nélkül: a Szerzői Filmklub a Ráday Könyvesházban Ken Russel 1969-es Szerelmes asszonyok című filmjét vetíti 18:30-tól, a Kőbányai Filmklubban pedig a Dustin Hoffman főszereplésével készült Kis nagy embert láthatjuk, 7 órai kezdettel. A Tabán ugyancsak ezen a napon indít sorozatot Női sorsok a filmvásznon címmel. Első este 20:00-tól a Piaf lesz látható, Marion Cotillard Oscar-díjas alakításával.

A pénteki program az Örökmozgóban kezdődik, ahol 18:30-tól a Fény a redőny mögött című fekete-fehér magyar krimit tekinthetik meg az érdeklődők a Filmvilág Klub jóvoltából. Az Urániában a nagy sikerre való tekintettel 17-én megismétlik a csütörtöki Leonardo Live HD vetítést; a tárlatvezetés este 8 órakor kezdődik.
Ugyanekkor a magyarhangya az Odeonban Pszichológusok és filmek elnevezéssel tart tematikus estet. 20:00-tól Alexis Dos Santos filmje, a Bevetetlen ágyak lesz látható, 21:45-től pedig egy témával kapcsolatos beszélgetés kezdődik a meghívott vendégekkel: Hevesi Krisztával (ELTE PPK), Sepsi Lászlóval (Prizma – szerkesztő) és Szilágyi Gyula szexuálszociológussal.

A szombat délutáni programról részben szintén a magyarhangya gondoskodik az Odeonban: a Comic-Live-Club februári vetítésén 13:00-tól a Vasember 1, 15:00-tól a Vasember 2 lesz látható. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban 15:00-kor Az Ég Igérő Fa című, két felvonásos táncos daljáték filmbemutatójára kerül sor.

Végül pedig itt a vasárnapi program: délelőtt 11-kor kezdődő Leonardo Live tárlatvezetés után (Uránia) néhány órával, 16:00-tól A következő három nap című filmet láthatjuk a Sirályban az Egy Csepp Filmklub jóvoltából (ingyenes), este pedig az Örökmozgó és a Tabán programja közül választhatunk. A Tabán február 19-én Tanítónk – Popper Péter címmel indít hétrészes sorozatot a neves író-pszichiáter előadásainak videofelvételeiből. A nyitó eseményre beszélgetőtársakat is hívtak Paulinyi Tamás és Vekerdy Tamás személyében, az első vetítés a Férfi-nő I. rész lesz, este 6 órai kezdettel. A hét az Örökmozgóban zárul, ahol a François Truffaut 1971-es Két angol lány és a kontinens című filmjét nézhetjük meg 20:30-tól.

Jó válogatást!

Somlyai Dóra

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com