Magazin

K5

39_filmszemleA nagy csattanóra épülõ kisfilmek blokkja volt ez, tele ismerõs és újszerû történetekkel.

Saufert Ákos Az egyensúly mûvészete címû filmje nyitotta ezt a blokkot, nem sok jót ígérve a nézõknek. A történet egy ex-tornásznõrõl szól, akinek a karrierje derékbetört egy baleset után. Persze ezen lényeges kezdõmomentum totálisan fölöslegesnek hat a film további történései  szempontjából, amit kicsit gyenge kísérletezésnek mondanék. A „Hello, Csöpi vagyok!” címû 80-as évekbeli mûsorra emlékeztet a stílus és a hangulat; burleszk, felgyorsított, lelassított idióta képek, természetesen némán, barokkos zenével aláfestve, ami ugye nem túl nagy öröm. Filmes idézetek sorozatával találjuk szembe magunkat, leginkább plakátokkal és ruhákkal, de például a Cabiria éjszakáiból egy az egyben átemelt jelenettel is, amikor a nõt kirabolja szerelme. Nagyon játékos, de elfuserált film.

Ezt követte Spáh Dávid Ebéd címû munkája, mely igazi felüdülést jelentett. Ki hogy szereti, három ebédet láthatunk, remek színészi zabálásokkal. A történet alapja egy nyáron elhintett urban legend volt, ami elég húzós sztorinak számított, ugyanakkor egy idõ után visszahallva érezhetõ volt a történet teljes hiteltelensége. Spáh nagyon jól ráérzett a legenda megfilmesíthetõ lehetõségeire, és remek cselekményvázakat építve köré, bravúros forgatókönyvet írt.

Szabó Simon, akit elsõsorban színészként ismerhetünk a Moszkva térbõl, elhozta nekünk második kisfilmjét, a Megyünk címû alkotást. Valójában kidolgozatlan, ám jó ötleten alapuló road movie. A két fiatal srác benyugtatózza a nagyit, és egy kisbusszal nekivág a tengerpartnak, így teljesítve az öreganyó nagy álmát. Érdekes munka, mintegy bizonyítéka annak, hogy pénz nélkül is lehet filmet készíteni. Szép kísérlet volt, fõleg a záróakkord hatott, amikor a nagyi sziluettje megjelent a naplementében hintaszékestül, éjjeliszekrényestül a parton. Szabó Simonnak van humora, ami nagyon fontos, és sokat segít a kezdeti szárnypróbálgatásoknál.

Szalay Péter kisfilmje az Odaát volt a blokk erõssége. Egy rendszerváltás elõtti sikertelen disszidálási akciót ábrázol titokzatosan és drámaian. A képek ereje feledteti a film némaságát, a fõszereplõ kisfiú rajza meséli elõre a visszaemlékezést, és teremti meg a gazdag szimbólumrendszert. Rendkívül érzékletes film, komoly témát dolgoz fel, megtörtént eseményt alapul véve, igazán izgalmasan.

A Semleges hely Szilágyi Zsófiától szintén ütõs darab volt. Az alkotás egyik legnagyobb erõssége a színészi játék, ami Kamarás Ivánnak és Szilágyi Zsófiának köszönhetõ. A kezdetben érthetetlen történések egy vonaton való találkozás során válnak világossá, a férfi csúnyán kihasználta asszisztensnõjét, majd kirúgta. A bosszúéhes nõ egy semleges helyen, egy elhagyott vasúti megállóban leckézteti meg a fõhõst.

 

Címkék
Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés