Magazin

Hanna Schygulla és Bereményi Géza beszélgetésével folytatódik a berlini magyar Fassbinder-sorozat

Bereményi Géza

Hanna Schygulla, a német filmes újhullám meghatározó alakja és Bereményi Géza Kossuth-díjas író-rendező beszélgetésével folytatódik szombaton Berlinben a német Godard-nak is nevezett Rainer Werner Fassbinder életművét áttekintő rendezvénysorozat, amelyet a német fővárosban működő magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin – CHB) szervez.

Az intézet Terítéken Fassbinder (Hands on Fassbinder) címmel novemberig tartó programsorozattal tiszteleg az idén 30 éve elhunyt alkotó előtt. A szervezők szerint Fassbinder az egyik legjelentősebb európai filmrendező, akinek munkássága különösen erős hatást gyakorol a magyarországi, illetve a kelet-közép-európai filmgyártásra. A magyar filmet tekintve befolyása éppen úgy érezhető például Bereményi Géza Eldorádó című alkotásában, mint a fiatalabb nemzedékhez tartozó Mundruczó Kornél munkáiban.
Bereményi és Schygulla – számos Fassbinder-film világhírű főszereplője – pódiumbeszélgetése filmről és a történelemről egy konferenciát vezet fel, amelyen Fassbinder történelemszemléletéről tanácskoznak német, amerikai és holland szakértők.
http://www.handsonfassbinder.de című oldalon is bemutatott sorozat célja “Fassbinder munkásságának újrafelfedezése egy fiatal, európai filmes generáció szemszögéből, valamint politikai, történelmi, kulturális és filmes víziók forrásaként történő bemutatása” – olvasható a CHB közleményében. Az intézetben rendezett viták és a filmvetítések – amelyeket a magyar kulturális intézettől alig néhány száz méterre, a német történeti múzeumban (DHM) működő Zeughauskinoban tartanak – “a Fassbinder-felfedezőknek ugyanúgy lehetőséget nyújtanak a húsz éve egészében be nem mutatott életmű feltérképezésére, mint ahogy a szakmai közönség számára is teret adnak az aktuális, fiatal európai filmgyártás alapvető kérdéseinek újragondolására”.
Rainer Werner Fassbinder 1945-ben született, Bajorországban nőtt fel. Első játékfilmjét 1969-ben forgatta A szerelem hidegebb, mint a halál címmel. Alkotásainak középpontjában a társadalmi elvárások nyomására megsemmisülő emberi kapcsolatok állnak, hősei számára a halál a végső menekülést jelentette. Művészetét sokan vitatták, gátlástalannak, sőt magamutogatónak is tartották. Negyvenkét filmet és két tévésorozatot rendezett, emellett számos forgatókönyv, hangjáték, vágás, színházi rendezés fért rövid életébe. 1982-ben kábítószer- és altató-túladagolásban halt meg.

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés