Magazin

Legyen az animáció mindenkié! – KAFF 2011

Már csak kevesebb, mint három hetet kell kibírniuk az animációs film-rajongóknak, és június 15-én kezdetét veszi az idén jubileumát ünneplő, tizedik Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. A kerek évforduló alkalmából a szervezők igencsak kitettek magukért, a hagyományos versenyprogramok és filmvetítések mellett számos különleges kísérőprogram várja az érdeklődőket.

A Liszt-évforduló és az EU-soros elnökség apropóján az idei KAFF szélesre tárta szárnyait, és amellett, hogy idén is kiemelt szinten foglalkozik a magyar animációs filmterméssel külön figyelmet fordít az európai alkotásoknak, valamint animáció és zene kapcsolatának. Június 15-19. között két fesztivált látogathatunk párhuzamosan: egyrészt az Európai Animációs Játékfilm Fesztivált, ahol az elmúlt két év kiemelkedő európai egészestés filmjeit nézhetjük végig, másrészt a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, ami a legfrissebb hazai rövidfilmeknek biztosít majd teret.

 

7. EURÓPAI ANIMÁCIÓS JÁTÉKFILM FESZTIVÁL

A KAFF programjában 15 éve kaptak külön szekciót az euróoai animációs játékfilmet, idén pedig három ország négy alkotása folytat harcot Kecskemét Város díjáért. A Chico és Rita (Spanyoloszág) a világhíres kubai Bebo Valdés zenéjén keresztül mutatja be egy szenvedélyes szerelem történetét. Franciaország két egészestés alkotással, a klasszikus mesevilág védelmére intő, elbűvölő Eleonóra titkával és egy vidám filmmel, a Sztorizó Show-val képviselteti magát a fesztiválon. A cseh bábanimáció kortárs mestere, Jirí Barta pedig A padláson című egészestés mesefilmjével fogja mind a gyerekek, mind a felnőtt közönség szívét rabul ejteni a KAFF-on.

Az európai tévéfilmek versenyében lesz látható a brit animáció világhírű testvérpárja, a Quay fivérek Stanisław Lem-adaptációja, a Lengyelországban készült Maszk. Egy másik lengyel film, az Esterházy egy nemes nyúlfamília ifjú nyúlúrfiának kalandjáról szól Berlinben. A spanyol Vicenta a Frankenstein-történet gyurmaparafrázisa.

A kortárs animáció brit „fenegyereke”, Phil Mulloy több éve készített Christies sagájának legújabb darabjával, a Viszlát, Mr. Christie! című egészestés kísérleti opusszal képviseli magát az információs programban.

A díjakról döntő zsűri tagjai: Nelson Shin, Tomm Moore, Monique Renault, Rózsa János és Vezér Éva

 

10. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

A 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál háromtagú előzsűrije a versenybe nevezett 218 magyar filmet a fesztivál szabályzata alapján rögzített jogánál fogva a szerzői rövidfilmek és a TV-sorozatok mellett új kategóriákba sorolta. Így az idei fesztivál főtémája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek júniusban, az elmúlt két évben készült diplomafilmek pedig önálló versenyprogramot alkotnak. A nagy számban nevezett alkalmazott animációs filmek, tehát a reklámok, a főcímek, a szignálok és a trailerek szintén mind megmérettetnek majd egymással a júniusi fesztiválon, ugyanis az előzsűri nem sorolta őket külön verseny- vagy információs programba. Ugyanakkor, az eddigi évek gyakorlatától eltérően, az előzsűri úgy határozott, hogy az animációszakos hallgatók évközbeni vizsgafilmjei, illetve a szakkörökön és workshopokon készült diákmunkák idén nem versenyeznek egymással, hanem a Diákfilmek nevet viselő kategóriában információs vetítésen mutatkoznak be.

A zsűri: Georges Schwizgebel, Eckhardt Balázs, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta, Michel Ocelot és Raoul Servais.

 

PANORÁMA- ÉS KÍSÉRŐPROGRAMOK

Idén második alkalommal kerül megrendezésre a KAFF-fal párhuzamosan a független animációs filmesek számára kiírt SZAFT, ahová bármely nem profeszionális alkotó nevezheti munkáját.

Zene és animáció kapcsolatának apropóján számos zenei program is megrendezésre kerül: a Liszt emlékév kapcsán olyan animációk válogatása lesz látható, amelyek Liszttől kölcsönzik a zenéjüket; a fesztivál nyitóestjén Cakó Ferenc fog Liszt Les Preludes-jére homokanimációs show-t varázsolni; előadást tart a világ egyik leghíresebb, többszörös Oscar-díjas animációs zeneszerzője és hangrendezője, Normand Roger Kanadából, ezen kívül pedig a koncertek sem hiányoznak a fesztiválprogramból (Csík János és barátai, Ágoston Trió, Kaláka Együttes).

A „VISSZA A SZÜLŐFÖLDRE” elnevezésű panorámaprogramban világhíres, illetve felfedezésre váró magyar származású animációs filmesek retrospektív vetítésére kerül sor, olyan alkotók megidézésével, mint John Halas, Jules Engels, Jean Image, George Pal. A vetítéseket további előadások fogják színesíteni.

A 2011-ben kerek szülinapjukat ünneplő rendezők, Jankovics Marcel (70), Cakó Ferenc, Orosz István és Szilágyi Varga Zoltán (mindhárman 60) tiszteletére rendezett retrospektív-vetítések mellett a zsűritagok életművének egy-egy darabja is megtekinthető lesz, Dargay Attila emlékére pedig a Ludas Matyi kerül levetítésre.

Az idén tíz éves KAFF mellett a Kecskeméti Stúdió is idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évét, a kerek évforduló apropóján pedig ismét megtekinthetőek lesznek az előző évek díjnyertes filmjei, illetve egy válogatás is levetítésre kerül a stúdió eddigi legsikeresebb alkotásaiból.

A fentieken kívül további programok fogják színesíteni a fesztivál négy napját, így több hazai animációs rendezőnek nyílik tárlata a KAFF szervezésében, lesz még továbbá filmes szoftverbemutató, workshopok, a rendezvényen pedig a Magyar Képregény Szövetség is képviselteti magát.

A programok idén is ingyenesek, a versenyprogram filmjeit pedig nemcsak Kecskeméten, hanem a kecskeméti térség öt településén is megtekinthetik a nézők, így Ágasegyházán, Ballószögön, Kerekegyházán, Lajosmizsén és Tiszakécskén.


További információk a fesztivál honlapján.

 

 

 

 

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!