Magazin

Indiai Filmhét 2016: Bollywood kifordítva – Pimasz alak

m_id_406459_ranbirkapoor-besharamAz Indiai Filmhéten idén egy harsány akció-vígjáték is helyett kapott. A Pimasz alak az egyik legnagyobb szupersztárral, Ranbir Kapoorral a főszerepben Bollywood görbe tükrét mutatja.

Bablí (Ranbir Kapoor) kispályás autótolvaj, aki az így szerzett pénzt az árvaháznak adja, ahol felnőtt. Gátlástalansága és pimaszsága mindig kihúzza a bajból, de nem ér semmit Táránál (Pallavi Sharda). Egy megbízás során véletlenül pont a lány új autóját köti el, így kénytelen visszalopni azt, hogy meghódítsa szerelmét. A közös munka összehozza a fiatalokat, de magára vonja egy korrupt rendőr házaspár figyelmét is.

A film a kilencvenes évek könnyed maszálá filmjeit idézi, de az ott megismert elemek szinte mindegyike a paródia határáig kifigurázva tér vissza. Az egész filmre a túlzás jellemző: a kellemes indiai dalok helyét diszkóslágerek, a harmonikusan koreografált táncbetétekét pedig kavargó tömegjelenetek veszik át. A humor szélsőséges és sokszor – különösen bollywoodi léptékkel mérve – alpári, jellegzetes, ahogy a szinte valamennyi romantikus filmben felbukkanó, Kasmír szimbólumának számító mustárvirágot a főhős egy laza mozdulattal levizeli. De nem ez az egyetlen parodisztikus elem, a romantikus klisék mindegyike felvonul – szinte mindig valamilyen csavarral. Nem is lenne ez rossz, de az alkotók átesnek a ló túloldalára. Ráadásul Bablít is nehéz szeretni, pláne, hogy nem sokat tanul a film során, nem is értjük, miért fordulnak meg Tárá érzései iránta. A film egyébként is igen nagyvonalúan bánik a motivációkkal, Abhinav Kashyap rendező Rajeev Barnwallal közös forgatókönyvében a zene és – az igen látványos, de szintén totálisan túltolt – akció követeli magának a legnagyobb teret.

21042142_20130920160312555

Természetesen sztárokból sincs hiány. Bablí szerepében Ranbir Kapoor, Indiai egyik legjobban fizetett színésze mókázik – s bár a Pimasz alak Indiában is negatív visszhangot kapott, ez sem tudta beárnyékolni karrierjét. Ranbir egy nagyhatású filmkészítő dinasztia sarja, nagyapja Raj Kapoor színész-rendező igazi legenda, akit nemes egyszerűséggel, csak mint a legnagyszerűbb indiai showman tartanak számon a világon mindenhol. Ranbir szülei, Rishi Kapoor és Neetu Singh a hetvenes-nyolcvanas évek ünnepelt filmsztárjai voltak, akik most a rendőrpáros szerepében tűnnek fel. Igazi sztárparádéról van szó tehát – de ez sem menti meg a filmet, amit csak haladó bollyfanoknak ajánlok.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com