Magazin

Itthon és külföldön is sikeres a Drága besúgott barátaim

A vasárnap véget ért 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon újabb sikert ért el a Drága besúgott barátaim. Cserhalmi Sára játékfilmje a rangos, A kategóriás filmes seregszemlén az első és második filmesek versenyprogramjába kapott meghívást, ahol a kategória legjobb filmjének választották meg. A Drága besúgott barátaim 14 alkotással versengett a programban, és többek között amerikai, dél-koreai, német, kínai, orosz, lengyel alkotásokat utasított maga mögé. A versenyszekciót háromtagú nemzetközi zsűri bírálta.

A Drága besúgott barátaim nemzetközi premierje júliusban, a szintén A kategóriás 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Cserhalmi két évig készítette első játékfilmjét, amely diplomamunkája is egyben. A film állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I’m Film (Márk Iván és Csernai Judith), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini The Post Republic munkatársa, az Origo Film Group, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze.

A Drága besúgott barátaim története a rendszerváltozás után játszódik. Amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak, a középkorú Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

A film magyarországi moziforgalmazója a Vertigo Média kft. A Drága besúgott barátaim szeptember 13-i mozibemutatója óta eltelt bő egy hónap alatt 6500-an tekintették meg a filmet. Országszerte valamennyi artmozi műsorára tűzte a filmet, többek között Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Dunaújváros, Kecskemét, Tapolca, Szentendre is az országos premierrel egy időben vetítette az alkotást. Az október 23-i forradalomi megemlékezések apropóján az elmúlt napokban több iskolás csoport is megtekintette már a Drága besúgott barátaimat, és a több száz középiskolás fiatal érdeklődve fogadta Cserhalmi Sára filmjét, amelyet a készítők nem titkolt szándékkal oktatási segédanyagnak is szántak.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya