Magazin

Az operatőröké a főszerep a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon

Harmadjára rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált Szegeden. Ugyan idén új helyszínre költöznek a programok a Belvárosi Mozi felújítása miatt, de ez a tartalmas és színes fesztiválkínálaton semmit sem változtat. Az érdeklődőket frissen debütáló vagy máris sikereket elért alkotások, kísérleti és animációs filmek, továbbá könyvbemutatók is várják május utolsó hetében.

Ha a kedvenc filmjeinkre gondolunk, valószínűleg azonnal rá tudjuk vágni, hogy ki játssza a főszerepet, és talán ahhoz sem kell sok gondolkodás, hogy ki rendezte. A forgatókönyvíró már gyakran nagyobb falat, hacsak nem esik egybe a rendező személyével. Van még valaki, aki kifejezetten ritkán kerül rivaldafénybe: az, aki a kamerát kezeli. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, melyet idén május 28. és június 1. között rendeznek meg, kifejezetten az operatőrökre kívánja felhívni a figyelmet.

Zsigmond Vilmos, a fesztivál névadója, Magyarország egyik legsikeresebb operatőre volt. Szegeden született 1930-ban, az 1956-os forradalom után Amerikában telepedett le. Első jelentősebb munkája a Bérelt kezek volt, majd a McCabe & Mrs. Miller, később Steven Spielberggel együtt dolgozva a Harmadik típusú találkozásokért megnyerte az operatőri Oscar-díjat is. Munkásságára művészi szemléletmód volt jellemző, szerette a sötét tónusok használatát.

Szülővárosától sohasem szakadt el, és a város sem szakadt el tőle.

Zsigmond Vilmos 2016-ban bekövetkezett halála után szinte azonnal meghirdették az ő emlékének szentelt filmfesztivált, amely idén már harmadik alkalommal várja az érdeklődőket Szegeden. Mivel a patinás Belvárosi Mozit (ahol a 500 fős termet Zsigmond Vilmos után nevezték el) a filmfesztivál ideje alatt újítják fel, ezért a programoknak május végén a Délvidék Ház ad otthont elsősorban.

Harmadik típusú találkozások

A filmfesztivál öt napján számos magyar és külföldi versenyfilmet vetítenek majd le három kategóriában: nagyjátékfilmek, kisjátékfilmek és kísérleti filmek. Nemcsak olyan alkotások vesznek részt a versenyben, amelyek itt debütálnak először, hanem olyanok is, amelyek máris nagy sikereket tudhatnak maguk mögött: vetítik többek közt Bogdán Árpád tavalyi Genezisét vagy Reisz Gábor vígjátékát, a Rossz verseket. A versenyfilmeket elbíráló zsűri, habár elsősorban az operatőri munka szempontjából értékelnek, a filmek egészét is honorálják díjakkal.

A zsűri elnöke Szabó Gábor, aki A martfűi rémmel (amint szintén vetítenek majd a fesztiválon, noha versenyen kívül) 2017-ben három különböző operatőri díjat is elnyert, valamint ő fényképezte Zsigmond Vilmos egyetlen rendezését, A tékozló apát is. A döntnökök között szerepel még az Anyám és más futóbolondok a családban rendezője, Fekete Ibolya; Pataki Ágnes és Steve Kovács producerek; valamint Pohárnok Gergely és Joe Cook operatőrök – utóbbi a 2018-as Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíjának nyertese.

Susotázs

A versenyvetítéseken túl számos kísérőprogram is színesíti az idei fesztivál kínálatát. Mindennapos esemény lesz például a főleg gyerekeknek szánt Aprófeszt, ahol a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alkotásait vetítik. Nem egy versenyfilmet az alkotókkal való beszélgetések kísérnek, valamint egy közös könyvbemutatón prezentálják majd Szabó Gábor Filmeskönyv 2-jét, illetve Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywoodját.

A szegedi filmfesztivál két másik filmes rendezvénnyel is együttműködik idén: a Palics Nemzetközi Filmfesztivál és a Malter Filmfesztivál filmjeinek válogatását is megtekinthetik az érdeklődők. Kiemelt szerep jut ismét az Oscar-díj közelébe jutó alkotásoknak „Az Oscar lépcsőjén” elnevezésű programban, ahol például olyan opuszok kapnak helyet, mint a Susotázs vagy az Ostrom. Zsigmond Vilmos életművéből idén a 2001-es Bánk bánt vetítik majd, amelyet az operatőr Káel Csabával forgatott. Ezeken túl Szeged debütál Robby Müller életrajzi dokumentumfilmje, a Living the Light, amelyben többek között Jim Jarmusch és Lars von Trier is mesél arról, milyen volt együtt dolgozni a holland operatőrrel.

A 3. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál pontos programja, a helyszín, a résztvevők és a zsűri részletes ismertetése a fesztivál honlapján érhető el.

Cikkünk felkérésre készült. 

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés