Magazin

Koreai Filmfesztivál 2016: Szemét gazdagok, keményöklű szegények – Veterán kritika

1babf7bd46763f724f897337e9035258_1440550046-92Lassan már az a mondás is elcsépelt sablonná válik, hogyha az ember valóban igényes akciófilmet akar látni, akkor jobb, ha a távol-keleti filmművészetnél érdeklődik. Márpedig a 2015-ös év egyik legnagyobb dél-koreai sikere a Veterán pontosan azt tartalmazza, ami manapság fájóan hiányzik a műfaj amerikai képviselőiből. Hiteles emberi karakterek hiteles testi-lelki párbaját.

Bármilyen remek pozícióban van a jelenlegi dél-koreai filmipar (aki nem hiszi, nézzen utána, hogyan döntögetik az elmúlt pár év filmjei a nézettségi rekordokat), a Veterán még így is szerencsés csillagzat alatt született. Írója/rendezője Ryoo Seung-wan fokozatos és kemény munkával érte el, hogy országa egyik legmegbízhatóbb és legtapasztaltabb műfaji filmese legyen. Filmográfiája tartalmaz gengszterfilmet (Az erőszak városa), bokszdrámát (Crying Fist), szuperhősfilmet (Arahan), és még kémfilmet is (The Berlin File), melyekben remek érzékkel kombinálja a hazai és a hollywoodi játékszabályokat. A Veterán a kilencedik filmje, melyben az akció, a humor, a nyugati lazaság, a koreai melodramatikus komolyság tökéletes harmóniában van, a belső tartalomról már nem is szólva.

Ryoo hangsúlyozta, hogy nem akart látványos társadalmi mondanivalót a filmbe erőltetni, csak szórakoztatni akart. Ennek ellenére a Veterán története és üzenete, ami a kisembereket megnyomorító, szinte förtelmesen gazdag, arrogáns és magát törvények felettinek képzelő elit ellen irányul, maróan aktuálisnak bizonyult. A Dél-Koreát az utóbbi években sorozatban sújtó politikai és vállalati botrányok (amikre egyre több film, többek között az Inside Men is reflektál) olyan hátszelet adtak a filmnek, ami a bevételi listák csúcsára röpítette azt. Bizonyítva, hogy nemcsak a nagyszabású történelmi eposzok lehetnek kasszarobbantók. Teljesen megérdemelten, ugyanis a Veteránnál kevés film írja le jobban az esszenciális távol-keleti akciófilmet.

art150817121505A lehengerlő karizmájú Hwang Jung-min alakítja Seo Do-cheol nyomozót, az egykori ügyvédből lett rendfenntartót. A klasszikus amerikai zsarufilmek koreai megfelelője, egy végtelenül tökös, keményfejű, makacs, ugyanakkor érző és empatikus igazságosztó, aki inkább beveri a rosszfiúk képét, mintsem hogy ócska, bürokratikus szabályoknak feleljen meg. Bár sokszor szimpatikusan esetlen, harsány és pofátlan, mégis abszolút életszerű figura, aki társaival együtt megingathatatlan erkölcsi tartásról tesz tanúbizonyságot. Meg is kapja a tökéletes ellenlábast, Jo Tae-oh (Yoo Ah-in) személyében, aki egy cégvezető kontrollálhatatlan, drogfüggő és enyhén pszichopata fiacskája, aki „miért ne?” alapon félholtra ver egy bérét követelő kamionsofőrt. Ez elkerülhető lett volna egy szinte aprópénznek számító csekk kifizetésével, így viszont megvan a katalizátor, ami elindítja a két férfit egy egymás elleni totális háborúba.

A film cselekményvezetését és hangulati tónusát kiválóan összehangolta a rendező. A nyomozó főhős karakterét és csapatát felvezető első húsz perc szinte megtévesztően könnyed és humorral teli, hogy aztán a tényleges konfliktus kirobbanásakor igencsak váratlanul, de hatásos módon váltson komolyabb hangnemre. A játékosság és a kedélyesség nem tűnik el, de ahogy Seo Do-cheol küzdelme egyre elkeseredettebbé, a hatalmasok tettei pedig egyre gonoszabbá és tébolyultabbá válnak, azt pontosan helyén kezeli a film, nem vicceli el. Bár sok kortársához képest többet kacsintgat Hollywood felé, a Veterán sem ragaszkodik rigorózusan a műfaj sémáihoz. A hangulat és a stílus teljesen más, tekintve, hogy fehérgalléros bűnözőkről szól, akik lehet, hogy öltönyben járnak és legális biznisz mögé bújnak, de eszközeik (zsarolás, bérgyilkosság és egyebek) ugyanazok. Ugyanígy a film nagyratörő tempóban indít, hogy aztán behúzza a kéziféket és a végjátékig fokozatosan egyre intenzívebb iramot diktáljon.

062603A két szemben álló karakter, nem hiába képviseli végletes módon a jót és a rosszat. Míg Do-cheol nyomozót a rendőri túlkapásokat visszafogni kívánó belső elhárítás próbálja leállítani, addig a dührohamaiban pusztító Tae-oh-t családja és a cég vezetősége próbálja tisztára mosni. Persze egyik sem sikerül, így aztán mindkét oldalon lefejezett csirkeként szaladgálnak az emberek, hogy megakadályozzák a helyzet eszkalálódását. A forgatókönyv pedig abszolút profi módon használja ki ezt a zűrzavart, mind a humor, mind pedig a feszültségkeltés szempontjából.

Ráadásul mindezt Ryoo Seung-wan olyan rendezéssel támogatja, aminek következtében a film minden képkockájáról süt a több évtizedes profizmus. A táncszerűen folyékony, hosszú beállításokkal sem fukarkodó operatőri munka, a megfontolt, precíz vágás, a szinte képregényszerűen vizuális jelenetáttűnések, és a remek dramaturgia mind-mind bizonyítékai ennek. Az akciójelenetekről már nem is beszélve: az üldözések és a bunyók egyszerre ötvözik a végsőkig kidolgozott harci koreográfiát, a Jackie Chan filmek „azzal-ütlek-ami-a-kezem-ügyében-van” spontaneitásával, olyan pazar fizikai gegeket eredményezve, amin nem lehet nem nevetni. A fináléra jóval keményebbé válnak a konfrontációk, a végső utcai harc brutalitása és izgalomfaktora már közelebb áll Donnie Yen mostani filmjeihez.

r678x0-3A Veteránban minden megvan, ami egy igényes és szórakoztató akcióvígjátékhoz szükséges, és mivel minden eleme közönségbarát módon, kiegyensúlyozottan van jelen, szinte bárkinek ajánlható. A bátortalan kezdőknek, akik még csak most ismerkednek a dél-koreai filmmel ugyanúgy, mint az akciófilmek rajongóinak, akik ki vannak éhezve egy igazán ütős alkotásra. Az ázsiai filmek szerelmeseiről már nem is beszélve, hiszen ez a film az, ami a legközelebb áll a ’80-as, ’90-es évek kultikus hongkongi filmjeihez. A csalódás kizárva.

Szabó Kristóf

Szabó Kristóf az ELTE bölcsészkarán végzett filmelmélet és filmtörténet szakirányon, jelenleg könyvtáros, 2016 óta tagja a Filmtekercsnek. Filmes ízlésvilága a kortárs hollywoodi blockbusterektől kezdve, az európai művészfilmeken át, egészen a Távol-Keletig terjed. Különösképpen az utóbbira, azon belül is a hongkongi és a dél-koreai filmre specializálódik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com