Magazin

Kevin Spacey, aki atombombát dobott Hollywoodra

Forrás: YouTube / Kevin Spacey

Furcsa karácsonyi videóval jelentkezett Kevin Spacey a tavalyi zaklatási botrányról. Az egész világ találgat, mire gondolhatott a költő.

Kihasználta a karácsony okozta hírpangást az Oscar-díjas Kevin Spacey, és 24-én este Let Me Be Frank, vagyis „Hadd legyek Frank!”, más értelemben „Hadd legyek őszinte!” címmel videót jelentetett meg. A 3 perces anyag egyszerre értelmezhető az ex-elnöknek öltözött Frank Underwood visszatéréseként és a tavaly év végén zaklatási üggyel megvádolt színész magyarázataként is. Hogy ki melyiket hallja ki belőle, persze jó kérdés, mindenesetre Spacey ledobta az atombombát.

Mint ismeretes, a színészt tavaly egy 14 éves fiú 30 évvel korábban történt zaklatásával vádolták meg. A hírbe hozott fél akkor egy méretes coming outtal fogta ki a szelet a támadók vitorlájából, majd egy jó időre eltűnt. Az utolsó pillanatban Ridley Scott újraforgatta A világ összes pénze című film jeleneteit, majd a következő filmje – igen, volt még neki –, a Milliárdos fiúk klubja gyalázatosan megbukott a tengerentúlon. Mindeközben többen cenzúrát kiáltottak.

Szóval ha éppen persona non grata státuszban volt is, egy picit érezni lehetett, azért nincs minden veszve az ő szemszögéből. A legnagyobb csapás azonban talán a Netflixtől jött. A színésszel egy branddé forrott Kártyavár című sorozatban kinyírták az elnököt, Frank Underwoodot.

Állítólag.

Merthogy a videó úgy fejeződik be, hogy tulajdonképpen senki sem látta őt meghalni, majd felveszi a sorozatban rendre az elnöki tekintélyét megtestesítő gyűrűt.

És sokak már elkezdtek gyanakodni, hogy ez a Netflix által közreadott óriási hack, és a bámulatosan rosszul sikerült, Claire Underwood által elnökölt 6. évad után most végre visszatér minden a régi kerékvágásba. Noha Bobby Ewing után Endre bát is kis híján feltámasztották alkotói, csekély esélyét látom annak, hogy erről volna szó. A Netflixnek kis túlzással jól jött Kevin Spacey botránya, hiszen a sorozat már a harmadik évad közepétől erős lejtmenetbe kezdett, és csak kivételes sorozatok tudnak 7, 8 vagy annál több évadon keresztül maradandót alkotni. Miért volna éppen most érdeke a gyártó cégnek rehabilitálni főhősét, amikor szemmel láthatóan nem tért még magához a pofontól?

Sokkal inkább érdeke magának a színésznek. Éppen ezért sokkal valószínűbb a harcias magánakció, innen nézve az újra felvett Frank Underwood jelmez pedig valamilyen átértelmezett utalás. Tudatos összemosása az ihletett Frank Underwood karakternek saját magával, a szexuális zaklatással megvádolt színésszel.

Az Underwood házaspár és Edward Meechum édeshármasa korábban már felvetett szexuális kérdéseket

„Ha eddig nem kellett fizetnem azokért a dolgokért, amelyeket mindannyian tudjuk, hogy elkövettem, akkor biztosan nem fogok olyanokért fizetni, amelyeket el sem követtem”  – mondja a hadüzenet epicentrumában, utalva egyrészt a sorozatban elkövetett és látott disznóságok, másrészt a valós események rá nem bizonyított vádjaira.

A demokrata szenátort, majd elnököt alakító Spacey videójára Amerika demokrata oldaláról egyelőre a következő a válasz:

nem, nem és nem!

Jon Favreau, Barack Obama korábbi szövegírója egyszerűen csak annyit kérdez: vajon Trump jogászcsapata áll-e a videó mögött? Patricia Arquette hollywoodi színésznő és női egyenjogúsági aktivista pedig azok lelki békéjéért aggódik, akik a zaklatási vád kirobbantójával egy időben voltak tinédzserek. És akkor még csak a legfinomabbak.

Hollywoodnak viszont valószínűleg szép lassan meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az ajtón kidobott Kevin Spacey visszamászik az ablakon. Leforgatták ugyanis Michael Hoffman Gore című filmjét, aminek címszereplő karakterét, Gore Vidalt – bár ilyet már óvatosan fogalmaz az ember – éppen Kevin Spacey alakítja. De ki az a Gore Vidal? Liberális, ateista demokrata közíró, politikus, gondolkodó. Aki hasonlóan élt, mint ahogy tavaly ilyenkor Kevin Spacey sebtiben, de határozottan kiadott közleményében fogalmazott, „éveken át férfiakat és nőket is szeretett, de egy ideje már melegként él”. Hogy a több mint egy éve a demokraták által zászlóra tűzött zaklatási ügyek egyik legnagyobb vadja – igazi politikusi húzással – fordít most egyet a játszmán, ezt még be kell vennie Hollywood liberálisabb felének.

Fejléckép forrása: YouTube / Kevin Spacey

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés