Magazin

Miből lesz a cserebogár? – Különleges programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A Magyar Mozgókép Fesztivált idén is izgalmas, ingyenes kiegészítőprogramok, közönségtalálkozók színesítik. Az elmúlt egy évben készült mozifilmek, tévéfilmek, rövidfilmek mellett az alábbi lehetőségek várják azt, aki Veszprémbe, Balatonfüredre vagy Balatonalmádiba látogat június 7. és 10. között.

A Magyar Mozgókép Fesztivál rendhagyó programjai mintha végigvezetnének a filmek életútján. Megtudhatjuk, hogyan születik egy film, tanúi lehetünk a kezdő rendezők szárnypróbálgatásainak, illetve befutott sztárrendezők és klasszikusaik vetítését is élvezhetjük a balatoni nyárban.

Filmre vele!

Ahogyan az előző években, idén is megrendezik a fesztivál keretében a Filmre vele! játékos versenyt. Ismét öt kortárs magyar regény és öt forgatókönyvíró verseng: az indulók elpitch-elik az adaptációs ötleteket, a zsűri pedig kiválasztja, hogy az alapanyag és a koncepció alapján melyik műből készülhet forgatókönyv. Az izgalmasnak és szórakoztatónak ígérkező másfél órában Csapó Ádám Hotel California, Hartay Csaba Lerepül a hülye fejetek, Szép Zsolt Kárpát walzer, Pál Dániel Levente Az Úr nyolcadik kerülete és Szélesi Sándor Az ellopott troll című regényei mutatkoznak be. Vajon melyik filmíró indulhat a forgatókönyv fejlesztésért?

Időpont: június 10. 15 óra, Hangvilla kávézó (Veszprém)

Jókor jó helyen lenni

A casting folyamatába ad betekintést a Jókor jó helyen lenni címmel megrendezett szakmai beszélgetés. Hogyan lesz valakiből sztár – csak a véletlen műve, hogy egy-egy legendás szerep kihez került? Mit és hogyan keresnek a casting directorok? Hogyan kerülnek magyar színészek nemzetközi produkciókba? A pénteki beszélgetésből kiderül, hogy milyen utat jár be egy színész a válogatástól a mozivászonig.

Időpont: június 9. 16 óra

Bemutatkozik az SZFE

Idén kiemelt fókuszt kapnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai: összesen hét BA-s és MA-s vizsgafilmet vetítenek a fesztiválon a rendezők jelenlétében. A vizsgafilm-bemutató első̋ napján pedig válogatást láthatunk az egyetem archívumából, az 50-es, 60-as, 70-es években készült vizsgafilmekből.

A filmekben olyan ismert színészek is felbukkannak, mint Nagy Katica, Molnár Piroska, Adorjáni Bálint, Györgyi Anna, Király Attila, Székely B. Miklós és Kőszegi Ákos, vagy az archív filmeken Usztics Mátyás, Esztergályos Cecília, Ascher Oszkár, Benkő Gyula és Basilides Zoltán.

Archív vizsgafilmek

  • Kovács János: Das Lied (1978/79)
  • Jankovics János: Gól (1955/56)
  • Esztergályos Károly: Limonádé sok citrommal (1963)

Időpont: június 8. 16 óra, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

BA vizsgafilmek

  • Horváth Kolos: Az ipari forradalom és annak következményei
  • Pekár Éva Hanna: Gondviselés
  • Karim Hema: Hant
  • Demeter Hunor: Barkochba

Időpont: június 10. 17:30, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

MA vizsgafilmek

  • Gyimesi Domonkos: Csóré
  • Dóczé Péter: Nyugalom megzavarására alkalmas
  • Derzsi Mátyás: Csókot kaptam az ördögtől

Időpont: június 9. 17 óra, Foton Audiovizuális Centrum (Veszprém)

Moziklasszikusok nagyvásznon

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a magyar filmtörténet emblematikus darabjai is a vászonra kerülnek, nem egyszer felújítva lehet meg- vagy újranézni a klasszikusokat. Az idei válogatásba legnagyobb rendezőink korai filmjei (Szabó István: Te, Huszárik Zoltán: Elégia, Mészáros Márta: Eltávozott nap), Ternovszky Béla örökérvényű humora (Macskafogó, Modern edzésmódszerek, Tartsunk kutyát!), kultfilmek (Régi idők focija, Meteo) és olyan ínyencségek is bekerültek, mint Fehér Györgytől a Szürkület vagy Zsurzs Éva 1965-ös tévéfilmje, A helység kalapácsa (melynek legújabb feldolgozása szintén látható a fesztiválon).

Elégia

A filmtörténeti kitekintésről Szakonyi Noémi Veronika portréfilmje, a Fényképezte Zsigmond Vilmos gondoskodik, amely a 2016-ban elhunyt, világhírű magyar operatőr alakját mutatja be.

+1: Tekercskalózok Kolozsvárról: Fókuszban a Filmtett Egyesület

Veszprémben bemutatkoznak kedves kollégáink, az erdélyi Filmtett filmes újság munkatársai is. A Filmtett 23 évvel ezelőtt sarjad ki egy kolozsvári filmklubból, ekkor még nyomtatott folyóiratként. A Tekercskalóz címet az első lapszám kiadása előtt lecserélték, így született a Filmtett Mozgóképes Havilap. Egy beszélgetés során az azóta online kiadásúra váltott folyóirat jelenlegi csapatának három tagja – a főszerkesztő Jakab-Benke Nándor, Buzogány Klára szerkesztő és a Filmtett ügyvezetője, Zágoni Bálint – mutatja be Veszprémben az általuk elkövetett „filmtetteket”.

Időpont: június 8. 18.30

További információk és jegyvásárlás a Magyar Mozgókép Fesztivál honlapján.

Szponzorált cikk

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com