Magazin

Istentelen parabola – Szabadíts meg minket a gonosztól

szabadits_meg_minket_a_gonosztol_1A dán Ole Bornedal rendező fekete humorral telített műfaji játékai után aktuális, s kétségkívül leggyengébb filmjében komolyabbra fordítva a szót az emberi közösségben szunnyadó erőszakról és előítéletről értekezik.

A Szabadíts meg minket a gonosztól nyitóképébe besétáló narrátornak köszönhetően Ole Bornedal azonnal közli velünk, hogy jelen művével kapcsolatban komolyan, parabolikus formában kellene gondolkodnunk. A történet egy tengerparti kisváros zárt közegében játszódik, ahol mindenki ismer mindenkit, mindenki irigy mindenkire, de azért mindenkinek van rejtegetnivalója is. A rendező narrátornője gyorsan fel is sorolja a főbb szereplőket: egy II. világháborús veteránt, aki a város nem hivatalos polgármestere, egy semmirekellő kamionost és annak újgazdag testvérét, egy boszniai menekültet, valamint a város angyalkájaként működő öreg nénit. Persze mindenkinek vaj van a füle mögött, kinek több, kinek kevesebb. Veteránunk például brutális állat, kamionosunk nem kevésbé, csak még hozzá alkoholista is. Kettejükből fakad a történet bonyodalma, ugyanis egy szép napon a tajtrészeg sofőr elgázolja a kisangyal nénit, tettét ügyesen rákeni a boszniai menekültre, hogy aztán a veterán valóságos hajtóvadászatot indítson ellene, az újgazdag testvér pedig a védelmére kelljen. Suta kis történet ez a bennünk lakozó gonoszról némi aktuálpolitikai áthallással, egy-két váratlan megoldással és néhány brutális jelenettel.

A film operatőrét azonban kétségkívül dicséret illeti. Dan Lautsen ezúttal sem hagyta cserben rendező barátját. Durván megvilágított képei mintha vallatnák a szereplőket, jócskán megtámogatva Bornedal eredeti célját.

szabadits_meg_minket_a_gonosztol_2A Szabadíts meg minket a gonosztól azonban még így is elmarad életmű korábbi darabjainak színvonalától: mint parabola elkárhozik, s csak azokon a helyeken működik, amikor Bornedal a foga fehérjét megcsillantva nem mond le a fekete humorról. A film tetőpontját képező ostromszituáció, a szegbelövő vásárlása, a kamionos erőszakba torkolló féltékenységi rohama vagy a korhű, alkoholmámoros, vidéki bál mind-mind ékes bizonyítéka a rendező tehetségének. Kár, hogy ezeket az önmagában fantasztikus jeleneteket több esetben a dramaturgiai tét miatt Bornedal túl hosszúra nyújtja, ezzel tompítva humora élét.

Ole Bornedalt persze minden bizonnyal nem kell még temetni, ahogy a jelen filmjében szereplő Lene Nystrom – a már fénykorában retro Aqua zenekar énekesnője – buja kebleit sem szabadna feledni.

Szabadíts meg minket a gonosztól (Fri os fra det onde / Deliver Us from Evil)

színes, dán thriller, 100 perc, 2009

rendező: Ole Bornedal
forgatókönyvíró: Ole Bornedal
operatőr: Dan Laustsen
vágó: Anders Villadsen

szereplő(k):
Lasse Rimmer (Johannes)
Lene Nystrom (Pernille)
Jens Andersen (Lars)
Pernille Valentin (Scarlett)
Mogens Pedersen (Ingvar)

Imdb-átlag: 6,8.

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés