Magazin

Karácsonyi emlékképek, avagy miért szólnak az idei karácsonyi filmek a nosztalgiáról?

A karácsonyi filmek elhagyhatatlan elemei a hagyományos ünnepi készülődésnek. A fadíszítést, a bejglievést és az ajándékozást a megunhatatlan klasszikusok teszik teljessé. Az elérhető alkotások listája pedig minden évben egyre csak bővül. Az idei kínálatot ráadásul az emlékezés motívumának rendszeresen visszatérő, közös tematikája is meghatározza.

A film maga az emlékezet, hiszen a pillanatnyi valóságot örökíti meg az utókor számára. A gondosan rögzített képek igazsága azonban – a folyamatosan változó emlékképekhez hasonlóan – csak egy kreált leképzése a realitásnak. A múltidézés értelmező funkciója gyakran része a különböző traumaoldást előtérbe helyező történeteknek. Az emlékezet különböző megjelenési módjai a személyes jellemrajzok önismereti kérdéseit vizsgálják, míg a nosztalgikus visszatekintések a jelenkor problémáit segítenek átvészelni. Az emlékezésből fakadó érzelmek sokszínűségére pedig valóságos katalizátorként hatnak a karácsony meghitt időszaka körül bonyolódó konfliktusok.

Akcióhősök karácsonyi (külön)kiadásban

A kortárs filmipar legnagyobb kasszasikerei a könnyed, eszképista kikapcsolódást kínáló fantasztikus filmek közül kerülnek ki. A vírusok, gazdasági nehézségek és háborúk kereszttüzében ugyanis egyre nagyobb az igény az akciódús fantasy kalandokra, amelyek új világokba kalauzolva szabadítják fel nézőiket a szürke hétköznapok súlyos problémái alól. A mindenféle emberfeletti képességekkel rendelkező hősök kiváltképp népszerűvé váltak az elmúlt évtizedekben.

Nem véletlen, hogy az első nagyköltségvetésű Pókembert 2002-ben, a Világkereskedelmi Központ ikertornyai ellen elkövetett terrortámadás utáni évben mutatták be. A 2008-as gazdasági világválság alatt két, azóta kultikussá vált szuperprodukció is forgalomba került: A sötét lovag és a Marvel univerzumot elindító A vasember. Ezeket egy évvel később követte az Avatar, ami minden idők legnagyobb bevételű filmjévé vált. A világjárványt és a lezárásokat pedig a számos korábbról ismert hőst is felvonultató nosztalgiamozi, a Pókember: Nincs hazaút bevételi rekordjai koronázták meg.

A Galaxis őrzői ünnepi különkiadás

A képregényfilmeket idén karácsonykor A galaxis őrzői Disney+ streamingfelületére készült ünnepi különkiadása képviseli. A mozivásznakon azonban egy másik közkedvelt mágikus lény is visszatért a Vérapó képében. A fantasy-hősöknek mindkét történetben különböző akadályokon kell átverekedniük magukat, hogy visszaállíthassák az ünnep eredeti varázsát és eközben a családi kapcsolatokat is megerősítsék. Az erőszakban dúskáló megvalósításmód tehát

a felszín alatt továbbra is meghitt, hagyományos értékeket igyekszik közvetíteni.

A Vérapó kiábrándult Mikulásának letargiája saját korábbi énjének rémálomképekben felsejlő traumájából fakad. Csak egy bajba jutott kislány, aki őszintén hisz a Télapóban, tudja emlékeztetni az ezúttal John McClane-ként harcoló északi-sarki játékgyárost munkája jelentőségére. Így a múlt szenvedéseit eszközként felhasználó Vérapó végül saját céljait is megtalálja önzetlen ajándék- és pofonosztásában.

A galaxis űrlény őrzői úgyszintén erőszakkal akarják megteremteni földi barátjuk vágyott karácsonyát. Azt tervezik, hogy elrabolják az egykori szupersztárt, Kevin Bacont, és őt adják ajándékba Peternek. Így hozva vissza a férfi gyerekkori emlékeit (és lovagolva meg a manapság felettébb népszerű ’80-as évek nosztalgiáját). A múlt újrateremtésének szándéka azonban morális akadályokkal szembesít. Ahogy az emberrablás sem illik a szeretet ünnepének értékrendjébe, úgy a korábbi élmények újracsomagolása is csak anyagias gesztus az őszinte ajándékozással szemben.

Visszatérő klasszikusok

A Karácsonyi történet és a Télapu franchise legújabb folytatásai generációs újraértelmezésekkel gazdagítják az ünnep nem csak gyerekeknek szóló hagyományait. A felnőtt problémákra épülő konfliktusokban a karácsonyi varázslat átvitt és szó szerinti helyreállításának problémáival kell megküzdeniük az ismert hősöknek.

Egy új karácsonyi történet

Az HBO Max kínálatából elérhető Egy új karácsonyi történet a már felnőtt Ralphie Parker szeretett édesapja elvesztése utáni első karácsonyát követi nyomon. A korábbi ünnepi klasszikusban a még kisfiú Ralphie minden célja a tökéletes ajándék, egy légpuska megszerzése volt. A különböző tárgyak utáni vágyakozásra épülő epizodikus életképek formulájától pedig a filmsorozat későbbi részei sem távolodtak el. A Családba nem üt a ménkű nyáron játszódó eseményei egy különleges búgócsiga megvásárlása körül forogtak, ahogy a Karácsonyi történet 2-ben tinédzserként visszatérő főhős is végig egy autóért dolgozott.

Ralphie viszont már gyerekként többször megtanulta, hogy nem az ajándékok számítanak.

Ami igazán fontos, az a barátokkal és a rokonokkal együtt töltött idő. Hiszen Ralphie balszerencsés, zsugori édesapja minden bosszantó tulajdonsága ellenére szeretetteljes családi közeget teremtett fiainak. A felnőttként visszatérő főhős ezt a meghittséget igyekszik újrateremteni elhunyt apja emlékének árnyékában. A férfinak azonban ismét rá kell jönnie, hogy a külsőségek nem hozzák vissza a múlt karácsonyainak hangulatát. Az eredménytelen horgásztúrák, a gyerekes vetélkedések és az ünnepi étkezések elsőre ezúttal sem tűnnek örömteli időtöltésnek, mégis ezek a közös pillanatok jellemzik leginkább – Parkerékkel összhangban – a legtöbb néző családját is.

Télapuk

Az Északi-sark legismertebb lakói életéből azonban pont ezek a momentumok hiányoznak. Télapunak alig van ideje Télanyura és a gyerekekre, mivel minden percét leköti az egész évben zajló ünnepi készülődés. Így a Ralphie-hoz hasonlóan önzetlen Mikulás is kezd elfeledkezni a karácsony valódi céljáról a bősz ajándékgyártás bűvöletében. Télapó kabátjának magára öltése előtt Scott Calvin épp olyan munkamániás volt, mint amilyenné az utóbbi években az Északi-sarkon vált. Ráadásul varázsereje is egyre fogyatkozóban van. Így a családja érdekeit karrierje elé helyező férfi a nyugdíjba vonulás mellett dönt. Télanyu ezáltal a való világba visszatérve végre kitörhet a másodhegedűs szerepkörből, ahogy

a gyerekek is felszabadulhatnak a manók cukormázas lakhelyének korlátoltsága alól.

Csupán Télapu nem tud visszailleszkedni az emberi világba. A céltalan semmittevés komoly késő-életközépi válságot eredményez. A kiábrándultságnak kizárólag az anyagias, új Télapó megállításának dimenziókon és időutazáson át vezető feladata vet véget. Scott ugyanis nemcsak felnőttként felejtette el a karácsonyi varázslat gyerekként még természetesnek ható érzését, nyugdíjas korában újra emlékeztetni kell őt a hit erejére. Ennek érdekében a Télapuk az ünnep személyes dimenziójának megértéséhez Szent Karácsony keresztény gyökereinek valódi eredetét is felidézi.

Karácsonyi playback

Szintén az időutazás adja az alapját a mindenkori Karácsonyi énekfeldolgozásoknak. A zsémbes Ebenezer Scrooge megváltástörténete ráadásul idén élőszereplős és animációs musicalként is újrateremti az ismert ünnepi tanmesét.

Charles Dickens viktoriánus kori klasszikusában három szellem látogatja meg a fösvény Scrooge-ot. A túlvilági alakok saját múltjával, jelenével és jövőjével szembesítik a férfit. A pszichoanalitikus mélységekbe kalauzoló utazás a főhős életének traumáit igyekszik feltárni. Ebenezer kiábrándult magatartása nemcsak a körülötte élőket idegenítette el, viselkedésének eredménye majdani sorsát is előrevetíti. A megtestesült ünnepi szellemek a karácsonyi időszak többszöri újraélésén keresztül modellezik az emberi élet különböző stádiumait a gyerekkortól egészen a halál utánig. Scrooge egykori szerettei már csak önmagában élnek tovább,

saját hagyatéka viszont mások róla alkotott emlékeitől függ.

Az archetipikus elemekben gazdag mélylélektani történet nem véletlenül élt meg több tucatnyi filmes adaptációt. A Karácsonyi ének univerzális jellege a három próbatételt felsorakoztató narratíván, a mágikus erővel bíró segítő szellemeken és a megváltásért küzdő főhős jellemfejlődésén túl az általános emberi értékek hangsúlyozásával válik nemzeti, kulturális, vallási és generációs hidakat is átívelő alapművé.

A karácsony szellemében

Ennek ellenére az újabb feldolgozások kizárólag az alaptörténethez hozzáadott önálló értékeiken keresztül válhatnak aktuálissá. Legyen szó akár egy új képalkotási technikáról, egy népszerű sztár személyiségének történetbe illesztéséről vagy a miliő megváltoztatásáról, az újraadaptációk számos módon képesek felfrissíteni a korábban látottakat. A Netflix animációs musical változata, a Scrooge: Karácsonyi ének az animációs formán és dalbetétjein keresztül igyekszik megismertetni Dickens művével a fiatal generációt. A klasszikus narratíva hű követése nem szolgál sok innovációval a tapasztalt közönség számára, ugyanakkor a Netflix alkotása a történet első, nagyszabású, gyerekeknek szóló megvalósítása a Disney 2009-es, hasonló változata óta, így

egy teljes generáció számára jelenthet újdonságot.

Az Apple tv+ gyártásában készült A karácsony szellemében ellenben a kortárs filmek népszerű intertextuális kapcsolódásait emeli ki utalásokkal tűzdelt metanarratívájában. A film közegében a lelkek megmentésének gyakorlata olyan korporációs miliőben zajlik, ami a kortárs karácsonyok Coca-Cola reklámokkal átitatott nagyvállalati hátterét idézi. A multicégek által irányított szórakoztatóipar érzelmi befolyására reflektáló feldolgozásban a jellemformáló feladattal érkező karácsonyi szellemek ezúttal csupán varázserejű alkalmazottak, akiknek futószalagszerűen kell teljesítenie a rájuk bízott emberek megváltását. Will Ferrell és Ryan Reynolds haver-filmeket felelevenítő musicalje nemcsak Scrooge sokadszor látott történetét helyezi eredeti megvilágításba, hanem még az ünnepi szellem hagyományosan kétpólusú, jókat és rosszakat listákra rögzítve elkülönítő világlátását is árnyalja.

Emlékek nélküli romantika

A Hallmark csatorna folyamatosan bővülő kínálata az ünnepi történetek kifogyhatatlan tárházát nyújtja. A kisköltségvetésű, ábrázolásmódjukban leginkább a giccsre hajlamos romantikus filmek minden szappanoperákba illő érzelgősségük ellenére elmaradhatatlan elemei a mindenkori karácsonyi műsorrendnek. A sajátos televíziós stílusban készült tucatprodukciók visszatérő karaktertípusai, mint az elkényeztetett hős, az elérhetetlen karrierista, a csíntalan, de talpraesett gyerekek és a gondoskodó szülőfigurák, valamint az őket megformáló, szezonális sztárokká avanzsáló szereplők

egyenesen a nézők otthonába sugározva válnak évről-évre prominens tagjaivá az ilyenkor szokásosan összegyűlő családoknak.

A streaming térnyerésével ugyanakkor még nagyobb platformon hódíthatnak a korábban csak a kábeladók körforgásában tengődő karácsonyi alkotások. A különböző szolgáltatók számos opciót kínálnak az ártatlan családi néznivalók után érdeklődőknek. Időnként még (egykori) mozisztárok is nevüket adják egy-egy hasonló produkcióhoz, kiemelve azokat a stílust képviselő filmmasszából. Az Amazonról elérhető Your Christmas or Mine? Asa Butterfield, a netflixes Karácsonyi románc pedig Lindsay Lohan nemzetközi hírnevű, egykori gyereksztárok szerepeltetésén keresztül teremt nosztalgikus kapcsolatot a közönséggel.

Karácsonyi románc

Ezen felül mindkét romantikus történet az osztálykülönbségekből fakadó konfliktusok témáját igyekszik elsimítani az ünnepi megbocsátás jegyében. A Your Christmas or Mine? szerelmesei külön töltenék a karácsonyt, de hirtelen elhatározásból mindketten vonatot cserélnek, hogy váratlan meglepetéslátogatást tegyenek a másiknál. A félreértés eredményeként azonban a páros mindkét tagja elkerüli a másikat. Így nemcsak külön, hanem még saját otthonuk helyett egymás családjánál is kénytelenek tölteni az ünnepet.

A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja, hogy se a korábban már jegyben járó, alsóközéposztálybeli színesbőrű lány, se az édesanyját gyászoló, nemesi rangú fiú nem beszélt a párja származásáról. De még családjaik előtt is voltak titkaik, melyek most akaratlanul törnek felszínre. A Karácsonyi románc során pedig egy – szintén édesanyját gyászoló – elkényeztetett szállodaörökösnő szenved emlékezetkiesést. Emiatt a nő a szomszédos, csőd szélén álló fogadó tulajdonosának gondoskodásától válik függővé.

A családi újraegyesülés harmóniájának megvalósítása kizárólag a társadalmi és anyagi különbségek figyelmen kívül hagyásával lesz lehetséges.

A szerelmespárok egy véletlen folytán mindkét filmben elszakadnak saját múltjuktól és ez az osztályellentétekkel is járó környezetváltozás segít kizökkenteni őket magukkal hordozott lelki megrázkódtatásaikból. A jellemfejlődés katalizátorául a gyászfolyamatok feldolgozása szolgál. A karakterek elhunyt szeretteik miatt válnak saját, keserű belső világaik rabjaivá, amiből végül az emlékek traumaoldó felidézésével törhetnek ki.

Your Christmas or Mine?

A karácsonyi filmkínálat alkotásai gyártási és narratív eszközeik, valamint a közönségre gyakorolt hatásmechanizmusuk tekintetében is az emlékezés motívumát tematizálják. A produkciók filmes utalásokban és idézetekben gazdag történetei folytatásokként, paródiákként, újraadaptációkként vagy homage-okként valamilyen ismert brandhez kapcsolódnak. A különböző műfaji közegekben (fantasy, vígjáték, musical, romantikus film) érvényesülő cselekményekben és a karakterek motivációiban nyomatékosan vannak jelen az emlékezés és a valós vagy metaforikus időutazás elemei. A szinte kizárólag házimozis bemutatóval rendelkező alkotások ráadásul közvetlenül képesek belépni a nézők otthonába. Így

a karácsonyi idill és a családok intim, belső köreinek szerves részeivé válnak.

Az erősen szentimentális emóciókban gazdag narratívák elsősorban a felnőtt közönséget igyekeznek megszólítani. Ennek megfelelően a karácsonyi klasszikusokban rendszerint domináló gyerekek és tinédzserek helyett a fiatal felnőtt, középkorú és idős szereplők válnak meghatározóvá. A párkapcsolati- vagy életközépi válságot érintő problémák során rendszerint a gyászfolyamatok kerülnek az érzelmi konfliktusok középpontjába, a filmek kritikai megnyilvánulásai pedig az ünnep elanyagiasodása felé irányulnak. Az idei karácsonyi filmek nosztalgiautazásai tehát a könnyed kikapcsolódás ígéretén túl az ünnep valódi jelentőségére is emlékeztetnek.

Lubianker Dávid

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!