Magazin Papírfény

Kalózok, pónik, ufók – Neil Gaiman: Szerencsére a tej

szerencsere a tej neil gaimanGyerekkoromban nagyon szerettük, amikor az unokatestvérem mesélt nekünk. Ő ugyanis sokszor megkérdezte, hogy „És mi legyen a mesében?” Mi pedig egymás szavába vágva mondtuk, hogy: Winnetou! És kalózok! És Tarzan! És Riki-tiki-tévi is! És ő mesélt, olyat, amilyet kértünk, amiben minden, egymáshoz nem illő szereplő és helyszín meg kaland feltűnt. Ilyesmi kicsit Neil Gaiman új gyerekkkönyve, a Szerencsére a tej is.

Feltűnnek benne ufók, kalózok, dinoszauruszok, rózsaszín pónik meg wámpírok ­– szóval minden, ami csak egy gyereket érdekelhet. Plusz még időutazás, na meg persze – szerencsére – egy üveg tej.

Az egész úgy kezdődik, hogy egy apuka leugrik a gyerekei reggelijéhez tejet venni. Sokáig elmarad, a srácok már nagyon türelmetlenek – és amikor végre megérkezik, letámadják, hogy miért maradt ilyen sokáig, előáll a sztorival, amiben egymást váltják a hihetetlen szereplők és a hihetetlen kalandok, de végül minden jóra fordul és az Univerzum is megmenekül. Nyilván nagyon jó fej egy apuka az ilyen, de a gyerekek is okosak ám, közbekérdezgetnek, beleszólnak a mesébe – és mindezt rengeteg rajzzal is megtámogatja a könyv. Nem képregény ez, bár van olyan oldal, amin szöveg nincs is, de nem is az a fajta rajzos mesekönyv, amit a kisgyerekek nézegetnek, és a szöveg csak másodlagos. Egyrészt azért, mert nagyobbaknak szól, másrészt a szöveg tipográfiája is alátámasztja a koncepciót (amiből egy olvasni nem tudó, képeket lapozgató gyerek nyilván semmit nem ért), harmadrészt pedig a rajzok… hát, kicsit furák. Persze ez ízlés kérdése is, mindenesetre Skottie Young eltúlzott, fekete-fehér rajzai a kicsiknek túlcizelláltak, a nagyoknak meg túl furák lehetnek – kicsit groteszk beütésű illusztrációk ezek. De ez ne riasszon el senkit, igazából, ha ráérez az ember a hangulatára, nagyon jól kiegészítik egymást a mesével – ami pedig viszont zseniális.

Egy kicsit Lázár Ervin-es a történet – többször jutott eszembe közben A hazudós egér. De Neil Gaiman persze nem hazudtolja meg önmagát, a saját, jellegzetes stílusa nagyon átüt ezen a gyerekeknek szóló könyvén is. Ráadásul a képekkel együtt jellegzetes művészeti projektnek is felfogható az egész – aminek finomságait viszont nyilván inkább a felnőttek tudják értékelni. Egyszóval kicsiknek és nagyoknak is szuper szórakozást nyújt a Szerencsére a tej – akiben maradt egy kicsike is gyerekkori önmagából, az biztosan élvezni fogja.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért Gaimannak már volt egy hasonló gyerekkönyve: a Farkasok a falban. Ez azonban sokkal jobb annál. Nem csak azért, mert ebben több, és nagyobb hangsúlyt kap a sztori, a szöveg a képek ellenében, és nem is azért, mert az voltaképpen egy rémisztő, furcsa, ijesztő könyv (főleg az illusztrációkkal együtt) amit minden érdeme és zsenialitása elismerése mellett fura lenne, ha nagyon élveznének a kicsik. Hanem azért is, mert itt a vidámabb tartalom és a forma sokkal jobb összhangot alkotnak – egyik sem „húzza le” a másikat, inkább segítik egymást.

Szóval, ez egy olyan könyv, amit ha olvasunk, fel-fel nevetünk a poénoktól, amiket a gyerekek talán nem fognának fel kapásból. De fel lehet olvasni kisgyerekeknek – ők is jól fognak szórakozni. De talán azok a kis olvasók fogják legjobban szeretni, akik mostanában tanultak meg olvasni. Ők még nincsenek messze a mesevilágtól – de még nem égnek Harry Potter, Éhezők viadala vagy egyéb Young Adult-lázban. Ők még a gyerekszereplők élethelyzetét is ismerősnek fogják találni. De nem akarom én mindenáron gyerekekre tukmálni a Szerencsére a tejet – szerintem minden korosztály meg fogja találni benne a szépet és a jót. Aki pedig Gaiman-rajongó, annak pedig természetesen kötelező!

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya