Magazin

KEDD-KINO 1.2 – Tematikaváltás

Lezárult egy korszak a KEDD-KINO életében, de csak hogy a már megszerzett technikai tudásunk birtokában az animáció és kultúra kapcsolatába is belekóstolhassunk. Elsőként az irodalmi vonalon indulunk el. Akinek van kedve, csatlakozzon!

Az eheti alkalom különlegessége, hogy ezúttal csak magyar alkotók filmjeiből áll az egyórás összeállítás, melyek közül párral találkozhattunk már idén korábbi filmfesztiválokon. Az irodalom animációs megfilmesítése nem mellesleg igen gazdag felhozatallal rendelkezik az ókori mitológiától kezdve (Ariadné fonala) a reneszánsz drámán keresztül (Hamlet) a kortárs prózáig (Gondolatok a pincében), a délután folyamán pedig olyan jelentős szerzők művei öntenek animált formát, mint William Shakespeare vagy Örkény István. A már szokásos beszélgetés vendégei ez alkalommal Magyar Fruzsina dramaturg, Borbáth Péter, író, az Újnautilus irodalmi és kulturális Egyesület tagja, és Gellár Csaba animációs filmrendező lesznek.

Részletes program:

Bertóti Attila: Ariadné fonala

Kovásznai György – Shakespeare: Hamlet

Orosz István – Örkény István: A sótartó felé

Kassai Réka – Örkény István: Esti mese

Tóth Roland – Örkény István: Gondolatok a pincében

Gellár Csaba – Máté Angi: Sötétség

Bognár Katinka – Svetislav Basara: Az ördögi kétkerekű szerkezetek históriája

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com