Magazin

Gyere velünk moziba! – Programajánló (November 14-20)

November harmadik hete nem csak a mínuszokban, fesztiválokban is bővelkedik. És akkor a filmklubok programjait még nem is említettük.

Fesztiválok

Bár ez a hét kétségkívül a Toldi és az EuShorts körül forog, a hét elején még mindenképp nézzünk be a Puskinba is, az Olasz Filmfesztivál ugyanis a hétfői A vég nekem a kezdettel és a keddi Életem asszonyával a végéhez érkezett. Két filmre mi is beugrottunk, a tapasztalat pedig azt mutatja, érdemes időben beszereznünk a jegyeket – a teltház ezeknél a filmeknél is esélyes, a pótvetítés kiírására pedig az utolsó napokon már nem érdemes játszanunk.

Keddtől-péntekig a táncfilmek rajongói vehetik birtokba a Corvin-Kino-Goethe Intézet háromszöget az EDIT 2011 VII. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál alkalmából. A Pina Bausch nyitóelőadásra már most elfogytak a jegyek, jó hír viszont, hogy szerdán 13:30-tól ismét levetítik Wim Wenders legnagyobb érdeklődéssel várt 3D-s táncfilmjét. További infó és részletes program a fesztivál honlapján.

A péntek a rövidek napja, egyszerre startol ugyanis Rákospalotán a II. RÖFI (így is lehet rövidíteni azt, hogy rövidfilm-szemle) és a nemzetközi vonatkozású, valamivel nagyobb szabású EuShorts. Bár előbbi kissé kívül esik a belvároson, vonattal könnyedén megközelíthető, és 300 forintért vasárnapig bezáróan egész nap élvezhetjük a magyar rövideket, így aki lemaradt volna Till Attila Csicskájáról vagy a Filmtekercs szülinapján is nagy sikert arató Fináléról (Simonyi Balázs), most bepótolhatja!

Az EuShorts már jóval szélesebb spektrumból hozza el nekünk a legjobb európai rövidfilmeket, nem kevesebb, mint négy Oscar-jelölt alkotással, és egy ütősnek ígérkező Air France-bulival. Ráadásul ezzel a szöveggel reklámozzák magukat:

„Az EuShorts patikusai csak garantált, külföldi fesztiválokon már tesztelt anyagokkal serkentik a jókedvet és a vérkeringést, egy-egy tasak infúzió jótékony hatása már a legrangosabb külföldi fesztiválokon, így Clermont-Ferrand-ban, Cannes-ban, a Berlinalen, sőt még a Sundance mustrákon is bizonyította hatását, sőt már kísérleti fázisban is osztatlan sikert aratott Velencében.”

Az infúziót mi már bekötöttük, most rajtatok a sor, találkozzunk péntek este a Toldiban (mi jövő szerdáig ott leszünk)! A részletes programból addig is itt lehet szemezgetni.

Filmklubok

A fesztiválok mellett nem lenne szép a filmklubok elhanyagolása, úgyhogy lássuk a heti választékot.

A sort hétfőn a magyarhangya szervezésében az Odeon tékásai nyitják, akik 20:30-tól a Kacsaszezont tűzik műsorra a mozi közelgő 18. születésnapja alkalmából, a Metropolis pedig az Örökmozgóban tart Kortárs dél-koreai filmes lapbemutatót amit a koreai filmklub vetítése követ Lee Chang-dong Oázisával.

A szegényes hétfőt egy mozgalmasabb kedd követi, este 8-tól a magyarhangya folytatja gasztro-sorozatát, a Kopogó Szemek második felvonásában A csirke, a hal és a királyrák kerül szó szerint terítékre a filmet megelőző kóstolás keretein belül. A Godot Filmklub Út az életbe…-sorozata Elem Klimov Jöjj és lásd!!-ját tűzi műsorra háromnegyed 7-től, de aki valami könnyedebbre vágyik, az térjen be a szokásos 4 órakor a Kinoba, ahol animáció és társadalom viszonya lesz a téma a KEDD-KINO animációs filmklubban.

Szerdán este 8-kor két programból választhatunk: vagy mozizunk egyet sajátos, fejhallgatós körülmények között a Vízraktér kiskertjében (London River), vagy meglátogatjuk az Odeon Pszichológia.com Filmklubját, ahol a Szerelem, pasta, tenger után a homoszexualitás lesz a beszélgetés fő témája.

Ha csütörtök, akkor filmklub-dömping: a sort este 6-tól a Pedagógiai Filmklub nyitja A vidéki tanítóval az Odeonban, fél órával később pedig már a Rádayban folytatódik a Louis Malle-sorozat a Fekete Holddal. A Godot csütörtöki háromnegyed 7-es filmje Peter Greenaway klasszikusa, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője lesz a botrányfilmek keretén belül, Bergman Csendje ehhez képest elég éles váltásnak tűnik a Tabánban este 8-as kezdéssel. Végül 20:15-től az Odeonban az utóbbi évek dán divatjának egyik alapkövét, a Gengszterek fogadóját tűzi műsorra az Északi szél skandináv filmklub.

A hetet a szerdához hasonlóan két, egy időpontban kezdődő program zárja: pénteken este 8-kor a magyarhangya premier előtti Barney és a nők, illetve a Tabán kortárs svéd filmes sorozata közül választhatunk, utóbbi Susanne Bier Egy jobb világát tűzi pénteki műsorára.

Ennyit az eheti filmes programokról, a hideg pedig nem kifogás – találkozunk a mozikban!

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!