Magazin

Lila Luthor – Közellenségek

Miután megismerkedtünk Batmannel és Supermannel, az Eaglemoss Collections hiánypótló sorozata, a DC Comics nagy képregénygyűjtemény Közellenségek című ötödik részében a két hős összefog, hogy megmentse a világot.

A képregénytörténelem egyik legmegosztóbb kérdése, hogy az ember inkább Superman vagy Batman rajongója-e. Ami engem illet, engem mindig is meghatott az Acélember megingathatatlansága, de tény, hogy a sokkal realisztikusabbnak ábrázolt sötét lovaggal talán még többen tudnak azonosulni. Szerencsére nem kell köztük választanunk, 1952 óta ugyanis a két hős kart karba öltve, vállt vállnak vetve harcol egymás oldalán a bűn ellen.

Az Eaglemoss Collections az ötödik kötetét az egyik legnépszerűbb közös kalandjuknak szentelte. A Közellenségek, mely korábban nem jelent meg magyar nyelven, több szempontból is érdekes számunkra, hiszen 2009-ben animációs film is készült belőle (trailer a cikk végén). A 2003-ban induló történet megírására azt a Jeph Loeböt kérték fel, akinek a Hush-t is köszönhetjük, és aki olyan sorozatokkal és filmekkel bizonyított mozgóképen is, mint a Hősök, a Lost, a Smallville, Az ifjú farkasember és a Kommandó. A rajzolást Ed McGuinnessre bízta a kiadó, aki a Deadpool és a Vampirella sorozatokkal hívta fel magára a figyelmet korábban.

A történet szerint egy kriptoni aszteroida tart a Föld felé. Az Egyesült Államok Elnöke, Superman ősi ellensége, Lex Luthor azt állítja, hogy az Acélember tehet a fenyegetésről. Batman, aki persze tudja, hogy barátja nem felelős, Superman mellé áll. Összefognak, hogy közös erővel hárítsák el a veszélyt, és közben leszámoljanak ellenlábasaikkal is.

A történet során feltűnik a DC univerzum számos „sztárja”, és hihetetlen sebességgel pörögnek az események a lapokon. McGuinness az események sűrűjébe letisztult és könnyen átlátható rajzokkal vág utat. Dave Stewart színező – A Kripton utolsó fiával ellentétben – most válaszol a kor hívó szavára, és élénk árnyalatokkal festi meg a képeket. Számomra sokkal vonzóbb a három évvel később indult Superman történet színezése, de tény, hogy az ezredfordulón inkább ezek az élénk kifestések voltak jellemzőek.

A Kripton utolsó fia vs. Közellenségek

Nem ez az egyetlen terület, amiben A Kripton utolsó fia leveri Loeb sztoriját. Nekem kifejezetten hiányzik a két hős magánszférájának erősebb megjelenítése is, de a Közellenségek egyértelműen leggyengébb pontja Lex Luthor figurája, aki a pár évvel későbbi történetben a mozifilmeket megszégyenítő komplexitással, árnyaltsággal jelenik meg. A Közellenségek Luthorja elborult agyú őrült, akinek lila-zöld ruhája mintha elméje elborultságát is szimbolizálná.

Persze nem véletlen azért, hogy a Közellenségek nagy népszerűségnek örvend, és még filmes adaptációt is kapott. Ritka akciódús történet ez, mely a szórakoztatás kritériumainak jócskán megfelel. Izgalmas nézni Batman és Superman párhuzamos narrálását: Loeb remekül ráérzett, ennek segítségével hogyan tudja még hangsúlyosabban megmutatni a két hős közti hasonlóságokat és ellentéteket.

Extrák

A kötet – ahogy azt már megszokhattuk a kiadótól – most is sok-sok csemegével kényeztet minket. Az abszolút kedvencem ezúttal a McGuinness vázlatait bemutató pár oldal, de természetesen élvezettel olvastam a Superman/Batman gyűjteményes kiadásában szereplő bónusz képregényt is, mely Clark Kent és Bruce Wayne első, még gyerekkori találkozását idézi fel.

Ugyancsak rendkívül élvezetes olvasmány a két hős első, 1952-es találkozását bemutató képregény, melyben a két álruhás igazságosztónak a bűnüldözés mellett még arra is van ideje, hogy felváltva flörtöljön Lois Lane-nel – egyszerűen imádnivaló!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya