Magazin

Gyere velünk moziba – Programajánló (Január 23-29.)

Sajnos mondhatjuk, hogy szokásos, téli uborkaszezon van, így könnyen kétségbe eshet, aki esetleg a premier filmeknél többre vágyik. Némi keresgélés után mégis találhatunk olyan programot, amit érdemes felkeresni. A kutatást ezúttal is elvégeztük, így a dolgotok csupán annyi, hogy kedvetekre szemezgessetek az alábbiak közül.

Andrzej Wajda-retrospektív

Lassan véget ér a Wajda-filmek bemutatása az Örökmozgóban. A közel egy hónapja tartó rendezvény záróakkordjaként többek között a lengyel újhullám egyik legismertebb alkotását, a Hamu és gyémántot is megnézhetjük. Egyfajta kisvárosi tragédia ez, melyet átitat az apokaliptikus agónia – nehezen felejthető film, a lehető legjobb értelemben. Ezen kívül még két mozit láthatunk a szerző munkáiból. Az egyik a ’44-es, varsói felkelést a lehető legközelebbről vizsgáló Csatorna, a másik pedig a már-már szocio-filmnek tekinthető Márványember. Szóval akinek eddig kimaradtak a Wajda-filmek, valamelyest bepótolhatja.

A részletes program:

Január 26. 20:30 Csatorna
Január 27. 20:30 Hamu és gyémánt
Január 29. 18:30 A márványember

Filmklubok, Vetítések

Hétfőre ezúttal semmi sem jutott, úgyhogy maradjunk otthon és válasszunk házi tékánkból egy filmet, ami passzol az igencsak borongósnak ígérkező időjáráshoz.

A kedd már jóval kecsegtetőbb, rögtön két lehetőség is adódik. Aki hajlandó egészen a város határáig kizarándokolni egy jó kis moziért, annak kézenfekvő választás Az ötödik pecsét, amit a Vigyázó Sándor Művelődési Ház szervezte Latinovics filmklub keretein belül nézhetünk meg 18 órai kezdettel. Abban az esetben, ha nem szeretnénk Rákosig utazni nyomás az Örökmozgó, ahol a Legyek ura a korzón-sorozat névadóját vetítik 18:30-tól.

Szerdán egy távol-keleti háborús mozival nyithatunk: A felkelő nap zászlaja alatt 18:30-kor kezdődik az Örökmozgóban, a Japán filmklub keretein belül. Mindenképpen kuriózumról van szó, azonban ha elsőre mégse tetszene, átmehetünk helyette az Urániába ahol kis szerencsével elérjük a Faludi Dokufilmklub eheti darabját. Az Amíg bírjuk csánjuk egy csángó falu mindennapjait és fennmaradási lehetőségeit kutatja – az eredményt 18:45-től mi is láthatjuk. Levezetésképp pedig ugorjunk el a Szimplába, ahol ismét van Super8 vetítés. Ideális aláfestés baráti sörözéshez.

Ha van kedvünk, csütörtökön belevethetjük magunkat Kuba történelmébe. A helyszín ismét az Örökmozgó, ahol 18:30-tól, a Beszéljünk a filmekről! dokumentumfilmklub három rövidfilmmel (Havannai történetek 50 év után; A forradalmi Kubában; 10 éves Kuba) folytatja sorozatát. (Ne felejtsünk el szivart vinni.)

A hét talán legizgalmasabb eseménye péntekre esik. A magyarhangya új sorozatot indít Pincefilmek címen, melynek első felvonása a borzongás jegyében telik. A Sirályban 19 órától rövid horror etűdöket nézhetünk, melyet kerekasztal-beszélgetés követ. Az iszonyatról és félelemről Varga Balázzsal (ELTE-filmszak), Sepsi Lászlóval (Prizma főszerkesztő) és Árva Mártonnal (független filmes újságíró) beszélgethetünk. 20:30-tól következik egy egész estés, mexikói horror, melynek címe Vagyunk, akik vagyunk, zárásként pedig a Plastic Heaven koncertjét hallgathatjuk meg. Tartalmas program, mindössze 500 forintért.

Pihenésképp szombaton vár minket a Vízraktér és a szokásos Anime filmklub, ahol a héten a Kite Liberator kerül a vászonra, délután 5 órától.

Göbl Zsombor

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com