Magazin

KEDD-KINO, második felvonás: számítógépes animáció

Míg előző héten a hagyományos rajzfilmeké volt a főszerep, ma a számítógépes animációk veszik birtokba a KINO-t délután 4 órától.

A klasszikus animációs és Rófusz Ferenc múlt heti előadása után egy kis modernizáció következik, a KEDD-KINO második felvonásában az elektronikus rajzfilmes ábrázolásba nyerhetünk egy kis betekintést hazai és külföldi filmek segítségével, a szakértelmet ezúttal pedig Patrovits Tamás, az Illyés Művészeti Akadémia tanára fogja képviselni.

A múlt heti (túl)zsúfolásig megtelt terem közönsége ez alkalommal igazi friss húst ismerhet meg a vásznon, az összeállítást ugyanis a szervezők az egyetemi animáció szakokon frissen végzett hallgatók munkáiból állították össze. Farkas Júlia groteszk mesketéje, az Izmos királylányok a MOME képzését képviseli,  Elena Pomares diplomamunkája a Tyúkól a londoni Royal College of Arts-ról érkezik és egy róka és a szárnyasok különös kávéházi találkozójáról ad számot, a lengyel Michal Socha látványban magával ragadó Csajszi című opusza pedig egy sajátos Küklopsz-történet.

A körülbelül ötven perces vetítést ezúttal is beszélgetés követi, melyen a meghívott Patro mesél majd a közönségnek a számítógépes animáció alapjairól és nehézségeiről, valamint az animációs film esetleges ceruza nélküli jövőjéről. Az első alkalomhoz hasonlóan ezúttal is lesz ráadásvetítés a beszélgetés közben és végén, így érdemes lesz ezúttal is végig a helyünkön maradni. A program ezúttal is nyitott mindenkinek és ingyenes.

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com