Magazin Papírfény

Kult-Comics

Kult-ComicsA filmhez talán legközelebb eső művészeti ág, a képregény idehaza még mindig gyerekek játékának számít, és ha valaki tizennyolcon felül vesz a kezébe egyet, lehetőleg elbújva olvassa, menekülve a gúnyos tekintetektől. Holott éppúgy felnőtt, számos műremeket felvonultató kifejezési forma ez is, mint a film, és megvannak a maga Hitchcockjai, Tarkovszkijei és Peter Jacksonai is. Varró Attila könyve, a Kult-Comics a képregény-klasszikusok világába vezeti be az olvasót.

Kétszáz oldalon harminc mű elemzését tartalmazza az összeállítás, Varró Attila és a Mozinet Magazin három éves terméséből válogatva. Az írások műfaja félúton van a bemutató és a kritika között, az olvasó tehát jó képet kaphat a rajzolt művek klasszikusairól akkor is, ha addig nem ismerte azokat – amire itthon bizony jó esély van. A Kult-Comics minden szempontból jelesre vizsgázik: a szerző tájékozottsága, szellemes stílusa, elemzőkészsége nemcsak igen értékes, de szórakoztató írássá is teszi az összeállítást.

„A képregény és a film között nem nehéz analógiákat találni: vizuális médiumok, többnyire történetközpontúak, és mindkettőnek keményen meg kellett küzdenie azért, hogy művészetként ismerjék el – hazánkban a képregény küzdelme éppen csak elkezdődött” – írja a fülszöveg. Varró Attila könyvét már csak azért is érdemes elolvasni, mert ez a küzdelem egyre erősödik: szerencsés módon egyre újabb és újabb képregények és mangák jelennek meg, körvonalazódik a réteg, mely érdeklődik e művészet iránt, és csakhamar azon kaphatjuk majd magunkat, hogy kínos lesz nem ismerni Enki Bilal, Siro Maszamune vagy Frank Miller nevét. Addig is, míg ez áldott állapot bekövetkezik, a Kult-Comicshoz hasonló, majdnem-úttörő művek kincset jelentenek a magyar olvasó számára – maga a Kult-Comics pedig önmagában is.

Varró Attila: Kult-Comics (Mozinet-könyvek 1.)
Mozinet kft. 2007

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés