Magazin

Itthon és külföldön is sikeres a Drága besúgott barátaim

A vasárnap véget ért 28. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon újabb sikert ért el a Drága besúgott barátaim. Cserhalmi Sára játékfilmje a rangos, A kategóriás filmes seregszemlén az első és második filmesek versenyprogramjába kapott meghívást, ahol a kategória legjobb filmjének választották meg. A Drága besúgott barátaim 14 alkotással versengett a programban, és többek között amerikai, dél-koreai, német, kínai, orosz, lengyel alkotásokat utasított maga mögé. A versenyszekciót háromtagú nemzetközi zsűri bírálta.

A Drága besúgott barátaim nemzetközi premierje júliusban, a szintén A kategóriás 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Cserhalmi két évig készítette első játékfilmjét, amely diplomamunkája is egyben. A film állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I’m Film (Márk Iván és Csernai Judith), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini The Post Republic munkatársa, az Origo Film Group, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze.

A Drága besúgott barátaim története a rendszerváltozás után játszódik. Amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak, a középkorú Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

A film magyarországi moziforgalmazója a Vertigo Média kft. A Drága besúgott barátaim szeptember 13-i mozibemutatója óta eltelt bő egy hónap alatt 6500-an tekintették meg a filmet. Országszerte valamennyi artmozi műsorára tűzte a filmet, többek között Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Dunaújváros, Kecskemét, Tapolca, Szentendre is az országos premierrel egy időben vetítette az alkotást. Az október 23-i forradalomi megemlékezések apropóján az elmúlt napokban több iskolás csoport is megtekintette már a Drága besúgott barátaimat, és a több száz középiskolás fiatal érdeklődve fogadta Cserhalmi Sára filmjét, amelyet a készítők nem titkolt szándékkal oktatási segédanyagnak is szántak.

Avatar

Horváth Balázs

Még nem írt bemutatkozást, de hamarosan fog, megígérjük.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya