Magazin

Harmadszor is KEDD – KINO

Az utolsó szeptemberi KEDD-KINO-s alkalmon a papír és a monitor síkjáról a harmadik dimenzió kerül meghódításra. A 27-i keddi délután a stop motion animációé, azon belül is olyan filmek foglalják el a filmvásznat, amelyekben kézműves igénnyel megformált bábok, gyurmaemberkék és papírfigurák kelnek életre a valós térben.

A vetítés után a MOME-n frissen végzett Wonház Annamária, a bábanimátorként és -tanárként dolgozó Szabó Zsuzsanna, illetve a MOME és a Képzőművészeti Gimnázium szaktanára, Fischer Ferenc fognak mesélni arról, hogy mitől is kel életre egy báb. A délután 4-kor kezdődő vetítésen a meghívott vendégek filmjein kívül olyan külföldi stop motion filmeket is látni lehet majd, melyeket a most futó lengyelországi Se-Ma-For filmfesztivál keretein belül vetítenek, többek között a norvég Anita Killi zseniális kisfilmjét, A dühös embert, amely az utóbbi évek animációs fesztiváljainak egyik legsikeresebb filmje. Az idén második alkalommal megrendezett Se-Ma-For egyébként az egyetlen olyan animációs mustra, amelyet kizárólag a stop motion technikával készült filmeknek szenteltek.

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com