Magazin

Gyere velünk moziba! Programajánló (November 7-13)

Tom Hanks és Julia Roberts a Charlie Wilson háborúja c. filmbenNyolcadik alkalommal is elstartol a Verzió, a Puskinban megállás nélkül olasz filmeket vetítenek, Márai Napok a Tabánban – és ez még csak egy kis ízelítő e heti programajánlónkból.

Kezdjük rögtön a hét legjobban várt eseményével: az elmúlt hónapok hosszabb-rövidebb doku témájú filmnapjai után végre kezdetét veszi a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A keddtől vasárnapig tartó dokudömping nyitófilmje A mi iskolánk (kedd, 19:00, Toldi), amit a hét folyamán számos friss és kreatív film követ a világ minden tájáról. A Verzió részletes programja megtekinthető a fesztivál honlapján, de ízelítőül annyit elárulunk, hogy maratont futó négyévessel (Maraton-fiúcska), vízilovakat tartó drogbáróval (Pablo vízilovacskái) és kolumbiai gerillák közé keveredő holland nővel (Tanja nyomában) is találkozhatunk a hét folyamán.

A Puskinban ezalatt folytatódik a MittelCinemaFest az Olasz Kultúrintézet szervezésében, vasárnapig még hét filmet nézhetünk meg az olasz filmgyártás legfrissebb darabjai közül: Micsoda szép nap (hétfő, 20:00), Tatanka (kedd, 20:00), Válogatás a RIFF filmfesztivál rövidfilmjeiből (szerda, 20:00), Örök fiatalság (csütörtök, 20:00), Az első tanítói állás (péntek, 20:00), Éretlenek (szombat, 20:00), Szenvedély (vasárnap, 20:00).

Ezzel párhuzamosan kedd este A harmadik emberrel véget ér a Celluloidfüggöny elnevezésű kémfilm-áradat, ezúton is köszönet a szervezőknek a jelképes, 100 forintos belépőkért!

Kicsit éles váltás ugyan kémek után irodalommal folytatni, de szerdán Márai Napok kezdődnek a Tabánban, nem csak magyartanároknak. Vasárnapig esténként 18 órától megnézhetjük az összes eddig készült Máraival kapcsolatos filmet, legyen az doku vagy filmadaptáció, esetleg fotógrafikai videoalkotás. Részletes program a linkre kattintva olvasható.

A sort szokás szerint a filmklubok programjával zárjuk – bár a héten számos program szünetel, még így is van miből válogatnunk. A 18-at lassan betöltő Odeon tékásai hétfő este a Huncut felhőcskét vetítik 18:30-as kezdettel, másnap este pedig a magyarhangya ajánlja nekünk Charlie Wilson háborúját 21:00-tól. Kedden a múlt heti elmaradt alkalom után animációs és képzőművészet kapcsolatával folytatódik a KEDD-KINO, de aki komolyabb hangvételre vágyik, annak javasoljuk a Godot Filmklubot, ahol este 18:45-től a Jutalomutazást nézhetjük meg öt darab százasért. Ugyanitt csütörtökön egy igazi Lynch-csemege, a Kék bársony kerül műsorra, a belépő és a kezdés változatlan.

Szerdán a Funzine külföldieknek szóló sorozata A halálba táncoltatott leánnyal folytatódik, a Vízraktérben pedig a Leo kéglije megy este 6-tól a kiskertben. Ha pedig csütörtök, akkor Ráday Könyvesház: a Louis Malle Filmklub a Lacombe Luciennel folytatódik a szokásos fél 7-es kezdéssel.

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com