Magazin

Karácsonyi filmzene-áradat a mese és a szerelem jegyében (X)

Az egyik legjobb dolog, amit a mozi adott nekünk, a filmzene. És az egyik legjobb dolog, amit a filmzene adott nekünk, az a látványos filmzenei koncert. A Hollywood az Arénában című karácsonyi filmzenei koncert december 23-án emlékezetes élménynek ígérkezik.

A filmzene mind a filmrajongó, mind az egyszeri néző számára egyaránt gyönyörűséget okoz; egyforma élvezetét leli benne az is, aki fejből ismeri a Tarawa szerzőjét és az is, aki legfeljebb a Star Wars Birodalmi indulóját tudja eldúdolni. Gyerekek énekelgetik a mesék főcímét; boxolók tüzelik fel magukat sportfilmek filmzenéjével; és mord filmkritikusok érzékenyülnek el titokban könnyekig, ahogy a vonaton utaznak a munkába, fülükben valamilyen személyes kedvenc dallamaival.

Nem csoda, hogy a filmzene a vászontól független életre is lelt. A filmzenei albumok eladásai a stúdióbevételek szemmel látható részét adják és a legnépszerűbb zeneszerzők ugyanakkora közismertségnek örvendenek, mint a legnagyobb rendezők: John Williams nevét ugyanott emlegetik, mint George Lucasét; Hans Zimmer a popsztárokkal egyenrangú világsztár; James Newton Howard koncertsorozatai tömegeket vonzanak.

Mert a filmzene bizony élőben is kiválóan működik.

Sőt, mivel alapvetően érzelemkeltő jellegű (tehát tipikusan könnyen hozzáférhető a széles közönség számára), és emellé még természeténél fogva tematikus is, egyenesen kínálja magát a koncertté szervezésre.

Ami viszont csöppet sem könnyű. A filmzenei koncert roppant kihívás: nem csak a puszta szervezés oldaláról (ha belegondolok egy igazán széles merítésű koncert licenszeibe, borsódzik a hátam…), de még inkább azért, mert minden gyönyörűsége mellett a filmzene igencsak érzékeny jószág is: kockázatos a hangulatát mellélőni; a népszerű és a banális közötti egyensúlyt meglelni; no és az előadás okvetlenül extra értéket kell kínáljon úgy vizuális, mind – ami nyilván fontosabb – előadói téren. A fülhallgatód tökéletességét csak egy igazán kiváló zenekar és közreműködői képesek felülmúlni (már ha a koncert a szimfonikus megközelítés mellett dönt).

De még ilyen magas követelmények felsorolásával is bizalommal vezetem fel az alábbi koncertet: volt ugyanis szerencsém a sorozat előző részéhez.

A Traumlive szervezésében készülő Hollywood az Arénában című filmzenei koncertsorozat mottója: „a mozi szimfóniája” – azaz hidat teremteni a filmzenei és a klasszikus hangzás között, a népszerű-közismert dallamok és a professzionális előadás között. A sorozat követező, karácsonyi koncertje december 23-án érkezik a Budapest Sportarénába. Az eseményen a Grammy-díjra is jelölt Gottfried Rabl osztrák karmester vezényli a Győri Filharmonikus Zenekart, a VoiceStation kórust és Wolf Kati énekesnőt; műsorvezetőként Kautzky Armand lép fel.

A koncert témái változatosak: a kilencvenes évek; a szerelem; a húrok; és elsősorban az animáció: a Disney, a Pixar és más stúdiók legkedveltebb dallamai.

Hasonlóan a koncertsorozat első, nyári eseményéhez, most is tematikus rendbe tagolódik majd a filmzenei felhozatal, az egyes tematikus blokkok elején pedig hangulatos érdekességek hangoznak el a soron következő zeneszerzőkről és zeneszámokról. December 23-án a kilencvenes éveket például Az utolsó mohikán és a Forrest Gump zenéje képviseli majd, a szerelem témáját az Igazából szerelem és a Rómeó és Júlia, a főszereplő animációt pedig számos más darab között a Shrek, a Luca és például az Így neveld a sárkányodat filmzenéje.

A közeledő ünnep miatt egy extra téma is helyet kapott: a karácsony, természetesen, aminek révén az ünnepi hangulat sem hiányzik majd a koncertről.

A karácsonyi program igazi ajándék a filmrajongó és a filmzene-rajongó számára. Személyes élményemként írhatom le (a Hollywood az Arénában nyári koncertje nyomán), hogy ez az eseménysorozat a filmzenét valóban szívből szerető, és a megvalósítás minősége iránt – főleg hazai környezetben szokatlanul – magas igényeket támasztó szervezők által készül. (A sorozat iránti alapbizalom egyébként akkor született meg bennem, amikor a szervezővel a telefonon egyszerre mondtuk ki kevéssé ismert személyes kedvencünkként A vadon foglyai főtémáját – ehhez a véletlenhez bizony nem csak egy kicsit kell filmrajongónak lenni…) Mind a vizuális kiállás minősége, mind a pörgős rendezés, mind a valódi filmzene-értést tükröző válogatás elismerésre késztettek, de ami messze a legfontosabb: a kiváló karmester, a Győri Filharmonikusok és a többi kiválasztott közreműködő által nyújtott zenei élmény tette elsősorban emlékezetessé az eseményt.

A december 23-i koncertre jegyek az esemény oldalán és a jegy.hu rendszerében válthatók.

A cikk felkérésre készült.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com