Magazin

Klasszik – Halálbiztos filmzene

Halálbiztos (Death Proof) filmzene

 

Halálbiztos (Death Proof) filmzeneMindannyiunk legnagyobb örömére amolyan egyet-fizet-kettőt-kap rendszerben Quentin Tarantino minden filmjéhez jár egy ütős zenei válogatás is. A Death Proof a film szelleméhez méltóan a hatvanas, hetvenes évek dalaiból szemezget, hogy újabb Tarantino-féle klasszikusokkal bővítse otthoni gyűjteményünket.

A rendező kiváló zenei ízléséről és kifinomult stílusérzékéről már korán megbizonyosodhattunk. Harmadik rendezése, a Pulp Fiction ontotta magából az újrafelfedezett slágereket, melyek azóta a házibulik állandó szereplőivé váltak. Azt hittük, Dick Dale legendás Miserlouja végérvényesen összefonódott a filmmel – népszerűségének azonban a mai napig újabb és újabb filmes szerepléseket és feldolgozásokat köszönhet.

Ki tudja, talán a Death Proof dalai is megélnek még néhány újragondolás, addig is vagyük szemügyre, mit kínál ez a borító tanúsága szerint csupa hatvanas, hetvenes évekbeli ritkaságokból álló válogatás. Természetesen – Quentin Tarantinóról lévén ugyebár szó – a filmzene albumról nem hiányoznak a szöveges betétek, és ahogy az már lenni szokott, megint a film legsorsfordítóbb mondataiból hallhatunk részleteket (mint például hogy a történet szempontjából teljesen érdektelen két pasi, hogyan akarja leitatni és ágyba vinni a film hősnőit). Nem kell félni, a duma mellett azért van zene is – nem is akármilyen! Az alapfordulatszámot Jack Nitzsche The Last Race-e adja meg, kiváló hosszabb autós utakhoz – szigorúan napközben, a film megnézése után nem ajánlom a magányos éjszakai autózást forrónadrágos lányoknak… Kellemes road-movies végig a tempó, kifejezetten lazulós alkalmakra blues, glam rock és doo-woop dallamokkal. Bár tény, hogy a válogatás nem kifejezetten olyan gyöngyszemek láncolata, mint amilyen a Pulp Fiction volt, de azért van jó pár emlékezetes dal a lemezen. Ezek egyike a Smith nótája. A Baby It’s You szövegét tekintve a leggiccsesebb szerelmes dal lehetne a világon, de ez a zene egyszerűen olyan szenvedéllyel tölti meg ezeket a szavakat, hogy nem lehet tőle nem bezsongani. Másik nagy kedvencem a The Coasters Down In Mexicója, ami egyszerűségében rejti nagyszerűségét. Persze nem érdemes kihagyni az album többi dalát sem, vár ránk itt még néhány klasszikus, úgymint Ennio Monricone vagy a T-Rex. És ha végighallgattuk az egészet, már tehetjük is be előlről!

1. The Last Race – Jack Nitzsche
2. Baby, It’s You – Smith
3. Paranoia Prima – Ennio Morricone
4. Planning & Scheming – Eli Roth & Michael Bacall
5. Jeepster – T Rex
6. Stuntman Mike – Rose McGowan & Kurt Russell
7. Staggolee – Pacific Gas & Electric
8. The Love You Save (May Be Your Own) – Joe Tex
9. Good Love, Bad Love – Eddie Floyd
10. Down In Mexico – The Coasters
11. Hold Tight – Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich
12. Sally and Jack – Pino Donaggio
13. It’s So Easy – Willy DeVille
14. Whatever-However – Tracie Thoms & Zoe Bell
15. Riot In Thunder Alley – Eddie Beram
16. Chick Habit – April March

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés