Magazin

KAFF 2017: Mind idegenek vagyunk, érted? – 5 nyertes ausztrál rövidfilm

Szeretnél egy kicsit lelazulni, csak jól érezni magad és nem gondolkodni? Akkor az idei KAFF 5 ausztrál díjnyertes rövidfilmjét semmiképpen sem ajánlom!

Mindenki elidegenedett egymástól napjainkban, nem törődünk egymással, sőt magunkkal sem, észre sem vesszük, ha tragédia történik körülöttünk és így tovább. A legtöbben, akik nap mint nap ezt tapasztaljuk a metrón vagy a buszon ülve, köszönjük szépen, nem kérünk ebből még a vásznon is, helyette tökéletes választásnak tud bizonyulni egy-egy könnyed, megmosolyogtató alkotás.

Szeretnél egy kicsit lelazulni, csak jól érezni magad és nem gondolkodni? Akkor az idei KAFF 5 ausztrál díjnyertes rövidfilmet bemutató blokkját semmiképp sem ajánlom!

Viszont ha szeretnél érzékeny és nyitott maradni a világra, annak ellenére, hogy az másról sem szól, csak hogy ezt megakadályozza, miközben az érzelmek szinte összes skáláját megéled, akkor itt az alábbi lista a szekció filmjeivel, amelyek az interneten is elérhetőek.

Szülinapos fiú

A gyermeki ártatlanság és látásmód akkor a leginkább szívszorító, amikor a rideg valósággal ütköztetjük.
Rengeteg filmes példát láthattunk már erre élőszereplős és animációs filmekből egyaránt. Előbbire az éppen most futó 52. Karlovy Vary Filmfesztivál egyik filmjének zárójelenete az egyik legmegrázóbb példa, amit életemben átéltem: a Kentaur finálájéban egy siketnéma kisfiú katartikus megszólalása, melyben apját hívja, és szeretett apja meggyilkolása jelenítődik meg párhuzamos vágással.

Sejong Park első önálló rövidfilmje a Szülinapos fiú, amely 2004-ben elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb elsőfilmnek járó “Jean -Luc Xiberras”-díjat. Ezzel párhuzamosan animátorként részt vett a Pán Péter 2 – Visszatérés Sohaországba és a Mackótestvér 2. munkálataiban is.

A Szülinapos fiú főszerelője Manuk, aki egy elhagyatott faluban játszik lövöldözőset, csodálja a tankokat szállító végtelen vagonú vonatot, miközben a koreai háború zajlik, 1951-ben. Mire hazaér, egy csomag várja az ajtó előtt, amely akár a születésnapi ajándéka is lehetne, hiszen apukája dolgai vannak benne…

https://www.youtube.com/watch?v=e0TTZ35oq90

Jasper Morello rejtelmes földrajzi felfedezései

Lucas Anthony közel félórás kísérteties animációja egy Jules Verne-i világban játszódik, ahol a végtelen égen magányos felfedezők és őrült tudósok szelik át a felhőket vas-léghajóikkal.

Tim Burton-i ányfigurák és horrorisztikus teremtmények, gyilkos járvány pusztította kegyetlen és rideg tájak, ahonnan hősünk, Jasper Morello menekülni kényszerül. Útja során az embertelenség csak fokozódik, a szomorúság úrrá lesz a vásznon, amit a különleges, árnyjáték és bábfilm határán álló technika képileg a retinánkba is beleéget. Szabó András, azaz Emil Goodman Sina és Koré című alkotása juthat eszünkbe, amely ugyan több színnel operál, de költőiségében és titokzatos, nem evilági látásmódjával Lucas Anthony filmjéhez hasonlóan nyűgöz le minket.

https://www.youtube.com/watch?v=vORsKyopHyM

Az elveszett dolog

Mit teszel általában, ha találsz egy elvesztett dolgot? Mondjuk az utcán, buszon vagy éppen a tengerparton… Ott hagyod vagy hazaviszed? Elkezded keresni a gazdáját?

Shaun Tan ausztrál illusztrátor egy banálisan hétköznapi történetre – miszerint egy fiú talál valamit a tengerparton – alapozva építi fel meséjét. Mit talált és hogyan juttathatná haza? Kíváncsi, csodaszínű nyitottság, mely az érdektelen szürkével találkozik. Daniel Martínez Lara és Rafa Cano Méndez, Alike című animációja feszegeti szintén a színek kiemelésével ezt a korjelenséget.

Harvie Krumpet

Adam Elliotot nem kell bemutatni. Család-trilógiája (Uncle, Cousin, Brother) talán kevésbé ismert, azonban az ezt követő Harvie Krumpet, illetve első egészestés animációja, a Mary és Max világsikert és Oscar-díjat egyaránt hozott a rendezőnek. Határhelyzetekben lévő, idegen hőseit szomorúan-kedvesen, együtt érzőn, de a komolyságot sem mellőzve mutatja be, miközben történetei saját magáról szólnak, őszintén.

A Harvie Krumpet egy a második világháború idején Ausztráliába telepített kicsit bogaras házaspár kicsit bogaras fiúgyermekéről szól. Furcsa alak, mint minden Elliot-hős, félnek tőle vagy éppen csak elkerülik, sokszor ártanak neki. A jószándék és a nyitottság ennek ellenére ott maradt Harvieban, tehát éppen olyan, mint amilyen egy kicsit mindannyian lenni szeretnénk.

https://www.youtube.com/watch?v=ouyVS6HOFeo

Pihenés

Honnan jött az igény arra, hogy szórakozzunk és hogy pihenjünk? Hogyan tett eleget az emberiség ezen igényének a történelem folyamán és milyen kihívásokkal kellett szembe néznie? Szocio-történelemlecke pár percben.

A Pihenés érdekfeszítő narrációval és izgalmas kollázstechnikával szól arról, hogy a pihenésre való igénnyel, önkifejezésünk, a többi emberrel való kapcsolódásunk és identitásunk is alapjaiban forgatódott fel és kapott időszakról-időszakra újabb és komplexebb értelmet.

Mind idegenek vagyunk, érted? De érzed is? A fenti lista azoknak szól, akik szeretnének érzelmileg is nyitottak maradni. Arra az esetre, ha olyan helyzetbe kerülnének, amikor tehetnek is az idegenség ellen. Akár csak annyival, hogy egy elveszett dolognak otthont találnak.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Podcast

Hirdetés

Hirdetés