Magazin

Magyar Filmhét 2014: Kalandvágyból hazajönni – Szülőföld, szex és más kellemetlenségek

szulofold1Értékes és jó szándékú​ Kincses Réka első filmje, de kis híján a közhelyek terepére fut. A Németországban élő magyar házaspár krízise több problémát felvet, de szerencsére nem szeretné mindegyiket megoldani.

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek. Ez a címe az erdélyi magyar filmrendezőnő első filmjének, aki dokumentumfilmjével már bemutatkozott a magyar nézőknek. 2006-ban Balkán bajnok címmel saját édesapjáról forgatott dokut, ami a következő év Magyar Filmszemléjén elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját. Hosszú hallgatás után egy erősen dokumentarista alkotással, de már játékfilmmel jelentkezett a direktornő az első Magyar Filmhétre. A német-magyar koprodukcióban készült film egyszerre beszél a honvágyról és az ebből fakadó párkapcsolati krízisből. Zsuzsi és Sándor ugyanis magyarok Németországban, megvan a három szoba, a két gyerek és a négy kerék, a biztos egzisztencia. Régi magyar barátok váratlan látogatása azonban számos különbségre derít fényt: amíg a férj köszöni, jól van, németebb a németeknél, addig a feleség naponta hívja anyját Budapesten, és gyermekeiket magyar nyelvre próbálja szoktatni – nem sok sikerrel. A párterápiával sem állnak jobban, ami a felmerülő konfliktusokat szeretné csitítani, de csak újabb különbségekre bukkannak. Ezek persze nem különösek, egyszerű női-férfi ellentétek, de amikor borul az egész történet, akkor egy csettintés is elég, hogy minden lángra kapjon. Nincs persze nagy botrány, csak annyi, amennyi pont elég egy személyes drámához.

Kincses Réka filmje – lehetetlen címe mellett – csendben teszi a dolgát. Mint minden jó művész, kicsit saját magát is beletette filmjébe. A rendező jó pár éve Berlinben él, a művészeteket kiszolgáló iparban megférő szolgáltatásokkal keresi kenyerét, és közben azon gondolkodik, milyen volt apja fénykorában Erdélyben (Balkán bajnok), és milyen lehet, amikor az ember egyszer csak feláll a munkahelyéről, és hazamegy Magyarországra (Szülőföld, szex és más kellemetlenségek). Ez megért egy koprodukciót, sőt, ez talán inkább német film, mint magyar, már ha a stáblista nagyját nézzük. Erdélyi film, ha a történetet és a főszereplőket. Zsuzsi (Kerekes Krisztina) magyar állampolgár, tudva azonban a két főszereplő és a rendező erdélyi gyökereit (a Sándort alakító Bogdán Zsolt a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze) és hallva Kerekes Krisztina jellemző dialektusát, könnyen mondható a főszereplő család erdélyinek, ami újabb értelmezést adhat a film által sokat tárgyalt honvágy kérdésének. Dupla honvágy ez, kérem szépen.

A film azonban sokkal inkább szól honvágy helyett a főszereplők párkapcsolati kríziséről, aminek csak mozgatórugója a jómódú stuttgarti lét. A férfi és női szerepek különbözősége egészen apró jelekben, félszavakban is megmutatkozik, és erre legjobb példákat a párterápiás jelenetekben látunk. Ami a férj szerint egyszerű ezoterikus hókuszpókusz, az a feleségnek az egyetlen kiút ebből a szörnyű helyzetből. Ami a feleségnek szörnyű, az férjnek érthetetlen – mi ebben a szörnyű, amikor élére van nyírva a fű?

Csákányi Eszter és Kerekes Krisztina a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című filmben​
Csákányi Eszter és Kerekes Krisztina a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című filmben​

Fontos kérdéseket vet fel a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, de gyakran érezni, hogy csak egy pillanat műve, és rögtön átcsúszunk a közhelyek világába. Nem szeretnénk olyan értelmezéseket, amely szerint mindenütt jó, de legjobb otthon, vagy hogy férj és feleség – kibeszélve problémáit – majd megoldja a gondokat. Ha kikerüljük ezeket az aggasztó csapdákat, megmaradhat a film értéke: érzékeny rendezés, idehaza pedig filmen ismeretlen, friss arcok és egy igazi hamisítatlan kinti magyar buli a Trabant zenekar dalával és amúgy is jó és egyéb korai alternatív zenékkel.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!