Magazin

Szerelmes dallamoktól a hőseposzokig (X)

Fotó: Vámos Kitti és Horváth Balázs

Az igazi mozirajongókat nem csupán a filmek vizualitása, a színészi játék, a forgatókönyv vagy a rendezés varázsolja el, hanem a muzsika, a jellegzetes dallamok és visszatérő zenei motívumok is. Ezekből ad újra élményt a Hollywood az Arénában elnevezésű koncert, melyet november 13-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában.

A filmzene eredeti célja annak megszületésekor az volt, hogy aláfesse és megszínesítse a vásznon látottakat, sokszor anélkül, hogy az a nézőnek feltűnt volna. Ám az igazi filmzene a moziterem és a képi világ nélkül is képes önálló életre kelni. A leghíresebb taktusokat önmagukban is eldúdolhatjuk vagy kiváló csengőhangként szolgálhatnak, előre jelezve, éppen melyik ismerősünk keres minket. Egy-egy epikus darab kiváló motivációs löketet adhat tanuláshoz, edzéshez vagy bármilyen megpróbáltatáshoz, míg a líraibb művek esküvőket vagy ballagásokat tehetnek felejthetetlenné. Talán mindannyian átéltük már azt, amikor egy új filmet megtekintve egyből rákerestünk annak soundtrackjére, amit aztán orrvérzésig hallgattunk teljes hangerőn.

A filmzene azonban ennél többet is kínálhat: semmivel sem összehasonlítható koncertélményt. A Traumlive szervezésében idén novemberben ismét megrendezik a nagysikerű Hollywood az Arénában koncertműsort, mely a legnagyobb filmzenékből, filmslágerekből ad csemegét a rajongók és érdeklődők számára. A magas színvonalú élményről ezúttal is az a Győri Filharmonikus Zenekar gondoskodik, akik korábban sikeresen léptek fel Ennio Morricone turnéjának keretében. Őket ez alkalommal a tehetséges német karmester, Alex Johansson vezényli majd. A csodálatos kórusszólamokat most is a VoiceStation kórus szolgáltatja, akik korábban a Call of Duty vagy a Loki stúdiómunkálataiban segédkeztek. A filmslágerek és betétdalok életre keltésében Wolf Kati és Kocsis Tibor lesz a zenekar segítségére, míg az est házigazdája az aranytorkú színművész, Pierce Brosnan magyarhangja, Kautzky Armand lesz.

A koncert során a legmagasabb, nemzetközi színtéren is megálló minőségben élvezhetjük majd a legkiválóbb filmzenéket.

A repertoárban olyan mesterművek kaptak helyet, mint a Gladiátor vagy a Moulin Rouge!, de nem hiányozhatnak a Marvel-univerzum remekei, mint a Bosszúállók vagy az Amerika kapitány sem. És természetesen a mára klasszikussá nemesedett slágerzenék is megkapják megérdemelt helyüket, mint A Karib-tenger kalózai vagy a Star Wars. Mindezeket a zenekar tematikus csokrokba gyűjtve prezentálja. Az elsőben a romantikus tételek csendülnek fel, melyek átadják a helyüket az olyan daraboknak, melyek egy távoli világba kalauzolnak el minket, végül pedig az igazi hősi/szuperhősi darabokkal tetőzik az élmény.

Fotó: Vámos Kitti és Horváth Balázs

Filmzenéket játszani természetesen kockázatos vállalkozás. A néző ugyanis legtöbbször igen magas elvárásokkal ül be egy ilyen koncertre, hiszen a moziteremből ismert hangzásvilággal a fülében vált jegyet azért, hogy újra átélje a varázslatot. Ezt a varázslatot élőben újraalkotni nem könnyű: a filmesek számára a stúdiótechnika és utómunka rengeteg lehetőséget kínál és számos kötöttségtől szabadítja meg az alkotókat. A jó minőségű élőzenével mégis lehetetlen versenyezni és ez bizony nemcsak a komoly- vagy könnyűzenei koncertekre igaz. A filmzene – és a videójáték-zene is egyre inkább – mára egy sajátságos élményt nyújtó, önálló muzikális műnem lett, melynek legnagyobbjai méltán említhetők egy lapon a komolyzene klasszikusaival.

Szerencsére Magyarországon is egyre gyakoribbak a minőségi filmzenekoncertek, a mostani esemény pedig a világ bármely pontján megállná a helyét. November 13-án, a Hollywood az Arénában koncerten a lelki szemeink előtt nem csupán kedvenc filmjeink ikonikus pillanatai pereghetnek le, de önmagukban is megálló, értékes darabokat élvezhetünk, melyek feltöltenek minket a hétköznapok talán kevésbé epikus, de ugyanolyan fontos küzdelmei, kihívásai előtt.

A koncertre a jegy.hu-n válthatók jegyek.

A cikk felkérésre készült.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com