Magazin

Karlovy Vary 2019: Idill és innováció

A fesztivál köpontjául szolgáló Hotel Thermal

Egy ideje már fontolgattam magamban, hogy elnéznék a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválra (későbbiekben KVIFF). Most, hogy itt vagyok, úgy érzem éppen azt kaptam, amire számítottam, sőt kicsit még többet is. Filmkritikák nélküli élménybeszámoló következik.

A legelső nap filmnézés és fesztiválozás helyett végeláthatatlan utazással, regisztrációk sorával és a megfelelő életkörülmények biztosításával telt. Mindez azonban nem volt hiábavaló – a KVIFF már a puszta hangulatával is képes egy igazán egyedülálló élményt nyújtani.

Átrobogni a szocialista utópián

Az utazás meglehetősen körülményes, ha nem a repülőt választjuk. Így eshetett meg velem, hogy noha reggel indultam, mégis csak este értem célba. Mivel busszal és vonattal 11 órán át zötykölődhetünk, a kocsikázás mellett tettem le a voksom, de a cseh autópálya szinte teljes egészét csipkéző felújítási munkálatok miatt lényegében tömegközlekedéssel is jöhettem volna. Később a Prága és Karlovy Vary közötti szakasz azonban kárpótolt mindenért.

Valami végtelenül, már-már túlcsordulóan kellemes hangulat lengi be ezt a vidéki tájat. Az élénksárga búzakalászok egészségesen lengedeznek a forró nyári szélben, a piros traktorok komótosan pöfékelnek a szántóföldeken, a házak szinte egytől-egyig színesre festve és majd’ minden településre jut egy neves sörfőzde. Olyan érzés átutazni ezen a régión, mintha egy, a szocialista utópiát, vagy az ötéves terv sikerét hirdető, derűs hangulatú plakátba csöppentünk volna bele.

Város az erdő mélyén

Egészen másfajta hangulat lesz úrrá rajtunk a világ egyik legismertebb gyógyfürdő-városába, Karlovy Varyba érkezve, ahol szocreál jegyek már csak nyomokban mutatkoznak. A Teplá folyó völgyében megbúvó, sűrű bükkösökkel szegélyezett aprócska várost a rendszerváltás óta gyönyörűen kicsinosították, így a barokk stílusú épületek eredeti fényükben tündökölnek, fényűző „díszletet” biztosítva Csehország első számú filmfesztiváljának. Az én ízlésemnek kicsit már túlontúl is barokkos építészet annyira masszív, hogy a szemeim legtöbbször nem is képesek teljes egészében befogadni a látottakat.

A barokk épületsorokkal szegélyezett Teplá folyó…

Kisebb területű város lévén az idelátogatók hamar kiismerhetik magukat a díszes utcákon, a rövidebb távolságok pedig sokkal barátságosabbá teszik, mint mondjuk a Berlinalét, ahol akár háromnegyed-egy órát is utaztam két mozi között. Mindemellett azt is fontos megemlíteni, hogy a város hazai viszonyok közt sem annyira drága, ami még vonzóbb fesztiválcélponttá teheti az emberek számára. Összességében a gazdagságot hirdető, mégis barátságos és festői miliő ideális helyszínt biztosít egy ilyen kaliberű filmes esemény számára.

Nyitni a tömeg felé

A kétezres évek dereka óta kérdés, hogy a hordozható eszközök és a streaming szolgáltatások egyre bővülő kínálatában hogyan lehet a mozik megtépázott renoméját visszaállítani. Minden bizonnyal ez egy lehetetlen feladat, mivel a nézők számára egyre fontosabb a kényelem és csak másodrendű a filmélmény, a befogadás milyensége. A filmfesztiválok hasonlóan nehéz helyzetben vannak (gondoljunk csak az Oscar-gála egyre csökkenő nézettségére), éppen ezért különösen fontos, hogy új praktikák bevetésével tartsák fenn a nézők érdeklődését.

A KVIFF pedig telis-tele van előremutató és rokonszenves húzásokkal. Olyan megoldásokkal, melyek példaértékűek lehetnek hasonló kaliberű események számára. Remek kezdeményezés, hogy az ide érkezőknek lehetőségük van egy olcsó és meglehetősen jól frekventált sátortáborban megszállni. A szervezők ezzel a gesztussal egyszerre nyitnak a kevésbé vastag pénztárcájú rétegek (kiváltképp a fiatalok) felé, miközben a szűkösre szabott szálláshelyek problémáját is orvosolják. A sátrazás legnagyobb előnye mégis az, hogy egy, a zenei fesztiválokhoz hasonló, „hétköznapokból kiszakadós” atmoszférát teremt, ezzel pedig még különlegesebbé varázsolja az eseményt.

A Rolava rekreációs területen kialakított sátortábor

A sátortábor a Rolava néven ismert rekreációs területen helyezkedik el és küllemre kicsit olyan, mintha a Windows XP alap háttérképeként szolgáló zöld lankákra valaki ráphotoshoppolt volna néhány szovjet panelházat, meg egy-két teniszpályát. Röviden: meglepően idilli hangulat fogadott az érkezésemkor. Miután sikeresen sátrat vertem, tüzetesebben is átkutattam a tábor területét, és sorra értek a pozitív csalódások.

A Rolavában egész nap működő recepció, biztonsági szolgálat, kulturált mosdók, néhány büfé és az eszközeink töltésére alkalmas stand is a rendelkezésünkre áll. Egyetlen negatívumként az hozható fel, hogy a személyzet jelentős része nem annyira, vagy egyáltalán nem beszél angolul, cserébe mindenki barátságos és segítőkész, így, ha kézzel-lábbal is, de meg tudjuk értetni magunkat a környezetünkkel.

Most még a kilátást, nemsokára azonban filmeket is nézek Karlovy Varyban

A tábor és a fesztivál között ingyenes buszjárat közlekedik, ám ez az első nap valamiért nem működött. Azonban ennek hiányában sem lehet okunk panaszra a zökkenőmentes fesztiválozás érdekében állandó kerékpárbérlési lehetőség áll mindenki rendelkezésére, a sajtósok számára ráadásul teljesen ingyen.

A rendszer meglehetősen egyszerű: a város fontosabb pontjain jelen esetben a különböző mozik területén olyan állomásokat szórtak el, ahol a kora reggeli óráktól egészen este 11-ig bérelhetjük vagy adhatjuk le a jószágokat. Egyetlen feltétel van csupán: a nálunk lévő bringát egy órán keresztül használhatjuk térítésmentesen, ha kifutunk az időből 100 koronát kell fizetnünk. A szervezők rugalmasságát bizonyítja, hogy én egyszer „túltekertem” az időkeretem, mégsem kellett fizetnem.

Száz szónak is egy a vége örülök, hogy eljöttem a fesztiválra. Élmény tekintetében bárkinek merem ajánlani, mert a helyszín vadregényes, a KVIFF-nek pedig barátságos hangulata és emberközeli látásmódja van. Arra pedig, hogy milyen a filmes felhozatal, illetve milyenek a vetítési helyszínek, egy következő beszámolóban fény derül.

 

Avatar

Énekes Gábor

2017-ben csatlakoztam a Filmtekercs csapatához. Ugyanebben az évben szereztem meg a diplomám az ELTE-n, ahol a filmes szakirány mellett kommunikáció és médiatudományt tanultam. Bármely korszak, műfaj és alkotó filmjeit szívesen fogyasztom, főként, ha azok megosztó társadalmi kérdéseket, párkapcsolati dilemmákat, vallási témákat és az emberiség jövőjét vizsgálják.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés