Magazin

Lila Luthor – Közellenségek

Miután megismerkedtünk Batmannel és Supermannel, az Eaglemoss Collections hiánypótló sorozata, a DC Comics nagy képregénygyűjtemény Közellenségek című ötödik részében a két hős összefog, hogy megmentse a világot.

A képregénytörténelem egyik legmegosztóbb kérdése, hogy az ember inkább Superman vagy Batman rajongója-e. Ami engem illet, engem mindig is meghatott az Acélember megingathatatlansága, de tény, hogy a sokkal realisztikusabbnak ábrázolt sötét lovaggal talán még többen tudnak azonosulni. Szerencsére nem kell köztük választanunk, 1952 óta ugyanis a két hős kart karba öltve, vállt vállnak vetve harcol egymás oldalán a bűn ellen.

Az Eaglemoss Collections az ötödik kötetét az egyik legnépszerűbb közös kalandjuknak szentelte. A Közellenségek, mely korábban nem jelent meg magyar nyelven, több szempontból is érdekes számunkra, hiszen 2009-ben animációs film is készült belőle (trailer a cikk végén). A 2003-ban induló történet megírására azt a Jeph Loeböt kérték fel, akinek a Hush-t is köszönhetjük, és aki olyan sorozatokkal és filmekkel bizonyított mozgóképen is, mint a Hősök, a Lost, a Smallville, Az ifjú farkasember és a Kommandó. A rajzolást Ed McGuinnessre bízta a kiadó, aki a Deadpool és a Vampirella sorozatokkal hívta fel magára a figyelmet korábban.

A történet szerint egy kriptoni aszteroida tart a Föld felé. Az Egyesült Államok Elnöke, Superman ősi ellensége, Lex Luthor azt állítja, hogy az Acélember tehet a fenyegetésről. Batman, aki persze tudja, hogy barátja nem felelős, Superman mellé áll. Összefognak, hogy közös erővel hárítsák el a veszélyt, és közben leszámoljanak ellenlábasaikkal is.

A történet során feltűnik a DC univerzum számos „sztárja”, és hihetetlen sebességgel pörögnek az események a lapokon. McGuinness az események sűrűjébe letisztult és könnyen átlátható rajzokkal vág utat. Dave Stewart színező – A Kripton utolsó fiával ellentétben – most válaszol a kor hívó szavára, és élénk árnyalatokkal festi meg a képeket. Számomra sokkal vonzóbb a három évvel később indult Superman történet színezése, de tény, hogy az ezredfordulón inkább ezek az élénk kifestések voltak jellemzőek.

A Kripton utolsó fia vs. Közellenségek

Nem ez az egyetlen terület, amiben A Kripton utolsó fia leveri Loeb sztoriját. Nekem kifejezetten hiányzik a két hős magánszférájának erősebb megjelenítése is, de a Közellenségek egyértelműen leggyengébb pontja Lex Luthor figurája, aki a pár évvel későbbi történetben a mozifilmeket megszégyenítő komplexitással, árnyaltsággal jelenik meg. A Közellenségek Luthorja elborult agyú őrült, akinek lila-zöld ruhája mintha elméje elborultságát is szimbolizálná.

Persze nem véletlen azért, hogy a Közellenségek nagy népszerűségnek örvend, és még filmes adaptációt is kapott. Ritka akciódús történet ez, mely a szórakoztatás kritériumainak jócskán megfelel. Izgalmas nézni Batman és Superman párhuzamos narrálását: Loeb remekül ráérzett, ennek segítségével hogyan tudja még hangsúlyosabban megmutatni a két hős közti hasonlóságokat és ellentéteket.

Extrák

A kötet – ahogy azt már megszokhattuk a kiadótól – most is sok-sok csemegével kényeztet minket. Az abszolút kedvencem ezúttal a McGuinness vázlatait bemutató pár oldal, de természetesen élvezettel olvastam a Superman/Batman gyűjteményes kiadásában szereplő bónusz képregényt is, mely Clark Kent és Bruce Wayne első, még gyerekkori találkozását idézi fel.

Ugyancsak rendkívül élvezetes olvasmány a két hős első, 1952-es találkozását bemutató képregény, melyben a két álruhás igazságosztónak a bűnüldözés mellett még arra is van ideje, hogy felváltva flörtöljön Lois Lane-nel – egyszerűen imádnivaló!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés