Magazin

Hogyan gazdálkodjunk a pénzünkkel egy nagyobb cél érdekében? (X)

Mi a legnagyobb vágyunk? Szeretnénk egy nagyobb lakást vagy egy új autót vásárolni? Világkörüli útra indulnánk, gyermekünket szeretnénk támogatni, vagy a kiegyensúlyozott nyugdíjas éveket akarjuk már előre megalapozni? Ezekben a célokban egy a közös, méghozzá az, hogy megvalósításukhoz pénzre van szükségünk. De mit tehetünk az eredményes gyűjtögetés érdekében, ha egy komolyabb kiadáshoz szeretnénk tőkét szerezni? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Határozzuk meg a célunkat

Az első lépés legyen annak pontos meghatározása, hogy mire is vágyunk. Ha például utazni szeretnénk, gondoljuk át, hogy hova mennénk, mennyi időre, és ehhez pontosan mire is van szükségünk, ha pedig az ingatlanvásárlás a cél, akkor találjuk ki, hogy merre, mekkora lakást szeretnénk vásárolni. Ha ezzel megvagyunk, már ki is tudjuk számolni, hogy ennek eléréséhez nagyjából mekkora összegre lesz szükségünk. Csupán mi ismerjük saját lehetőségeinket és pontos anyagi helyzetünket, így fontos, hogy legyünk realisták, ha ugyanis elérhetetlen álmot kergetünk, jó eséllyel csalódni fogunk. 

Készítsünk költségvetést 

Ha már tudjuk, hogy mekkora összeget kell megtakarítanunk, belekezdhetünk a lehetőségeink felmérésébe. Tekintsük át háztartásunk bevételeit és kiadásait, majd nézzük meg, hogy hol van lehetőségünk egy kicsit csökkenteni az utóbbiakon: ezt legegyszerűbben egy bankszámla nyitását követően tehetjük meg, hiszen ennek segítségével pontosan nyomon követhetjük azt, hogy mire mekkora összegeket költünk el. A részletes költségvetés alapján aztán már látni fogjuk, hogy havonta mekkora összeget tudunk félretenni, melyet érdemes lehet egy külön megtakarítási számlán gyűjtögetni.

Az így kapott számmal osszuk el a célunk eléréséhez szükséges pénzösszeget, és máris megkaptuk azt, hogy hány hónapot kellene spórolnunk ennek megvalósításához. Amennyiben az eredmény egy viszonylag alacsony szám, akkor szerencsések vagyunk, hiszen, ha a következő néhány hónapban félretesszük a kiadásaink után fennmaradó összeget, el is értük a célunkat. Az esetek nagy részében azonban nem lesz ilyen egyszerű a helyzet, ha tehát a kapott eredménynél gyorsabban szeretnénk megvalósítani az álmunkat, következhet a spórolási lehetőségek felmérése. 

Hozzunk létre egy megtakarítási tervet

Először is vizsgáljuk át alaposan – és önkritikusan – a havi kiadásainkat. Ha túlvagyunk már a bankszámla nyitáson, akkor egyszerű dolgunk lesz, a számlatörténet átböngészésével ugyanis gyorsan visszakereshetjük, hogy mikor, mire és mennyit költöttünk. Gondoljuk át, mik voltak a teljesen felesleges kiadások, és ezektől a jövőben tartózkodjunk; mondjuk le a nem használt szolgáltatásokat, előfizetéseket és fogjuk vissza az impulzusvásárlásokat, így máris jelentős megtakarításra tehetünk szert. 

A következő lépésben nézzük meg, hogy még milyen nélkülözhető dolgokra költünk rendszeresen: az étteremből rendelt ebéd, a folyamatos autóhasználat vagy taxizás, a sokadik cipő vagy kabát nélkül is meglehetünk, ekkora áldozat meghozatalára pedig a komolyabb célok érdekében képesnek kell lennünk. Természetesen nem az a cél, hogy szűkölködjünk, de ha fontos számunkra a siker, akkor néhány kompromisszumot biztosan meg kell majd kötnünk. 

Keressünk alternatív bevételi forrásokat

Ha úgy látjuk, hogy a spórolás önmagában nem lesz elegendő az eltervezett összeg megszerzéséhez, egyéb megoldásokat kell keresnünk: kézenfekvő lehet az, ha vállalunk egy másodállást. Ez természetesen lemondásokkal, a szabadidő hiányával jár majd együtt, cserébe viszont sokkal gyorsabban közel kerülhetünk a céljaink eléréséhez. A legjobb, ha olyan munkát találunk, ahol az időbeosztás rugalmas, így könnyebben beleilleszthetjük majd az extra tevékenységet is a mindennapjainkba. 

Ha van egy jó ötletünk, eladható szolgáltatásunk, jó megoldás lehet az is, ha vállalkozásba kezdünk, például készítünk egy webshopot, online oktatási tevékenységet végzünk vagy más módon hasznosítjuk tudásunkat és tapasztalatainkat. 

Fektessük be az összegyűjtött pénzünket

Természetesen megtehetjük azt is, hogy a bankszámlánkon gyűjtjük a megtakarításunkat, sokkal hamarabb érhetjük el azonban a célunkat akkor, ha abból valamilyen haszonra is szert teszünk. Ha hosszú távú terveink vannak a pénzünkkel, akkor jó ötlet lehet valamilyen befektetési megoldást találni: vásárolhatunk részvényeket, állampapírokat, esetleg egy kisebb ingatlant, melynek bérbeadásából folyamatos jövedelemhez juthatunk. Már az is jó megoldás, ha egy megtakarítási számlán helyezzük el a pénzt, néhány százalékos kamatra ugyanis így is szert tehetünk, így pénzünk az évek múlásával kevesebbet veszít az értékéből. 

Ne zárkózzunk el a hitelektől sem

Persze egy ideális világban egyszerűen megteremthetnénk magunk számára mindent, amit szeretnénk, egy nagyobb befektetéshez azonban sokszor egyszerűen nem elég a spórolás. Nézzünk utána, hogy milyen lehetőségeink vannak, hiszen egy szabad felhasználású hitel igénybevétele nagymértékben megkönnyítheti az életünket. Jó ötlet lehet az is, ha kikérjük egy hozzáértő pénzügyi tanácsadó véleményét: tőle megtudhatjuk, melyik a nekünk való kölcsön, és segíthet abban is, hogy hogyan tudjuk azt minél előbb visszafizetni.

Legyünk következetesek

Ha hosszú időbe telik elérni a célunkat, néhány hónap után könnyen előfordulhat, hogy engedékenyebbé válunk magunkkal szemben, és újra költekezni kezdünk. Ezt próbáljuk meg elkerülni, hiszen minden apró lépés közelebb visz minket az álmunk megvalósításához. Inkább találjunk új módokat önmagunk motiválására, és ha nehézségekbe is ütközünk néha, mindig lebegjen a szemünk előtt az, hogy egy szebb és könnyebb életért küzdünk. 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetők el.

Címkék

Támogatott tartalom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com