Magazin

Koreai Filmfesztivál 2015: Itt a gyémánt, hol a gyémánt – Tolvajok

tolvajok Akinek bejönnek a heistfilmek, nem fog nagyon csalódni a Tolvajokban. Csak egy picit. Izgalmas, pörgős és olykor teljesen eredeti, azonban a hanyag forgatókönyv sokat levesz a koreai film értékéből. Élvezni lehet, maradéktalanul értékelni már kevésbé.

A történet alapján két profi rablóbanda – egy koreai és egy kínai – egyesül, hogy elraboljanak egy értékes gyémántot egy kaszinó vendégétől. Az olykor eléggé elnagyolt kezdeti ellentétek – lásd, eltelik jó néhány perc úgy, hogy a két fél nem érti egymást, majd egy-egy csapattag rájön, hogy jaj, mégis beszéli a másik nyelvet is – persze a játékidővel megenyhülnek. A csapat összeáll, hogy aztán történjen valami egészen váratlan és teljesen új irányt vegyen a történet. Sok akció, egy kis dráma, néhány flashback és folytonos egymást való kijátszás. Ezek alkotják lényegében a Tolvajokat.

2001 óta szinte lehetetlen olyan filmet forgatni, amelynek középpontjában egy sok fős tolvajcsapat trükkösen kirabol egy kaszinót, hogy a nézőnek ne jusson folyton eszébe az Ocean’s Eleven. Dong-hoon Choi rendezőnek sem sikerült maradéktalanul leküzdenie a hollywoodi nagy testvér árnyékát.. Bár a Tolvajok számos eleme újszerű és meglepő, a minőségi ingadozás kissé zavarossá teszi a filmet. Egyszer egy tökéletesen átgondolt és szépen felépített jelentsort látunk, majd jön egy filmes 1×1 szinten ragadt megoldás, ami logikailag is több szempontból megkérdőjelezi a forgatókönyv színvonalát. A Tolvajok olyan, mintha össze lenne gyúrva egy izgalmas, pörgős, ötletes és vagány rablófilm és egy helyenként túlgondolt, helyenként pedig éppen hogy egyáltalán nem átgondolt, dramaturgiailag nagy mértékben változó, halovány akciófilm.

tolvajok

A film nyitójelenete dögös, merész, azonnal berántja a nézőt a profi rablók világába és teljes joggal ígér egy kivételesen jó hangvételű és csavaros akciófilmet. Az expozíciót követő két óra azonban csak hullámokban hozza vissza ezt a minőséget. Az akciójelenetek nagyon erősek, különösen egy majdnem 10 percig tartó kettő-egyes felállású kergetős-lövöldözés, aminek legnagyobb része egy százlakásos panelépület oldalán játszódik. Kreatív eszközhasználat a harcban, hatásos látószögek és tökéletes tempó. Erre a jelenetre mindenki emlékezni fog.

Arra azonban kevésbé, hogyan is áll össze a gyémánt elrablásának kivitelezése a kaszinóban. Mintha a kritikus pillanatokban a terv lényege annyi lenne, hogy ránts elő egy fegyvert és hajrá. A néző pedig összezavarodva pislog, hogy ezen agyalt 10 szupertehetséges és szupertapasztalt tolvaj több napon át. Sajnos ez a válasszuk-a-könnyebb-utat megoldás pedig többször előjön a film során.

Kétségkívül a Tolvajok legfájóbb pontja a karakterek kidolgozatlansága. Egytől-egyig sztereotípiák: a csacska, de szexi fiatal lány, a babaarcú, éretlen hősszerelmes fiú, a tapasztalt, de megkeseredett idősebb nő és a sort folytathatnánk egészen a 10. főszereplőig. Holott egy ilyen filmet a nagy csavarok mellett a szereplőknek kell elvinni a hátukon.

Ji-hyun Jun
Ji-hyun Jun

A nagy csavarokra viszont semmi panaszunk nem lehet. Valójában a film közepén már kapunk egy hatalmas fordulatot, hogy aztán a jelenetek előrehaladtával elkezdjük szépen, de lassan  – azaz teljesen követhető, amit látunk – kapkodni a fejünket, hogy éppen ki kit is ver át. Hogy morálisan mennyire sikerült a személyes sorsokat lezárni, az más kérdés. Számomra kissé rezeg a léc a film végét illetően, de ez teljesen szubjektív, ki mennyire érzi a filmhez illőnek a befejezés hangvételét.

Vannak tehát hibái, de megannyi pozitívuma is az alkotásnak. Nem nyújt annyit, amennyit adhatna, de ha valaki vágyik egy izgalmas, szépen fényképezett és alapjában véve szórakoztató filmre, az látogasson el az Uránia Filmszínházba és nézze meg, kihez is kerül végül az a bizonyos gyémánt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com