Magazin

KEDD-KINO: Ökoanimáció – Kezdés fél 5-kor!

A társadalmi problémák és a történelmi folyamatok direkt avagy indirekt bemutatása után az élő környezet és az ember kapcsolata kerül górcső alá az utolsó novemberi alkalmon.

A nagy ökoanimátorok, a magyar Reisenbüchler Sándor és a kanadai Frederic Back mellett kortárs animációs rövidfilmek fognak érzékletes képet adni nemcsak lokálisan érvényes globális környezeti problémákról. De vajon kell-e és tudnak-e ezek az egyedi filmek mozgósító erővel is bírni, mi lehet a művészet szerepe a közéletiség és a társadalmiasság mellett a környezetvédelem területén? A témában kalauzunk Horgas Judit “ökokritikus”, a Liget irodalmi és ökológiai folyóirat szerkesztője és Szabó Zsuzsanna animációs szakember lesz.

Kezdés kivételesen fél 5-kor!

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!