Magazin

Mediawave 2013: Kisfilm konferencia

MediawaveA magyar törpe a legnagyobb a világon – ezzel a címmel rendeznek konferenciát a Mediawave Együttléten május 2-3. között. A konferencia célja a műfaj hazai helyzetének bemutatása és kitekintés más országok kisfilmes életébe. A fesztivál idei tematikájához kapcsolódva a Magtár Művészeti Alapítvány kerekasztal-beszélgetést rendez a nők háborúkban való szerepéről.

Már javában futnak a filmes és zenei programok a Mediawave-en, ahol a mai nappal a Filmművészeti Egyetem Nekem Budapest című filmjével kezdetét vette a Mediawave Film fórum konferencia is, amelynek témája a kísérleti kisjátékfilmkészítés lehetőségei. Fókuszban Magyarország, Románia, Szlovákia, Bulgária és Szerbia filmjei.

A fórum keretein belül péntek reggeltől több magyar kisfilmet mutatnak be a daazo.com válogatásában, majd délben Monory-Mész András médiaszakértő moderálásában kezdetét veszi a beszélgetés. A pénteki nap felkért hozzászólói: Felméri Cecília, Sapientia Egyetem (Románia), Prikler Mátyás filmrendező (Szlovákia), Stefan Kitanov, a Sofia Film Fesztivál igazgatója (Bulgária), Boris Mitic fimrendező (Szerbia).

A konferenciával párhuzamosan zajló kerekasztal-beszélgetés is lesz pénteken 16:00-kor a Dunai bástyában, ennek témája a nők szerepe különböző kultúrákban és különböző korokban háborúk, társadalmi konfliktusok elkerülésében. Az első világháború kitörésének közelgő 100. évfordulója alkalmából a Magtár Művészeti Alapítvány 4 évre tervez programokat a háborúkkal, társadalmi szintű konfliktusokkal kapcsolatban. A beszélgetés célja a konfliktusok, válságok elkerülésének, illetve gyors megoldás lehetőségének keresése. Az eseményre olyan filmalkotók érkeznek, akik az együttlétre nevezett alkotásaikkal a témához kapcsolódtak, valamint a témában elismert újságíró, történész, pszichológus és szociológus.

A rendezvény első része annak a sorozatnak, amely hasonló módon szeretné feldolgozni a kisebbségek szerepét a háborús vagy krízishelyzetekben, a bűnbak-keresés mechanizmusát, a szélsőségek megjelenésének általános vonásait, a társadalom egészét torzító hatásokat, a konfliktusok utáni helyzetet, az öntisztulást, a társadalom szintű katarzisélményt.

A Film fórum részletes programja a Mediawave honlapján található.

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com