Magazin

Hányszor süllyedt el a Titanic? – Titanic filmen előadás

A saját bevallása szerint Titanic-rajongó Hubai Gergely egy „kulturális gyalogtúrára” hívta hallgatóságát csütörtök este a Spinoza Házba. Műhelytitkok nevű előadássorozatának első darabja, a Titanic filmen apropóját az adta, hogy a híres-hírhedt óceánjáró idén száz éve, 1912. április 15-én süllyedt el. Az alapos prezentáció rengeteg részletre kitért a hajó technikai adataitól a legendák, tévhitek eloszlatásán át a Costa Concordia szomorú aktualitásáig és a két szerencsétlenség közötti áthallásokig.

Az előadás oroszlánrészét azonban a szerencsétlenség filmes adaptációnak vizsgálata adta, a mozgókép ugyanis nagyon hamar meglátta a témában rejlő (leginkább üzleti) lehetőségeket. Tudtátok, hogy a legelső rövidfilmes feldolgozás, a Saved from the Titanic már egy hónappal a katasztrófa után látható volt a mozikban, és hogy az egyik túlélő alakította benne a főszerepet? És azt, hogy nagyon sokáig nem lehetett a hajó igazi nevét használni a produkciókban, mert a hajóstársaság perrel fenyegetőzött? Mennyire újdonság, hogy a nácik is megcsinálták a saját, propagandisztikus elemekkel dúsított változatukat? Természetesen szó esett a klasszikusabb mozis és tévéfilmes adaptációkról is, mint Roy Ward Baker A Titanic éjszakája című filmje, a hollywoodi Titanic Barbara Stanwyck-kel, az ABC három párhuzamos cselekményszálon futó S.O.S Titanic produkciója és persze James Cameron 11 Oscar-díjas, kikerülhetetlen eposza. Összehasonlításra kerültek visszatérő motívumok, szereplők, sőt még az ismétlődő beállítások is. Rengeteg filmrészletet láthattunk, hogy biztos megjöjjön a kedvünk a mozik házi megtekintéséhez. A felkészült előadó még a komolytalan, mellesleg rengeteg tévedést és legalább annyi szerzői jogsértést tartalmazó animációs filmek mellett sem ment el szó nélkül. Mi több, megmutatta, hogy a Titanic-kutatók és rajongók milyen görög mítoszok és bibliai történetek újratermelődését látják a szerencsétlenségben. A Titanic név és az istenek által a tenger alá, a Tartaroszba száműzött titánok kapcsolata, vagy a világ legmagasabb épületeinél is nagyobbnak reklámozott hajó és a bábeli torony analógiája, hogy csak két példát említsek.

A bizonytalan eredetű internetes források és a kollektív lustaság korában azt hiszem több, Hubai Gergelyéhez hasonló, összeszedett előadásra lenne szükségünk. A legfontosabb szempontokat mind kimerítően megtárgyaltuk, hogy átfogó képet kapjunk a Titanic katasztrófájának fontosabb filmes adaptációiról. A bemutató legnagyobb erénye azonban talán mégis az volt, hogy egyszerre tudott szórakoztató és informatív lenni.

A következő előadásra, ami a Hogyan lopjunk egymilliót címet viseli, február 15-én kerül sor ugyanott, és a televíziós vetélkedőkben mind a játékosok, mind a játékkészítők által elkövetett csalásokat, trükközéseket vizsgálja meg alaposabban.

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com