Magazin

Hamupipőke és a szadista herceg – A szürke ötven árnyalata

Azok a könyvek, amelyek képesek széles körben felháborodást kiváltani, rendszerint hamar előkelő helyet bérelnek ki az eladási sikerlistákon. E. L. James szado-mazo elemekkel tarkított romantikus lányregényének sikerült olyannyira felborzolnia a kedélyeket, hogy A szürke ötven árnyalata a modern könyvkiadás egyik legnagyobb kasszasikere lett. A sorozat további két kötete pedig szintén döbbenetes népszerűségnek örvend.

Igen, ez az a könyv, amiről mostanában mindenki beszél. Felháborodva vagy lelkesedve, el kell ismerni: az eredetileg a Twilight alapján megírt szexuálisan túlfűtött történet bombaként robbant a könyvpiacon. Ehhez hasonlót korábban csak a Harry Potter-széria kapcsán tapasztalhattunk. A regényből csak Amerikában eddig húszmillió példányt adtak el.

Az Ötven árnyalat-trilógia körülötti felhajtáshoz nem kis mértékben járult hozzá az agresszív marketing kampány, ami azt sugallta, hogy a regénysorozat olyan brutális szexuális fantáziákat tár az olvasók elé, ami garantáltan sokkol, és amilyenekkel ezeddig még sehol nem találkozhattak. Erre a benyomásra tettek rá egy lapáttal az olyan hírek, hogy legutóbb több amerikai könyvtárban betiltották az első kötetet a túlzott pornográf tartalom miatt. Ilyen felvezetés után azonban legtöbben valószínűleg nem azt kapják majd ettől a könyvtől, amire számítanak, hiszen bár valóban tartalmaz kifejezetten pikáns részeket, azok közel sem sokkolóak. Ráadásul sokak számára talán meglepő módon, erősen romantikus színezetű történetről van szó.

A szokatlan szexuális körítés mögött megbújó történet egyébként régi klasszikus, ahol a csetlő-botló, farmerba bújtatott hősnő találkozik álmai szőke, pofátlanul gazdag, sikeres és jóképű hercegével, akivel az első pillanatban egymásba szeretnek. Kettejük kapcsolata a meseszerű indítás után szédítő sebességgel robog az első ágyjelenet felé, amikor is jön a kötelező „rázós” szakasz. A fordulat azonban már megszokottnak egyáltalán nem nevezhető, ugyanis a szőke herceg azzal a vallomással rukkol elő, hogy kapcsolatukat a továbbiakban BDSM szabályok mentén tartja elképzelhetőnek. (Röviden a BDSM olyan szexuális viselkedésformák gyűjtőneve, ahol egy szélsőséges szerepjátékban a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete és más ehhez hasonló érzések és érzelmek útján jutnak el az élvezethez.) A szexuális téren mellesleg meglehetősen tapasztalatlan lány pedig végül rábólint a dologra.

E. L. James nagysikerű regényében számos hibát találhatunk. Elsősorban a komoly írástechnikai malőrök teszik próbára az olvasók tűrőképességét. Ezek közül is leginkább a sok szóismétlés és női főhős néha már-már idegtépő belső monológjai megterhelőek. A helyzeten tovább rontanak az időnként brutális fordítási hibák. A Kings of Leon helyett a magyar változatban a fordító áldásos tevékenységének hála a férfi főszereplő az Oroszlánkirályt hallgatja. Nem ugyanaz. A női főszereplő által használt szleng kifejezések pedig sorozatban estek áldozatul a fordítói hozzánemértésnek. A szürke ötven árnyalata azonban még ezekkel a hibákkal együtt is lendületes, izgalmas olvasmány, ami egyszerre elégíti ki az olvasók szado-mazo hálószobatitkok és a romantika iránti igényét. Teszi ezt úgy, hogy valóban újszerű nézőpontból, szokatlan hozzáállással közelít a szexuális élvezet témájához. Úgy tűnik, ezzel egy nagyon is érzékeny pontra tapintott rá. Nem csoda, hogy a könyv kiváltotta reakciókat szociológusok tömege vizsgálja jelenleg is.

A hatalmas siker után nem okozott meglepetést, hogy a Universal Pictures pillanatok alatt lecsapott a megfilmesítés jogára. Az viszont már az, hogy Bret Easton Ellis szeretne forgatókönyvet írni a regényből. A két főszereppel kapcsolatban pedig már megindult a találgatás. Christian szerepét illetően legtöbbször Ryan Gosling nevét említik a pletykák. Ellis ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy az írónő azt mondta neki, hogy egy ismeretlen pornószínész, James Deen fogja kapni a szerepet, aki éppen most készíti első nem kizárólag felnőtteknek szánt filmjét, a Lindsay Lohan főszereplésével készült The Canyonsot. Ana szerepére Ellis szintén egy ismeretlen színésznőt jósolt, de több helyen merült fel Emma Watson neve is. Egyszóval még semmi biztosat nem lehet tudni a filmről, azon kívül, hogy rengetegen várják, hogy hogyan sikerül vászonra vinni a megosztó alkotást.

Kemény szex, csöpögő romantika, számos fordítási és írástechnikai hiba és akkora felhajtás, hogy valószínűleg azok is el fogják olvasni A szürke ötven árnyalatát, akiket egyébként nem fog meg a téma. Ráadásul az őrület előre láthatólag egész évben ki fog tartani. Ősszel és télen érkezik a magyar könyvesboltokba a trilógia második és harmadik kötete, nem sokkal ezután pedig már a film is látható lesz a mozikban.

E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Ulpius-ház, 2012

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com