Magazin

Gyere velünk moziba! – Programajánló (március 26 – április 1)

Kwaidan

KwaidanAkiket a lassan kezdődő blockbuster-szezon hidegen hagy, azokat továbbra is várják az artmozik hűs vetítőtermei jobbnál jobb alkotásokkal. A héten Japántól Franciaországig válogathatunk a filmművészet remekei között.

Hétfő

A hét a Müpa Fábri Zoltán retrospektívjével kezdődik, aminek keretében 19 órától a rendező egyik legjobb filmjét, a Húsz órát tekinthetjük meg. Időutazás az ötvenes évek téeszesítésének közepébe és a falusi élet tablóképe. Szintén 19-kor kezdődik a MOHA Kávéházban az elhunyt Garas Dezsőre emlékező sorozat következő darabja, A legényanya. A Schwajda György regényéből készült filmet a legendás színész rendezte, és természetesen játszik is benne. Ha Fábrit túl komolynak találnánk, a kommunista diktatúra ezen abszurdan vicces karikatúrája garantáltan megnevettet. Az este folyamán 18 órakor indul a magyarhangya új sorozata is az Odeon moziban Reflekor címmel, melynek során a nevelőintézetben való felcserepedés, ennek az intézménynek a hatása a bentlakókra lesz a téma. A témát Bogdán Árpád Boldog új élet c. filmje illusztrálja.

Kedd

Ha már a tablónál tartunk, kedden a „Múltidőzés” sorozat következő vetítése 19 órától a MOHA Kávéházban Fellini nagyszabású, egy olasz kisváros excentrikus karaktereit bemutató Amarcordja. A rendező neve mellett garancia lehet a legjobb idegennyelvű film Oscar-díja. A család témakörét boncolgató Bárczi Filmklub erre a hétre egy friss francia filmet tűzött műsorára, az Életrevalókat, amelyet 18:30-tól tekinthettek meg az Odeonban. A Spinoza-házban 19 órakor kezdődik Hubai Gergely fantasztikus alaposságú Műhelytitkok sorozatának harmadik felvonása A Kim, aki szeretett engem címmel. Az előadás propagandafilmeken és rajzfilmeken, illetve számtalan bizarr példán keresztül mutatja be a Kim dinasztia különös életét.

Szerda

A Tabán moziban 18 órakor újra Halmy György filmklub, ezúttal két dokumentumfilmmel és egy előadással. A Legendák világa Baskíriában című az ország eddig le nem jegyzett, több száz legendájával foglalkozik, Az Aranyfejedelemnek Ő éneke pedig a mítosz elemzésekor magyarság szellemi gyökérzetéig, világfelfogásunk mitikus értelmezéséig is eljut. A filmek után Kerezsi Ágnes etnográfus A kereszténység előtti hitvilág tükröződése az obi-ugor mítoszokban című előadása következik. A japán filmklub e heti vetítései az Örökmozgóban két, kísértettörténeteket és mítoszokat feldolgozó filmmel szolgálnak. 18:30-kor kezdődik az 1995-ös Kísértetjárás az iskolában, majd utána 20:30-kor az 1964-es klasszikus Kobayashi film, a Kwaidan. 19 órakor a MOHA Kávéházban a „Jönnek a csehszlovákok” sorozat aktuális filmjéből megtudhatjuk, mi A legszebb kor. A magyarhangya Pszichológusok és filmek sorozatában a Van pápánk! című film kapcsán 20 órától a szent, erkölcs, hit és bűn hívószavakra reagálnak a meghívott vendégek.

Csütörtök

A nagy felforgató, Ken Russell életművét sorra vevő Szerzői Filmklub csütörtöki filmje a rendező Tommy című pszichedelikus musicalje egy süket és vak fiúval, valamint a The Who zenéjével. 18:30-kor a Ráday Könyvesházban. A 20 órakor a Tabán moziban kezdődő Oly sokáig szerettelek című francia filmben Kristin Scott Thomas fantasztikus alakítását csodálhatjuk meg. Karaktere 15 év börtönbüntetés után szabadul, amiért megölte hatéves kisfiát. De a tragédia feldolgozásának utolsó fázisa, a családdal és a társadalommal való megbékélés még csak ezután kezdődik. Este 21 órától ismét angosan szól a néma a magyarhangya sorozatában az Odeonban. Az est folyamán az örmény zenei hagyomány, az európai, amerikai jazz és improvizatív zene találkozik Chaplinnel. A Nagyvárosi fények szeretett csavargójának galibái elevenednek újra a vásznon tangóharmonika kíséretében.

Péntek

A BÉKA Filmklub munkásosztállyal foglalkozó vetítéssorozata a Búcsú Matyorától című orosz filmmel folytatódik 19 órakor a Fogasházban. A norvég filmművészet legjobbjai közül szemezgető Norvég minta filmklub soron következő alkotása az Espen Sandberg és Joachim Ronning páros által rendezett Max Manus. Az ország német megszállása alatt játszódó II. világháborús filmdráma a norvégok saját háborús hőséről szól, aki társaival együtt szabotázsakciókkal vette fel a harcot a fasiszták ellen. A filmet a Tabán mozi vetíti 20 órától. A bollywoodi filmek rajongóit 19 órára várja az Örökmozgó, a tavalyi, Csak egyszer élsz című indiai, de Spanyolországban játszódó alkotás.

Szombat

A bollywoodi hétvége még szombaton is tart, 19 órától tekinthető meg az egy falusi színi társulat megpróbáltatásairól szóló Gyertek táncolni! című film, szintén az Örökmozgóban. Az Odeonban mindeközben 20 órától A legszebb dolog című Rémi Bezançon film után az anyai és apai szerepekről beszélgetnek a vendégek.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés